Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2006 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 2006

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud & Nieuw, 74e jaarboek, pagina 153-164.
Uitgave: Westfries Genootschap, 2007.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 2 januari
De Goorn Op de nieuwjaarsreceptie krijgt Hans Goote uit Bobeldijk de zilveren erepenning van de gemeente Wester-Koggenland uitgereikt. Waarnemend-burgemeester Leonie Sipkes kenschetst Goote, actief voor Amnesty International, de Wereldwinkel en Vluchtelingenwerk, als ‘een pitbull, die er door zijn vasthoudendheid voor heeft gezorgd dat de familie Muslia uit Kosovo hier mocht blijven’.

7 januari
Enkhuizen Op zijn 71e verjaardag krijgt Gerard Munnik in het wooncentrum Kwakershof door burgemeester Jan Baas de zilveren speld van de gemeente opgespeld. Voor zijn verdiensten op zowel maatschappelijk als economisch gebied: voetbaltrainer, PvdA-bestuurder, actief in de woningbouwvereniging, de ANBO en bij Radio Enkhuizen.

10 januari
't Veld Arie Keesom krijgt vanwege zijn langdurige en velerlei activiteiten binnen de Martinusparochie de gouden Martinusspeld. Een zelfde onderscheiding krijgt Jan Kramer uit Zijdewind en omdat hij bovendien 33 jaar lid en voorzitter was van de Parochiële Caritas Instelling krijgt hij er de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice bij.

12 januari
Andijk Met het plaatsen van een gedenksteen in de gevel van een blok huurwoningen in de Fruittuinen sluit Carel de Jong als voorzitter van de Raad van Commissarissen een periode van 20 jaar betrokkenheid bij de volkshuisvesting in West-Friesland af. Zijn inzet wordt beloond met de erepenning van de branchekoepel Aedes.

14 januari
Wijdenes De 15 vrachtwagens van het Internationaal Transportbedrijf Jan Hoek rijden voor het laatst een rondje door het dorp, waarin vader Dries Hoek in 1949 met één veevervoerwagen begon. Het bedrijf verhuist naar een nieuw complex op het bedrijventerrein Zuiderkogge in Hem.

20 januari
Heerhugowaard Met een concert van BZN wordt aan het Strand van Luna de Waerdse Tempel in gebruik genomen. ‘Een pop- en cultuurtempel’, noemt de bedenker van het project, Marcel Appelman, zijn geesteskind, dat plaats biedt aan 2500 bezoekers.

21 januari
Wervershoof De voetbal- en handbalvereniging WW speelt dit weekeinde haar laatste wedstrijden in de schaduw van de Heilige Werenfridus. Het sportveld aan de Olympiaweg, dat in 1933 in gebruik is genomen, wordt ingeruild voor het moderne sportcomplex De Westrand aan de Theo Koomenlaan.

24 januari
Andijk Gemeentesecretaris Peter Klaver legt na vijfjaar zijn functie neer. Hij zal nog enkele projecten afhandelen.

25 januari
Wieringen Burgemeester drs. Titia Lont is met ziekteverlof en provinciecommissaris Borghouts heeft Marjan van Kampen - Nouwen als waarnemer aangesteld. Zij kent Wieringen, want zij mocht - als waarnemer - de ambtsketen ruim een jaar geleden aan mevrouw Lont overdragen.

28 januari
Schagen Wim Heddes, de man die 40 jaar geleden de zaalvoetbalclub Scagha '66 als een vriendenclub oprichtte wordt geëerd met de gouden speld van de KNVB. De club verzamelde in die 40 jaar drie landstitels.

Langereis Aris Appel (67) uit Hoogwoud viert zijn gouden jubileum bij de toneelvereniging LOL (Leren Onze Lust). Hij speelde in die tijd 26 hoofdrollen in de 72 stukken waarin hij meespeelde. ‘Toneel houd je jong’, aldus de jubilaris in zijn dankwoord in een uitverkocht dorpshuis De Zwaan van Veenhuizen: de thuisbasis.

 


Hé, is dat Westfries?

615. Een paar van die echte brakken (rakkers, deugnieten) van schooljongens hadden m'n fiets opgeknapt. Ik gaf ze 'n bogie ('n pluimpje) en wat bokkeneuten (pinda's, sausjes). Ze gingen bloid (blij) op huis an (naar huis).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.