Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2005 » november

Kroniek van West-Friesland - november 2005

4 november
Slootdorp In het kader van haar zilveren regeringsjubileum bezoekt koningin Beatrix de gemeenten Wieringen, Wieringermeer en Noorder-Koggenland. In Slootdorp onthult zij een door Rob Houdijk gemaakt beeld, voorstellende een jong pioniersgezin, dat 75 jaar geleden de droog gelegde Zuiderzeepolder binnen trok. Via Opperdoes naar Benningbroek, waar de koningin de hertenboerderij van Peter Timmerman bezoekt. (Zie: Edelherten burlen in Benningbroek, door Volkert J. Nobel in 72e jaarboek 2005 blz. 90-98).

8 november
Hoorn Boekhandel Stumpel, een familiebedrijf met 7 boekwinkels in Hoorn, Enkhuizen, Heerhugowaard, Volendam, Krommenie en Heemskerk en drie bedrijfsvestigingen in Zwaag, Heerhugowaard en Bovenkarspel, bestaat 125 jaar en mag zich nu Hofleverancier noemen.

14 november
Hoorn Honderd jaar geleden ging in café De Witte Engel met 44 leden en weinig geld de woningbouwvereniging Arbeidersbelang van start. Pas in 1910 werden aan de Venenlaan de eerste huurwoningen opgeleverd: het Rooie Dorp. Arbeidersbelang groeide uit tot Intermaris: een stichting met meer dan 10.000 huurwoningen in haar bezit. Het eeuwfeest wordt over het hele jaar met allerlei manifestaties gevierd.

15 november
Medemblik Voor wnd. burgemeester Enno Neef (58) zit de klus er op. Per 1 november 2003 werd hij in deze functie benoemd, maar hij wacht het vrijwillig samengaan met de gemeenten Noorder-Koggenland en Wognum per 1 januari 2007 niet af. „Ik heb hier 2 fantastische jaren gehad.”

19 november
Harenkarspel . Op 88-jarige leeftijd overlijdt Cornelis Keesom, de 35e Heer van Haringcarspel. Zijn kleinzoon Cornelis Hendrikus Ping Keesom volgt hem, als 36’ Heer, op. Hij zit nog op een kostschool in Engeland. Spreekt zes talen: een Heer waardig. (Zie: Nieuwe eigenaar van de Heerlijkheid Haringcarspel, door Jaap Beemsterboer in 71e jaarboek 2004 blz. 65-72).

22 november
Enkhuizen Na bijna vijf jaar ‘ballingschap’ in het Liornehuis te Hoorn keren de ‘overlevenden’ terug naar hun Enkhuizen: naar het geheel vernieuwde Overvest.

23 november
Twisk Wethouder Vok Kay plaatst na een restauratie van de kerktoren het haantje terug op de spits. Zijn moeder had het hem in 1938 al een keer voor gedaan.Toen plaatste zij het haantje terug op de spits.

24 november
Wieringermeer Na viereneenhalf jaar verlaat burgemeester Frans J. Spekreijse zijn gemeente. Per 1 december wordt hij eerste burger van de gemeente Lochem. Bij zijn afscheid ontvangt hij de erepenning van de gemeente Wieringermeer.

30 november
Medemblik Piet Dogge (60), dertig jaar gemeentebode, vindt het welletjes. Hij neemt afscheid. Op contractbasis zal hij nog wel de kermis in 2006 regelen.

« oktober | december »

 


Hé, is dat Westfries?

798. 't Was erg stil om me heen; ik raakte eventjes beskoten (ingedommeld, sluimerend) in de stoel.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.