Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2005 » augustus

Kroniek van West-Friesland - augustus 2005

1 augustus
Grootebroek Transportbedrijf May heft zich zelf op. Vijf generaties hebben het bedrijf 120 jaar op de weg gehouden. Overgrootvader Andries May legde de basis, toen hij met een hondenkar groente van de tuinders naar de veiling bracht. De laatste jaren verloor het bedrijf enkele grote klanten. De laatste van de (eens 28) vrachtwagens is verkocht, de meeste van de 21 werknemers hebben elders emplooi gevonden en het bedrijfspand aan de Industrieweg staat te koop. „Het doet pijn, maar dit was de beste oplossing”, aldus de directeuren Barend en Evert May.

2 augustus
Enkhuizen Een dag voor zijn verjaardag overlijdt in zijn woonplaats op 74-jarige leeftijd Derk Johan - Hans - Krajenbrink. Van 1 mei 1975 tot 1 September 1995 burgemeester van deze gemeente. Ridder in de Orde van Oranje Nassau en onderscheiden met de gouden penning van de gemeente.

14 augustus
Wognum In zijn woonplaats overlijdt Hans Wolda (58) aan een hartstilstand: sportman, topsportcoördinator en de grote man op de achtergrond van de handbalclub Zeeman Vastgoed/SEW.

18 augustus
De Keins Op 83-jarige leeftijd overlijdt Grè Praat - Smit; de hoedster van de kapel aan de Keins. Gedurende 45 jaar hield zij de kapel in goede staat.

23 augustus
Tuitjenhorn In zijn woonplaats overlijdt Jaap Beemsterboer (76). Oprichter van de Mater Amabilisschool, een vormingsschool voor meisjes. Nadien directeur van een middelbare detailhandelsschool in Amsterdam en daarnaast op meerdere fronten actief in het handelsonderwijs. Voorzitter van de historische vereniging Harenkarspel. Van zijn hand verschenen meerdere artikelen in ons jaarboek. Hij was Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

27 augustus
Hoorn De zeilsters Lobke Berkhout en Marcelien de Koning misten de Olympische Spelen, maar leggen in de baai van San Fransisco - in de schaduw van de Golden Gate Bridge - beslag op de wereldtitel in de 470-klasse: de kroon op 5 jaar intensieve samenwerking. De gemeente Hoorn eert hen met de gouden sportpenning.

28 augustus
Enkhuizen Aukje Broers - haar leven is muziek - neemt na bijna 45 jaar afscheid als organiste van de Zuiderkerk. Zij is 65 jaar geworden en vindt het genoeg. Bij haar afscheid wordt zij benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau: als erkenning voor alles wat zij voor het muzikale leven in West-Friesland heeft betekend.

« juli | september »

 


Hé, is dat Westfries?

383. Op oudejaarsavond had moeder boffers gebakken (kleine, dikke pannekoek, waarin gist gebruikt is) en bollebuisies (poffertjes).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.