Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2005 » juli

Kroniek van West-Friesland - juli 2005

1 juli
Benningbroek In het Concertgebouw wint Berthe Blom (23) het Nationaal Vioolconcours, beter bekend als het Oskar Back Concours. De aan de prijs verbonden geldsom van 14000 euro zal zij besteden aan verdere studie in Zwitserland.

Venhuizen Na een grondige verbouwing, inclusief uitbreiding, wordt het dorpshuis Het Centrum, eigendom van de coöperatie De Woonschakel West-Friesland (die 2 miljoen euro in deze operatie heeft geinvesteerd) geopend. „Een aanwinst voor het dorp", constateert bestuursvoorzitter Nico Bleeker. Het complex beschikt ook over een kolfbaan.

7 juli
Opperdoes In het Westfries Gasthuis in Hoorn overlijdt op 78-jarige leeftijd Cornelis Zwier: tuinder, mede-pionier in de strijd voor het veilig stellen van de Opperdoezer Ronde, die vooral bekendheid verwierf als lokaal bestuurder. Van 5 januari 1977 tot het einde van het bestaan van Opperdoes als zelfstandige gemeente diende hij Opperdoes als wnd. burgemeester en vervolgens Noorder-Koggenland, namens het CDA, nog 4 jaar als wethouder.

12 juli
Zwaag De basisschool De Wingerd krijgt er 9 lokalen bij. Onder de vloer van deze uitbreiding wordt een koker ingemetseld, met daarin de namen van de 320 huidige leerlingen van de school.

14 juli
Hoorn In zijn woonplaats overlijdt na een kort ziekbed op 75-jarige leeftijd de kerkmusicus Jozef Livinus - Jos - Moeskops. Voor muziekminnend West-Friesland heeft hij veel betekend: als koordirigent en als componist.

15 juli
Medemblik Van de 37 jaar waarin hij actief was in het basisonderwijs bracht Piet Verhoog (61) er dertig door op het Koggeschip. Vandaag neemt hij afscheid als bovenmeester. „Het directeurschap lag mij niet zo goed. Lesgeven vond ik leuker.”

20 juli
Wognum In Montreal sluit Edith van Dijk (32) haar carrière als lange afstandzwemster in open water af met twee wereldtitels. Zij wint goud op de 10 km. Twee dagen later legt zij ook beslag op het goud op de 25 km. Na bestudering van de finishfoto: na 5 uur, 25 minuten en 06,6 sec. zwemmen! Op de 5 km. nam zij genoegen met brons.

21 juli
Hoorn Voorzitter en motor van de Stichting Kunstijsbaan West-Friesland Toon Steltenpool uit Wervershoof slaat de eerste paal voor de bouw van de 400 meter kunstijsbaan op de Blauwe Berg. Een project van dik 12 miljoen euro. Na 6 jaar steggelen is het eindelijk zover.

29 juli
Bergen In Alkmaar overlijdt Marijke Geertsema (87). Na de Tweede Wereldoorlog gaf zij, samen met mr. Oscar Guermonprez, vorm en inhoud aan de Volkshogeschool Bergen, gehuisvest in De Zandhoeve en Het Oude Hof. Met name stuurde zij het bewustwordingsproces van de Noord-Hollandse vrouwen van het platteland. Zij was Ridder in de Orde van Oranje Nassau en begiftigd met de zilveren penning van Noord-Holland.

« juni | augustus »

 


Hé, is dat Westfries?

85. Als je de hele dag flink gewerkt hebt, ben je 's avonds wel 'ns hooigat (flink vermoeid).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.