Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2005 » juni

Kroniek van West-Friesland - juni 2005

2 juni
Zeevang Dirk T. den Hartog (62), op 1 februari 1987 ingehaald als waarnemer, legt de ambtsketen neer en krijgt er de erepenning van de gemeente Zeevang voor terug.

3 juni
Enkhuizen Zaadbedrijf Seminis, vroeger Royal Sluis, wordt voor een deel overgebracht naar Wageningen, waar men beschikt over een hi-tech veredelingsbedrijf. Bij deze verplaatsing komt 11 ha. grond vrij, waarop de gemeente een nieuwe woonwijk wil realiseren.

4 juni
Warmenhuizen Piet Jonker beëindigt een sponsor-wandeltocht naar Rome (2600 km.) ten behoeve van de bouw van een operatiekamer in een ziekenhuis op Borneo. Vijf weken na zijn terugkeer overlijdt hij. Zijn reisverslag is gebundeld. De tocht leverde 105.000 euro op.

5 juni
Onderdijk Jan van Velzen, actief in de dorpsgemeenschap en 50 jaar lid van het herenkoor krijgt de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice opgespeld.

13 juni
Stede Broec De politieposten in Andijk, De Goorn, Hoogkarspel, Midwoud, Obdam, Opmeer, Venhuizen en Wervershoof gaan dicht. Zij hebben hun functie verloren. „Via telefoon en internet is de Fpolitie altijJd meteen bereikbaar.”

14 juni
Schagen In zijn woonplaats overlijdt op 80-jarige leeftijd ing. Gustaaf Eduard - Guus - Ris: van 1978 tot 1990 dijkgraaf van het hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier. In zijn ‘regeerperiode’ kwam het totale kustbeheer in handen van het hoogheemraadschap. Hij was Officier in de Orde van Oranje Nassau.

15 juni
Zeevang Martijn Smit (42), lid van de PvdA en wethouder in de gemeente Edam-Volendam, wordt ingehaald als burgemeester.

Langedijk De taak van Maijan van Kampen - Nouwen als wnd. burgemeester van Langedijk zit er op. In Hans Cornelisse (53), lid van het CDA, heeft de gemeente weer een echte eerste burger. Sinds Akersloot per 1 januari 2001 als gemeente ophield te bestaan was hij waarnemer in Opmeer en Andijk.

23 juni
Enkhuizen Een onoverbrugbaar verschil van mening met het bestuur luidt het einde in van de carrière van directeur Arnout Weeda (58) van het Zuiderzeemuseum. In 1988 werd hij in deze functie benoemd. Onder zijn leiding werd het museum verzelfstandigd. Op 12 October wordt Cees Sperling, accountant in Venhuizen, tot interim-directeur voor een periode van een half jaar ingehaald.

« mei | juli »

 


Hé, is dat Westfries?

265. Voor de kerstdagen kochten we 'n pondje volvette meshanger (jonge, vette kaas, die aan 't mes blijft hangen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.