Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2005 » maart

Kroniek van West-Friesland - maart 2005

1 maart
De Lentemaand begint met een inval van Koning Winter. Ons land wordt bedolven onder een laag sneeuw, die op sommige plaatsen meer dan een halve meter dik is en die het weg- en treinverkeer ernstig ontregelt. In de vroege morgen van 2 maart wordt in Marknesse een temperatuur van -20,7 graden Celcius gemeten. Een koude record voor de maand maart. De sneeuwdeken blijft een week liggen.

Anna Paulowna Koningin Beatrix onthult in een fikse sneeuwbui op het Sluisplein een door de Russische kunstenaar Alexander Taratynov gemaakt bronzen beeld van koningin Anna Paulowna, betovergrootmoeder van onze koningin.

6 maart
Spierdijk Joop Smal (77) is 60 jaar lid van fanfare Accordando. Al die tijd blaast hij op de bugel. Tijdens het ‘Appeltaartconcert’ in het nieuwe Verenigingsgebouw krijgt hij van de Federatie van Katholieke Muziekbonden een verguld zilveren insigne met twee zirkonen opgespeld. Een bijzondere onderscheiding.

Hoogwoud Barbara de Loor (31) beleeft in haar lange internationale schaatscarrière haar finest hour. Op de WK-afstanden, op de buitenbaan in het Zuid-Duitse Inzeil, mag zij - eindelijk - de hoogste trede van het erepodium beklimmen. Met een tijd van 1.18.24 verovert zij bij de vrouwen de wereldtitel op de 1000 meter.

8 maart
Hoorn In zowel de Oosterkerk als de Noorderkerk heeft de bonte knaagkever grote schade aangericht in balken van de kapconstructie. De kosten van herstel worden geraamd op enkele tonnen.

10 maart
Medemblik Polymarin, een bedrijf dat zich toelegt op de productie van wieken voor windmolens, gaat in een vlammenzee ten onder.

12 maart
Rustenburg Het op 4 augustus 2002 door brand zwaar beschadigde hotel-restaurant De Gouden Karper wordt heropend. De 86-jarige Meindert Dekker, die van 1960 tot 1980 de uitbater was, verricht de opening.

15 maart
Wognum Niek Meijer (45), advocaat in Leerdam en lid van de VVD, wordt geinstalleerd als burgemeester. De avond er voor werd Irma Günther (65) uitgeluid als waarnemend burgemeester: een post, die zij sinds 15 juli 2002 vervulde.

Alkmaar In 1991 begon Gerard Nieuwendijk als directeur gemeentewerken. Op 63-jarige leeftijd beëindigt hij zijn carrière als bouwer en directeur van Alkmaars grootste èn duurste gebouw: de huisvuilcentrale in de Boekelermeer.

19 maart
De Gouw In de boerderij 't Hof van Denemarken heeft de Wil Hartogfanclub een museum ingericht, gewijd aan de Witte Reus uit Abbekerk. Voor deze speciale gelegenheid had Wil t.g.v. de opening zijn witte raceoveral aangetrokken, waarin hij op de Riemersma Suzuki in 1977 de TT van Assen won (Zie ook: Willem Pieter Hartog uit Abbekerk (1948), door Bob Kiel in het 67e jaarboek, 2000, blz. 51-55).

26 maart
Obdam De uit 1833 daterende originele grenspaal tussen Obdam en Hensbroek kon niet meer worden gerestaureerd. Daarom liet de gemeente een replica maken. Burgemeester Ab van Beelen zou het historische monument op 5 april onthullen, maar zo ver kwam het niet. Jeugdige vandalen trokken de nieuwe grenspaal vannacht omver.

30 maart
Bovenkarspel Piet Reus stopt als ambtenaar van de burgerlijke stand. In zijn ruim 40 jaar lange loopbaan sloot hij in Bovenkarspel en Stede Broec meer dan 1500 huwelijken.

Zwaag Voorzitter Kees Knol van de begrafenisvereniging St. Barbara legt de voorzittershamer neer en wordt geëerd met de gouden speld van de Federatie van Begrafenisverenigingen.

« februari | april »

 


Hé, is dat Westfries?

841. Ik ben blij dat ik thuis ben op de fiets, er staat 'n bonk wind (veel).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.