Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2005 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 2005

Eerder verschenen in West-Friesland Oud & Nieuw, 73e jaarboek, pagina 144-155.
Uitgave: Westfries Genootschap, 2006.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 3 januari
De Goorn In de nieuwjaarsbijeenkomst overhandigt wnd. burgemeester Leonie Sipkes de erepenning van de gemeente Wester-Koggenland aan Hannie Offringa-Kuiper (61), die eind januari vertrekt bij de openbare Langereisschool in Ursem, waaraan zij - de laatste vijf jaar als directeur - ruim 31 jaar verbonden is geweest. In 1999 kreeg haar school het predikaat ‘beste school van Nederland’ toegekend.

9 januari
Andijk Riet Kuin-Jansen, 25 jaar kosteres van de katholieke kerk, krijgt de onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice opgespeld.

10 januari
Hoorn In de week, waarin de viering van het 125-jarig bestaan van het Westfries Museum van start zou gaan lijdt het museum een onherstelbaar verlies. Inbrekers zien kans de alarminstallatie te neutraliseren en nemen eenentwintig 17e eeuwse schilderijen mee, alsmede twee aquarellen, een tekening, een prent en een zilverschat van zestig voorwerpen. „Het hart is uit ons museum gerukt”, aldus directeur Ruud Spruit. Er wordt in het museum ook nog veel kapot geslagen: vooral kostbaar aardewerk. De schade wordt geraamd op dik 15 miljoen euro, „maar de schilderijen zijn onvervangbaar.”

12 januari
Lambertschaag In het Westfries Gasthuis overlijdt Martha Dekker-van Houts (71) beter bekend als Tante Martje van het chauffeurscafé 't Wagenwiel, waarin zij 33 jaar de scepter heeft gezwaaid. De laatste 15 jaar, na het overlijden van haar man, alleen met haar hulpen. Per 11 april gaat het café, bij gebrek aan een opvolger, dicht.

Spierdijk Het nieuw gebouwde woonzorgcomplex De Oever wordt door de bewoners Ko de Vreeze (90) en Klaas de Boer (76) in gebruik genomen. Met een biljartkeu maken zij een gat in een papieren deur naar de ontmoetingsruimte. Het vervangt het oude bejaardenhuis Oeverland, dat in 2001 werd ontruimd en afgebroken. De bewoners zijn tijdelijk gehuisvest in het Liornehuis in Hoorn, „maar we zijn blij dat we weer thuis zijn.”

16 januari
Heerhugowaard Acht maanden na de verwoestende brand op 10 mei in de Middenwaard stelt cultuurwethouder Wim Boekei het tijdelijk nieuw ingerichte sociaal-cultureel centrum De Schakel aan de Nijverheidstraat in gebruik.

22 januari
Opperdoes In zijn woonplaats Driebergen overlijdt Jacob Zwaan (82): oud-archivaris van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en auteur van vele publicaties over de Tweede Wereldoorlog. Ook in ons jaarboek. Tijdens de bezetting was hij in zijn geboorteplaats Opperdoes betrokken bij de LO/LKP.

24 januari
Wijdenes Op 90-jarige leeftijd overlijdt in haar woonplaats Jannie Ham-Dekker. Met het schrijven van vele verhalen en versjes heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan het instandhouden van ons dialect. Ook in ons jaarboek is haar werk gepubliceerd.

25 januari
Tuitjenhorn Wim Dekker (72) uit Dirkshorn is 50 jaar lid van de Fanfare Hildegardis, Bram Schilder (52) uit Tuitjenhorn 40 jaar. Beiden krijgen het Bondsinsigne opgespeld.

 


Hé, is dat Westfries?

26. Jongens, niet zo klammen (ruzie maken)!
Twee klammers, twee schuld.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.