Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2004 » december

Kroniek van West-Friesland - december 2004

1 december
Enkhuizen De Waag, gebouwd tussen 1557 en 1559, kan er na een grondige restauratie, die 520.000 euro heeft gekost, weer even tegen. Wethouder Herman Bode mag het klokje in de weegruimte luiden.

Niedorp Franc M. Weerwind (40) is de nieuwe eerste burger van de gemeente. Hij is de vierde gekleurde burgemeester in ons land en lid van D'66, een partij die niet in de raad van Niedorp is vertegenwoordigd. Hij was secretaris van de gemeente Wormerland.

3 december
Lutjewinkel Op 16 december wordt hij officieel geïnstalleerd, maar vandaag kan de nieuw benoemde burgemeester Weerwind al vol aan de bak. De reparatie aan de op 19 augustus door een brand zwaar beschadigde Campina kaasfabriek (de op 26 september 1916 in bedrijf gestelde Coöperatieve Zuivelfabriek West-Friesland) verkeert in de eindfase wanneer er wederom brand uitbreekt. De enorme rookontwikkeling is er oorzaak van dat alle 750 inwoners van het dorp hun woning dienen te verlaten. Het productiebedrijf wordt verwoest. Campina moet voorlopig de Noord-Hollandse melk in Bleskensgraaf tot N.H.-kaas maken.

6 december
Winkel Twee leden van Winkels Harmonieorkest worden gehuldigd. Jani van Eeten-Jonker uit Heerhugowaard, 89 jaar, speelt al 75 jaar klarinet in diverse harmonieorkesten en ontvangt de gouden speld van de KNFM en Wies Wit-Posthumus, 63 jaar, uit N. Niedorp ziet haar 50-jarig lidmaatschap bekroond met een gouden hanger van de Federatie.

8 december
Hoorn Het voormalige Proefstation voor Zuivel aan het Keern wordt na een ingrijpende verbouwing door burgemeester Van Veldhuizen geopend. Het is nu een Brijder-instelling voor de verslavingzorg. Mensen met een verslaving aan drank, drugs, gokken of zelfs medicijnen kunnen hier geholpen worden.

11 december
Midwoud/Oostwoud De toneelvereniging De Rozenstruik bestaat 130 jaar en viert dat met een feestelijke uitvoering. Zeven jaar geleden stierf de struik bijna af, maar dank zij nieuwe leden wist men dit te voorkomen. Het is de oudste vereniging van beide dorpen.

12 december
't Veld Willem Leegwater, mededirecteur van het bedrijf Leegwater Transport overlijdt op 47-jarige leeftijd. Hij was lid van de Veltemer Ondememersvereniging. Bij tal van sportverenigingen was hij een geziene figuur. Hij stierf in het hamas tijdens een voetbalwedstrijd.

13 december
Harenkarspel Om de restanten van de dwangburcht Nuwendoom tegen verder verval te behoeden heeft de gemeenteraad besloten daarvoor gelden beschikbaar te stellen. Men rekent 1,2 miljoen euro hiervoor nodig te hebben.

16 december
Schagen De preekstoel van de Christoforuskerk is er zo slecht aan toe dat de pastoor zijn parochianen vanaf deze kansel niet meer durft toe te spreken. Het is nog de enige bekende preekstoel uit de tijd van de katholieke schuilkerken. Voor herstel rekent men 50.000 euro nodig te hebben.

18 december
Alkmaar AZ-voorzitter Dirk Scheringa beleeft zijn finest hour. Na 6 jaar praten en procederen kan de eerste paal voor het nieuwe AZ-stadion, Kooimeerplaza, de grond in. Een stadion met een capaciteit van 13.500 toeschouwers, waarvan de bouw- en inrichtingskosten worden geraamd op 80 miljoen euro. Dezelfde dag legt AZ, via een 0-2 zege in Roosendaal op RBC, beslag op de titel ‘winterkampioen’.

december
Schagen Ruim 138 jaar is het horecabedrijf De Roode Leeuw aan de Markt in het bezit geweest van de familie Huiberts. Vandaag dragen Cor en Emmy Huiberts het uit 1437 daterende pand, dat 567 jaar de naam ‘De Roode Leeuw’ heeft gedragen, over aan hun chef-kok Ivan Louer, die zijn zaak Markt 15 doopt.

20 december
Langedijk Provinciecommissaris Harry Borghouts stelt Marjan van Kampen-Nouwen aan als waarnemend burgemeester van deze gemeente. Zij was als zodanig sinds mei op Wieringen werkzaam, maar die gemeente krijgt per 1 januari in de 41-jarige Titia Lont, voormalig CDA-raadslid van Den Haag, een echte burgemeester.

Hoorn Piet Schakel, directeur van wooncoporatie Intermaris, ontvangt de zilveren legpenning van de gemeente, uitgereikt door wethouder Tonnaer. Hij ontvangt de onderscheiding als ‘bouwer aan cultuur’, ondermeer als lid van de commissie van beheer van de Parkschouwburg en als regent van het Sint Pietershof.

24 december
Heerhugowaard Loek van Bronkhorst, algemeen directeur van de zorgcentra Hugo-Oord en De Raatstede, gaat na 42 jaar in de zorgsector werkzaam te zijn geweest met pensioen.

25 december
Alkmaar Strijkmolen C aan de Molenkade, vrijwel hersteld na de brand van 1999, gaat weer in vlammen op. Vrijwillig molenaar en bewoonster Aggie Fluitman kan het vege lijf nauwelijks redden.

28 december
Hoorn Het Westfries Archief weet zich voortaan gesteund door een instelling die handelt onder de naam Stichting Vrienden van het Westfries Archief. Doel is om financiële middelen te verwerven en het zo mogelijk te maken dat het archief aankopen kan doen, waartoe zij anders niet in staat zou zijn wegens de beperkte middelen. De stichting werd op 1 december opgericht, maar treedt nu pas naar buiten toe.

31 december
Venhuizen Na 50 jaar legt kapper Wim Hoogzaad de schaar neer, hij vindt het welletjes. Twee jonge kapsters uit Wijdenes nemen de zaak aan het Twijver over.

Hoorn Het Samenwerkingsorgaan Westfriesland, het SOW, beleeft zijn laatste dag. En niemand in deze regio zal er een traan om laten. Het werd in 1968 opgericht.

 


Hé, is dat Westfries?

305. Als er sneeuw of ijs is, halen de kinderen de toog (prikslee) van de zolder.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.