Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2004 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 2004

Eerder verschenen in West-Friesland Oud & Nieuw, 72e jaarboek, pagina 151-166.
Uitgave: Westfries Genootschap, 2005.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 2 januari
Heerhugowaard Penningmeester Cornelis Huisman van het Kalisz Comité (sinds 1992) wordt op de nieuwjaarsreceptie uitgeroepen tot ereburger van de gemeente. ‘Hij is de tweede’, onthult burgemeester Evert Vermeer.

De Goorn Sietse Wassenaar, als bestuurder op velerlei terrein actief in zijn voormalige woonplaats Oudendijk, nadien in Grosthuizen, ontvangt op de nieuwjaarsreceptie de zilveren erepenning van de gemeente Wester-Koggenland.

5 januari
Enkhuizen Vanwege zijn - vele - bijzondere verdiensten voor de stad wordt Oud Enkhuizen-voorzitter Piet de Vries op de nieuwjaarsreceptie door waarnemend burgemeester Hans Ouwerkerk onderscheiden met de zilveren erepenning van de gemeente.

8 januari
Venhuizen Voormalig transportondernemer Jac Besseling uit Hem ontvangt op de nieuwjaarsreceptie de zilveren legpenning van de gemeente. In totaal 58 keer verzorgde hij voor de Stichting Charitatieve Instellingen in Zijdewind een transport naar Polen.

14 januari
Lutjebroek Bij het St. Nicolaas Verpleeghuis wordt de eerste paal geslagen voor een nieuw woonzorgcentrum.

20 januari
Kolhorn In zijn woonplaats Waverveen overlijdt kunstschilder Dirk Breed (83): een onvervalste Noord-Hollandse schilder en in hart en nieren altijd een Kolhorner gebleven.

22 januari
Nieuwe Niedorp Na 28 jaar neemt Cees van der Bijl (72) afscheid als weesmeester. Weesmeester? Bestaat dat nog? Het is een titel die we niet meer kennen, maar in het verleden was het een belangrijke figuur. Al sinds 1497 bestaat hier een wezenadministratie. Een soort sociale zorg van de kerk. Er zijn vijf weesmeesters en allen lidmaat van de hervormde kerk. Voor een opvolger is al gezorgd. Van der Bijl laat zijn collega's niet ‘verweesd’ achter.

Hoorn Vandaag is het Hospice Dignitas aan de Wilhelminalaan officieel geopend en als zorginstelling erkend. In een dergelijk hospice is ruimte gecreëerd voor terminale patiënten, die in een huiselijke omgeving worden verzorgd. In 1999 werd de stichting opgericht. De financiering werd mogelijk gemaakt door de Dick Laanstichting.

25 januari
Zwaagdijk-Oost Vijftig jaar zingen in het kerkkoor is voor Cor Ursem (62) een gewone zaak. En daarom een buitengewone onderscheiding: de Gregoriusspeld.

26 januari
Hoorn In het zwembad De Waterhoorn wordt Jeroen Hulshofuit Hoogkarspel door burgemeester Van Veldhuizen als drie miljoenste bezoeker verwelkomd. Zijn vrienden uit het beschermd woonproject, met wie hij elke maandagavond gaat zwemmen, krijgen ook een presentje.

27 januari
Nieuwe Niedorp Frans de Vries, kapper, (72) overlijdt plotseling. Hij was bij een aantal maatschappelijke zaken nauw betrokken. Ondermeer bij het zwembad en het beheer van het dorpshuis. Voor zijn aandeel hierin werd hij tot ereburger benoemd.

 


Hé, is dat Westfries?

160. De handel op de veemarkt was levendig; de skossen waren druk in de weer (de daghandelaars die op dezelfde dag kopen en verkopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.