Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2003 » december

Kroniek van West-Friesland - december 2003

1 december
Venhuizen Gemeenteambtenaar Piet Plas ontvangt de zilveren legpenning voor veertig jaar trouwe dienst. Hij is ook maatschappelijk actief.

4 december
Schagen Het aan de Eerste Wereldoorlog gewijde museum Slag aan de Somme, tijdelijk ondergebracht in het oude gemeentehuis, staat plotseling in de belangstelling van de Explosieven Opruimingsdienst. Explosief en vuurgevaarlijk materiaal wordt meegenomen uit het museum en tot ontploffing gebracht.

Winkel Van een markant figuur wordt afscheid genomen. Overleden is Henk van Zoonen. Hij heeft zich sterk gemaakt voor het bejaardencentrum Winkelmade, was voorzitter van de Stichting Welzijn Ouderen en de Stichting Gezondheidszorg en had bovendien zitting in tal van verenigingen. Voor de samenvoeging tot Niedorp was Henk van Zoonen (geboren in 1924) wethouder van Winkel.

7 december
Schagen Joop Blokdijk overlijdt op 71-jarige leeftijd. Hij was een bekende figuur in de drafsport. Als bestuurslid was hij plaatselijk actief in de handbalsport. Voorts was hij organisator van de jaarlijkse Agrarische dag en leverde zijn deel aan de organisatie van de najaarskermis, ook in zijn woonplaats.

9 december
Medemblik Toine Olivier krijgt een t-shirt van waarnemend burgemeester Enno Neef met daarop de tekst ‘Ik ben de 8000e inwoner van Medemblik’. Neef schonk ook een spaarbankboekje met daarop tachtig euro. De trotse ouders zijn Marc en Miranda Meendering-Braaksma.

Grootebroek Het in oktober 1972 in gebruik genomen zwembad De Kloet verwelkomt de vijf miljoenste bezoeker. Het is de l1-jarige Manon Bart uit Oosterblokker. Wethouder Ries Bruijn schenkt haar een badpak en een zwemabonnement voor een half jaar.

11 december
Den Helder Het jaar 2003 gaat als het zonnigste ooit de geschiedenis in. De teller van het KNMI passeert deze middag in De Bilt het aantal van 1986 uren en verbreekt daarmee het KNMI-record van de zomer van 1959. In Den Helder schijnt de zon nóg vaker. Dit zonnigste meetstation van ons land heeft nu al 2160 zonuren op de teller staan. (Zie ook 24 oktober)

13 december
Berkhout IJsclub Berkhout eert twee leden: de 75-jarige Dirk de Haas (vijftig jaar bestuurslid) en Martin Leeuw (als organisator van tochten en andere activiteiten, sinds 1979 secretaris-penningmeester). Een gewestbestuurder van de KNSB onderscheidt hen met een bondsspeld.

14 december
Heerhugowaard Caravanbedrijf Piet Mijts aan de Pascalstraat op bedrijventerrein Zandhorst wordt door brand vernietigd. Tientallen caravans worden door het vuur verwoest.

15 december
Abbekerk De gemeente Noorder-Koggenland heeft een extra aansluiting op autosnelweg A7 (Amsterdam-Den Oever). Op 7 juni 2001 begonnen de werkzaamheden. Alleen de westelijke lus in de richting Abbekerk moet nog worden aangelegd. Deze klus wordt gecombineerd met de ruilverkaveling.

Bovenkarspel Circa tweehonderd inwoners van de gemeente Stede Broec hebben afscheid genomen van burgemeester Jan Haanstra (66), lid van de VVD. Na 22 jaar legt hij de ambtsketen af op 1 januari 2004. Zijn opvolger is de Alkmaarse PvdA-wethouder Henk Eggermont (52).

17 december
Hoorn Algemeen directeur Fons Deen van Deen Supermarkten krijgt een trofee uitgereikt. Deen is uitgeroepen tot de beste vers-supermarktketen van ons land.

18 december
Wieringerwerf Een erepenning en een oorkonde worden uitgereikt aan de vertrekkende voorzitter van het CDA, mr. A. Knoop. Zij trad in 1990 aan. ‘Tijd voor andere zaken’, zegt ze.

24 december
Bovenkarspel Geboren, getogen en gestorven in Het Roode Hert. Op 80-jarige leeftijd overlijdt Piet Schouten: eigenaar-exploitant van dit dorpscafé dat hij ombouwde tot een restaurant van internationale allure.

31 december
Drechterland Marjan van Kampen-Nouwen, sinds 1 september 2002 loco-burgemeester, wordt morgen weer wethouder. Het burgemeesterschap wordt vervuld door oud-staatssecretaris Tonny van de Vondevoort (53), lid van de PvdA.

Wervershoof Simon en Greetje Ruiter doen de deur van hun slagerij aan de Dorpsstraat definitief achter zich dicht, na ruim veertig jaar. ‘Komend voorjaar worden we 65. 't Is mooi weest’.

Hoorn De Huisvuilcentrale Alkmaar neemt voor achttien miljoen euro het Centraal Afvalverwijderingsbedrijf Westfriesland (CAW) over. De dertien gemeenten in West-Friesland en de gemeente Wieringermeer, die het CAW hadden opgericht, mogen dat bedrag per inwoner onder elkaar verdelen. Holland Collect is de nieuwe naam van het bedrijf.

Rectificatie Kroniek 2002

1 januari
Hem Het in 1946 door Piet Besseling opgerichte transportbedrijf Besseling, waarvan inmiddels de derde generatie in het bedrijf zit, neemt het Transportbedrijf Rob Boots, sinds 1964 in Venhuizen gevestigd, over. Het bedrijf heeft 25 vrachtwagens op de weg.

 


Hé, is dat Westfries?

649. Loop je straks even aan: ik heb 'n boskip an je (iets met je te bespreken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.