Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2003 » november

Kroniek van West-Friesland - november 2003

1 november
Medemblik Provinciecommissaris Borghouts benoemt voormalig PvdA-gedeputeerde Enno Neef (56) tot waarnemend burgemeester.

2 november
Venhuizen In de vroege middaguren breekt brand uit in de hervormde kerk. Het gebouw uit 1475 wordt totaal verwoest, ondanks de inzet van brandweerkorpsen uit de omgeving. De kerk is een rijksmonument. Het gebouw had een multifunctionele functie, hoewel er eens in de maand werd gekerkt. Het bestuur rekent op herbouwen hoopt met kerst 2004 de kerk weer te betrekken. De oorzaak wordt gezocht in de verwarmingsinstallatie.

Sijbekarspel Pieter Gorter, voorzitter van de kerkenraad, reikt het gouden insigne van de Nederlandse Vereniging van Kerkvoogdijen uit aan Nel Peper-Koning. Zij is veertig jaar organiste in de hervormde kerken van Sijbekarspel, Benningbroek en Nibbixwoud.

4 november
Warmenhuizen Wethouder Margriet Tijm geeft het officiële startsein voor de eerste bebouwing op het nieuwe bedrijventerrein Oudevaart Zuid.

5 november
Twisk In het Dorpshuis wordt een film van de provincie over Jan Donker gepresenteerd: ‘Jan Donker en de Twisker stolpen’. In de film zien we hem als een man met veel kennis over zijn dorp en het boerenleven.

Bovenkarspel Gerard Koster (74) neemt als bestuurslid van het Vereenigingsgebouw afscheid. Hij wordt onderscheiden met een speciaal vervaardigde Verenigingsspeld. Door zijn toedoen bleef het gebouw dertig jaar geleden voor sloop gespaard en werd er een stichting gevormd.

7 november
Hoorn De Kunst- en Cultuurprijs 2002, een beeldje en 2500 euro, wordt uitgereikt aan Toon van de Wijdeven, nog maar net met pensioen als sociaal-cultureel werker. Zijn belangeloze inzet voor de plaatselijke kunst en cultuur is groot. Hij wordt een ‘spin in het web’ van veel culturele organisaties in Hoorn genoemd.

11 november
Obdam De zilveren Gregoriusspeld voor Ineke van Wijk. Zij zingt 25 jaar bij het gemend parochiekoor. Ook Piet Bot ontvangt de speld. Hij luistert al meer dan een kwart eeuw de diensten in de Sint Victorkerk muzikaal op.

17 november
Hoorn In het nieuwe gedeelte van het Westfries Gasthuis wordt de eerste operatie uitgevoerd. Op 24 november wordt het grootste bouwproject in Noord-Holland boven het IJ volledig in gebruik genomen. Een stroomstoring zet het complex om 22.00 uur in het donker. Een falende schakeling zet de noodaggregaten niet in werking. Het ziekenhuis zit zo'n vier uur in het donker. Pas in mei 2004 zal de verhuizing geheel zijn voltooid en kan het Streekziekenhuis worden afgestoten.

21 november
Midwoud Marja van Dijk-Brouwer, gedurende 25 jaar secretaris van het district Medemblik van de KNSB, wordt het tweede erelid van dit schaatsbonddistrict. Haar vader Marius, die zij opvolgde als secretaris, was het eerste.

27 november
Zwaag Ambtenaar Jan Jong neemt na 31 jaar afscheid van de gemeente Hoorn en ontvangt de bronzen penning uit handen van de burgemeester. Jong was ook een langeafstandsloper en deed mee aan de Marathon voor ambtenaren. Hij moet er zo'n 10.000 kilometer hebben opzitten.

30 november
Venhuizen Cor Sikkema is 38 jaar betrokken bij verenigingsgebouw ‘Sport en Spel’. De laatste tien jaar als voorzitter, en in totaal dertig jaar bestuurslid. Een speld en het erelidmaatschap vallen hem bij zijn afscheid ten deel.

Oostwoud Dirk Paarlberg (74) viert zijn 35-jarig jubileum als koster. Het kerkbestuur eert hem met een speciaal gemaakte speld.

« oktober | december »

 


Hé, is dat Westfries?

383. Op oudejaarsavond had moeder boffers gebakken (kleine, dikke pannekoek, waarin gist gebruikt is) en bollebuisies (poffertjes).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.