Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2003 » september

Kroniek van West-Friesland - september 2003

1 september
Hoorn De zomer van 2003 gaat de geschiedenis in als de droogste zomer sinds 1901. Er viel slechts 74 mm. neerslag, gemeten in De Bilt over juni, juli en augustus. In warmte eindigt deze zomer net achter die van 1947, toen de gemiddelde temperatuur in De Bilt 18,7°C bedroeg. De zomer van 2003 haalde 18,6°C.

3 september
Hoorn Er is een begin gemaakt met de sloop van de winkelpassage Blauwe Steen. Doel is de passage af te sluiten en er drie nieuwe winkels in te vestigen. (Zie ook 1 juni)

4 september
Hoorn Gedeputeerde Henry Meijdam haalt een streep door de wens van de gemeente om huizen te bouwen in de Leekerlanden. Gedeputeerde Staten handhaven de bestaande grens met Wester-Koggenland.

Schagen Het slot van de 50e Westfriese Schager Markt draagt een sober karakter na het overlijden van Lida Schilder, echtgenote van programmaleider Joop Schilder. Veel activiteiten worden afgelast.

't Veld Over de naam van het nieuwe zorgcomplex is beroering ontstaan. Het gebouw is in de plaats gekomen van het gesloopte Maria Mater. De directeur vindt deze naam niet meer passend. De Dorpsraad is het niet eens met die zienswijze. De kwestie speelde zelfs tot in de gemeenteraad van Niedorp. De storm luwde toen tenslotte werd besloten de naam Maria Mater te handhaven.

11 september
Venhuizen De gemeenteraden van Venhuizen en Drechterland spreken zich uit voor samenvoeging per 1 januari 2005. Tien jaar is gepraat over deze fusie. De nieuwe gemeente met zo'n 17.000 inwoners moet een groene buffer worden tussen Hoorn en Stede Broec/Enkhuizen.

17 september
Oostwoud ‘Cor Druifplein’ is de naam van een nieuw ingericht plein aan de Tripkouw, tussen de dorpskernen Midwoud en Oostwoud. De naam wordt onthuld door Vrou Druif, de weduwe van de op 8 december plotseling gestorven Cor Druif, ‘de burgemeester van Oostwoud’.

20 september
Hoorn Herenmodezaak Peter Schutz, sinds 1971 gevestigd in het pand Kleine Noord 17, viert feest in de Noorderkerk. Ontdekt was dat in 1853 Godfried Peter Schutz zich in dit pand vestigde als winkelier in laken en wollen stoffen. Diens zoon, de grootvader van Peter, was als kleermaker naar Amsterdam vertrokken.

Hoorn Ons land telt vandaag de 114e warme dag, boven de twintig graden. De recordjaren 1921 en 1947 telden 113 warme dagen. De eerste warme dag was 24 maart.

24 september
Oudendijk De Stichting Watertheater Oudendijk ontvangt van de Boerderijenstichting Noord-Holland ‘Vrienden van de stolp’ de Stolp Award voor haar toneelvoorstellingen in de dars van een stolpboerderij in Bobeldijk. (Zie ook 7 mei)

26 september
Andijk Op de r.-k. Bangertschool wordt meester Piet hartelijk uitgeluid. Hij maakte 36 jaar geleden zijn entree als meneer Laan.

27 september
Noord-Scharwoude Op de baan van Concordia legt Jan Blaauw van Onder Vrienden (Oudkarspel) met 178 punten beslag op de nationale kolftitel. Bij de dames wint Annet Klinkert van D10 (Oudkarspel) de titel, met 157 punten.

28 september
Onderdijk Het Toeristenkerkje, ook bekend als Onderwegkerk, sluit de deur. Er zijn in de zomermaanden gedurende 27 jaar oecumenische diensten in gehouden. De Nederlands Hervormde Gemeente Andijk/Wervershoof kan de exploitatielasten van het gebouw niet meer dragen.

30 september
Bovenkarspel Na 27 jaar wordt Theo Reus (61) als gemeentebode van Stede Broec uitgeluid.

Nibbixwoud Als schapen vermomd begeleiden leerlingen van de Sint Nicolaasschool juf Charlotte Schaapherder-van der Voort (61) op haar laatste werkdag naar het schoolgebouw. Haar man fungeert als schaapherder. Na 33 jaar vindt zij het welletjes.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

23. Dat kind lag lekker te spragen in de zon (koesteren, zonder bedekking met dekens). Na 't middageten doet opa altijd 'n tukkie of: tokkie (middagdutje, middagslaapje, sièsta).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.