Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2003 » augustus

Kroniek van West-Friesland - augustus 2003

1 augustus
Hoorn In het Hoornse Hop hebben duikers een scheepswrak ontdekt. Het schip, van 17,5 x 4,5 meter, stamt uit de zeventiende eeuwen heeft de lading nog in het ruim: met onder meer geglazuurde plavuizen, dakpannen en gele IJsselsteentjes.

Hoorn In G. Onno van Veldhuizen (40), lid van D66, begroet de gemeente haar nieuwe eerste burger. Hij was burgemeester van Nieuwkoop.

2 augustus
Schagen Nergens is het zo droog als in de Kop van Noord-Holland, aldus het KNMI. Wat er nog aan schaarse regen viel, trok ‘onder’ dit gebied door. De droogte wordt in de landbouw sterk gevoeld. Alle gewassen zijn veel eerder rijp.

't Zand Harddraverijvereniging De Volharding bestaat honderd jaar. Dat betekent dat de aanduiding ‘koninklijk’ mag worden gevoerd. Ter gelegenheid van het eeuwfeest verschijnt het boekje ‘Honderd jaar Korte Baan 't Zand’.

6 augustus
Oostwoud De gemeente Noorder-Koggenland heeft afspraken gemaakt met een projectontwikkelaar. Zes landhuizen en 48 vakantiewoningen zullen aan de Pukweg en omgeving worden gebouwd. Verbijstering en een massaal protest tijdens een bijeenkomst in het raadhuis over deze plannen zijn het gevolg. De bevolking van Oostwoud voelt zich overvallen. Het gebied heeft een agrarische bestemming.

13 augustus
Wognum In negen uur en tien minuten zwemt Edith van Dijk Het Kanaal over. De oversteek van Dover naar Calais levert geen record op.

Wieringermeer Op 64-jarige leeftijd overlijdt VVD-wethouder Arie Miedema. De agrariër had ook andere interesses, zoals zaken betreffende de plaatselijke scholengemeenschap en de ontwikkeling van bedrijventerreinen.

14 augustus
Sijbekarspel West-Friesland is een historische vereniging rijker. Een nieuwe loot aan de stam, te weten ‘Sijbekarspel-Benningbroek’. De eerste vijftig leden hebben zich in korte tijd gemeld.

19 augustus
Grootebroek Internationaal transportbedrijf Hoekstra aan de Industrieweg stopt. De twintig vrachtwagens worden overbodig. Nic. Hoekstra begon 77 jaar geleden aan de Horn zijn bodedienst op Hoorn en Enkhuizen.

22 augustus
Andijk Voor de kust van Andijk wordt in het IJsselmeer het nieuwe natuurgebied De Kreupel van zeventig hectare gemaakt. Het bestaat uit twee grote eilanden, omgeven door twintig kleinere eilandjes. De Kreupel is bedoeld als broed- en foerageerplaats voor vogels die daar veilig moeten zijn voor de vos.

Medemblik Zuster Helène Warmer (91) neemt als inwonend zuster in huize Sint Martinus afscheid. Zij keert terug naar het moederhuis in Tilburg. Destijds werden er in Sint Martinus vijftien plaatsen gereserveerd voor geestelijken. Zij is de laatste.

25 augustus
Hoorn De voormalige kerk aan de Eikstraat, gebouwd in 1934 door de Vereniging van rechtzinnig hervormden, staat na het samengaan met de hervormde gemeente leeg. Bot Bouw uit Heerhugowaard wil de kerk, een gemeentelijk monument, verbouwen tot zes à acht woningen.

27 augustus
Bovenkarspel Het postkantoor is nog niet gesloopt. Dat mag ook niet, omdat er een procedure van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg loopt. Deze procedure kan lang duren. De aanvraag tot behoud van het karakteristieke pand is gedaan door de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Stede Broec. (Zie ook 28 juni en 1 oktober)

« juli | september »

 


Hé, is dat Westfries?

22. Ik ben drie nachten te warskip geweest (te logeren). We krijgen vandaag twee warskippers (logés, logées).
Volksrijmpje:
Warskippers en vis
Bloiven maar drie dagen fris.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.