Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2003 » juni

Kroniek van West-Friesland - juni 2003

1 juni
Hoorn De laatste winkels in de Blauwe Steen Passage houden het voor gezien en sluiten hun deur. Verbouwingsplannen hebben tot sluiting geleid. De gesloten zaken worden vervangen door drie grote winkels. Vijfentwintig jaar geleden opende de Blauwe Steen. (Zie ook 3 september)

2 juni
Nibbixwoud/Hauwert Dick Laan en Jan Ham zijn onderscheiden met de bronzen medaille van het Carnegie Heldenfonds. Zij redden Inge Sijm (Wognum) uit een auto die te water was geraakt.

5 juni
Opperdoes Jan Putting (87) overlijdt na een beroerte. Hij was een bekende verschijning in de Opperdoezer gemeenschap. Meer dan veertig jaar lid van de Oranjevereniging waarvan hij erelid was, oprichter en voormalig voorzitter van het dorpshuis De Torenschouw én schrijver over de historie van zijn woonplaats.

6 juni
Andijk Burgemeester Hans Dittner opent de nieuw gebouwde brandweergarage aan de Hoekweg. In acht maanden tijd werd het gebouw gezet door aannemersberdijf Visser & Mol. Kosten 1,3 miljoen euro.

7 juni
Hoorn Bioscoop Victoria sluit en daarmee verdwijnt de laatste bioscoop uit de stad. Het pand werd in 1911 verbouwd tot een cinema. In Hoorn zijn publiekelijk alleen nog in het Filmhuis in de Mariakapel aan de Achterstraat films te zien.

Schagen De r.-k. Christoforuskerk herstelt een oude traditie: het luiden van het Angelusklokje. Om 8, 12 en 18 uur roept het klokje op tot gebed. Terug in de tijd. Ook wie op het land werkte, wist dan hoe laat het was en ging over tot gebed.

8 juni
Hoorn Pastor Gerard Weel viert zijn 40-jarig priesterfeest. Hij heeft zijn standplaats negentien jaar gediend en verhuist naar Rotterdam. In april nam Weel al afscheid.

10 juni
Haarlem In het stadhuis wordt postuum de Israëlische onderscheiding Yad Vashem uitgereikt aan Thamis Commandeur. Het ereteken werd in ontvangst genomen door zijn zoon Jan en dochter Adèle. Thamis Commandeur heeft zich tijdens de bezetting ingezet om het joodse meisje Stephanie Tikotin onderdak te verlenen op boerderij Houtlust in De Hout bij Hoogkarspel en heeft daarmee haar leven gered.

13 juni
Hoorn Als sluitstuk van de restauratie van de Noorderkerk wordt het vergulde haantje weer op de dakruiter geplaatst, hoog boven het stadsgewoel. En dat op vrijdag de dertiende.

16 juni
Enkhuizen Burgemeester Steven P.M. de Vreeze (51) vertrekt als eerste burger naar Tiel. Na acht jaar houdt de PvdA-er het in Enkhuizen voor gezien. In december sprak minister Remkes zijn veto nog uit over deze benoeming. Toen prijkte de naam van De Vreeze – tegen de regels in – als enige op de door de gemeenteraad van Tiel ingediende voordracht.

28 juni
Bovenkarspel De gemeente Stede Broec wil het voormalig postkantoor in Bovenkarspel op korte termijn slopen. Tegen dit plan kwamen bewoners in verzet. Overal posters en ruim vierduizend handtekeningen moeten de sloop voorkomen. Ook de vereniging Oud Stede Broec wierp zich in de strijd en wendde zich tot de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. In de bouwstijl van het gebouw wordt de Amsterdamse School herkend, een stijl die na 1911 ontstond. Gemeentebelangen, Onafhankelijke Partij en Fractie-Raven staan sloop voor en zij hebben de raadsmeerderheid. (Zie ook 27 augustus en 1 oktober)

Spanbroek Tijdens een bijeenkomst in het Frisia Museum speldt waarnemend burgemeester Hans Cornelisse de versierselen, behorende bij de benoeming tot officier in de Orde van Oranje Nassau op de revers van Dirk Scheringa: succesvol ondernemer en voorzitter van AZ.

30 juni
Schagen Bij boekhandel Plukker signeert de Schager tweeling Jos en Koen van der Donk de boekeditie van de Kameleonfilm. Jos en Koen spelen de hoofdrol in de film.

« mei | juli »

 


Hé, is dat Westfries?

760. Om op 't land te komen moesten we over 'n smal steggie (smal brugje of bruggetje).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.