Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2003 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 2003

2 mei
Andijk De gemeente draagt de Buurtjeskerk over aan Scholtens Projecten Andijk. De miljoenenovereenkomst is door de raad sterk bekritiseerd. De overeenkomst omvat niet alleen de kerk, maar ook woningbouw op de locatie De Fruittuinen én het vakantiedorp Het Grootslag. De kerk zal ingrijpend worden gerestaureerd en worden ingericht als restaurant. (Zie ook 7 juli)

4 mei
Enkhuizen Vanavond komt het treinverkeer tussen Hoorn en Enkhuizen tot stilstand. Het treinpersoneel was het allang beu dat jongeren overlast en schade veroorzaakten. Eerst dienen er maatregelen genomen te worden, zo eist het treinpersoneel. En die komen er. NS gaat een schadepost van 100.000 euro verhalen op een van de veroorzakers. Met die eis tot schadevergoeding keert de rust ten dele terug.

Obdam Pastor P. Vlaar is door deken M. Wagemaker officieel geïnstalleerd tot parochievicaris van de kerk van Sint Victor. Hij is niet alleen werkzaam in Obdam, maar ook Hensbroek, Spanbroek, Spierdijk en De Weere behoren tot zijn werkgebied.

6 mei
Lambertschaag In zijn huidige woonplaats Hoogwoud overlijdt Gerrit Stapel (86), fokker van de legendarische Panstieren en jarenlang voorzitter van de KI-vereniging De Vooruitgang in Sijbekarspel. Onder zijn leiding werd het Nederlands Rundvee Syndicaat omgevormd tot CR Delta. Hij was ridder in de Orde van Oranje Nassau en onderscheiden met de bronzen penning van Noord-Holland. (Zie ook artikel ‘Gerrit/Wijntje Stapel en familie’, door Cees Kroon, WFON, 43e bundel (1976), pag. 87-103).

7 mei
Alkmaar In het Medisch Centrum overlijdt op 75-jarige leeftijd Klaas Boot. Hij was van 1949 tot 1958 Nederlands turnkampioen en in 1956 sportman van het jaar. Van 1963 tot 1987 was hij tumcommentator op televisie. Klaas Boot werd geboren in Noord-Scharwoude en woonde in Warmenhuizen. Voor zijn verdiensten werd hij benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ook was hij erelid van de KNGU.

Sint Maartensbrug Firma Dekker Granen en Kunstmest viert het eeuwfeest. Voor personeel, klanten en familie werden twee feestavonden georganiseerd. Veel is er in die eeuw veranderd: ‘de peulen proeven we eerst zelf voor we ze inkopen’.

Middenbeemster Architect Cornelis de Jong heeft voor al zijn inspanningen voor het behoud van stolpboerderijen de Stolp Award ontvangen, een onderscheiding van Boerderijenstichting Noord-Holland ‘Vrienden van de stolp’. (Zie ook 24 september)

Barsingerhorn Bij een 250 jaar oude stolp wordt bij een omvangrijke verbouwing veel moois ontdekt. Bij het weghalen van voorzetwanden komen prachtige tegeltableaus te voorschijn. Een van de tableaus stelt het agrarische leven in deze streek voor.

12 mei
Krabbendam Ds. F.F. Omta wordt de nieuwe predikant van de Gereformeerde Kerk. Ruim een jaar was er een vacature. Hij is op 8 juni bevestigd in het ambt.

13 mei
De Goorn Wethouder Jan Vriend van Wester-Koggenland opent de nieuwe openbare bibliotheek, die voor 860.000 euro is ingericht in een deel van het vroegere winkelcentrum De Dwingel.

17 mei
Enkhuizen Een volkswijk uit de jaren twintig van de vorige eeuw is herbouwd in oorspronkelijke stijl, met het comfort van nu. Aanvankelijk wilde de Stichting Woondiensten Enkhuizen de hele wijk slopen en vervangen door hedendaagse nieuwbouw. Vereniging Oud Enkhuizen en Bond Heemschut hebben zich ingezet om niet-passende nieuwbouw in de Boerehoek te voorkomen. De Stichting Woondiensten deed tenslotte ook mee en er is een fraaie wijk voor teruggekomen.

Enkhuizen Commissaris van de Koningin Harry Borghouts vaart met het schip ‘De Toekomst’ de nieuwe Krabbershaven en Gependam open. Na speeches zingen de wethouders Van Pijkeren en Franx het lied ‘Gependamdeun’. Hiertoe had Van Pijkeren het Enkhuizer Volkslied deels omgewerkt.

Hensbroek De gebroeders Sjaak en Gerard Veul sluiten de deur van hun supermarkt, die zij op 10 maart 1964 begonnen toen hun vader Piet café 't Springend Paard annex kruidenierswinkel overnam van Cees Kossen. ‘Het dorp verarmt’.

23 mei
Hoorn In dagaetiviteitencentrum De Rode Luifel wordt Corné Stam de medaille omgehangen voor zijn prestatie rolstoeldansen. Hij werd Nederlands kampioen en bovendien werd hij derde in de Europese rangschikking.

27 mei
Oudendijk Een deel van oliefabriek Obertop wordt door brand verwoest. Een defect filter was de mogelijke oorzaak, waardoor broei ontstond met gevolg brand. De fabriek is sinds 1972 gevestigd in de in 1962 gesloten coöperatieve zuivelfabriek Concordia.

28 mei
Hoorn Dick Peereboom overlijdt op de leeftijd van 88 jaar. Hij beschikte over muzikale kwaliteiten, maar was ook betrokken bij activiteiten op het culturele vlak in zijn stad. Veertig jaar was hij voorzitter van muziekvereniging Sinfonia. Voorts was hij man van het eerste uur bij schouwburg Het Park. Ook de VVV en het Comité 40-45 konden op hem rekenen.

Blokker ‘Dat had ik nou altijd al graag gewild,’ zult u misschien zeggen. Klokkenluider in Blokker. Zwaar werk, zeker als je een kwartier lang aan het touw moet staan. Er is een kleine groep vrijwilligers, die dit werk doet. Uitbreiding wordt gezocht van het gilde klokkenluiders. Mannen en vrouwen zijn welkom. Het moet een machtig gevoel geven om een klok te luiden, die al 466 jaar zijn klanken over de regio laat horen.

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

22. Ik ben drie nachten te warskip geweest (te logeren). We krijgen vandaag twee warskippers (logés, logées).
Volksrijmpje:
Warskippers en vis
Bloiven maar drie dagen fris.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.