Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2003 » maart

Kroniek van West-Friesland - maart 2003

1 maart
Andijk Kassengebied Het Grootslag tussen Andijk en Wervershoof wordt gehalveerd. Gedeputeerde Verburg zal het Rijk voorstellen om het gebied tot 250 ha. terug te brengen. De andere helft zou dan in de Wieringermeer moeten komen ongeveer ter hoogte van grasdrogerij Hartog bij Abbekerk.

Wieringermeer Het Waterpark Wieringermeer krijgt een nieuwe bewoner: het Kenniscentrum Windturbine Materialen en Constructies. In dit centrum worden onder meer rotorbladen van windturbines getest onder extreme omstandigheden, bedoeld om de veiligheid te verhogen. Een flinke subsidie van de provincie was de aanleiding te verhuizen vanuit Delft.

4 maart
Barsingerhorn Joos van Zweeden, die vorige week nog zijn 60-jarig huwelijksfeest vierde, overlijdt, 90 jaar oud. Hij was 77 jaar lid van de Kolhorner Harmonie. Op 87-jarige leeftijd ging hij met een zweefvliegtuig de lucht in en op zijn 90e in een ballon. Hij was een markante persoonlijkheid.

Hoorn Connexxion kan in de eerste ochtenduren haar klanten niet bedienen. Op het parkeerterrein nabij het NS-station hebben vandalen in de nachtelijke uren veertien bussen onklaar gemaakt. Pas tegen tien uur kunnen bussen van elders worden ingezet.

6 maart
Stede Broec De CDA-fractie is de oorzaak van een bestuurscrisis in de raad. Zij geeft geen steun aan een fusie met de gemeenten Venhuizen en Drechterland.

9 maart
Hoorn Burgemeester mr. Pierre M.G.P. Janssens (62) vindt het welletjes. In Het Park neemt hij afscheid. Als ridder in de Orde van Oranje Nassau én met de gouden legpenning van de gemeente die hij sedert 1 februari 1982 als eerste burger heeft gediend. ‘Eén met zijn Hoorn’ vermeldt de penning.

12 maart
't Veld Het 150-jarig bestaan van de Martinuskerk wordt gevierd met de musical ‘Martinus’. De musical gaat over de bouw en verbouw, over pastoors en gelovigen. Het aantal acteurs bedraagt liefst 126, met daarbij nog zeventig koorleden.

19 maart
Venhuizen Het Driebankoor eert vijf leden. Gonnie Besseling, Marry Koning en Roelie Purmerend zingen ieder vijftig jaar in het koor. Vronie Vriend doet dat veertig jaar, Gerie Sluis 25 jaar. Een jubileumspeld en bloemen waren de waardering.

21 maart
Spierdijk De in 1923 opgerichte r.-k. Vereniging van Christelijke Naastenliefde onder bescherming van de H. Gregorius houdt het voor gezien. Er zijn nog maar 23 leden, die bij ziekte of zeer nu de Agrarische Bedrijfsverzorgingsdienst inschakelen. De jaarlijkse klaverjaswedstrijd, altijd gehouden na de jaarvergadering, blijft in stand!

Sijbekarspel De verbouwde kantine van voetbalvereniging DESS is tevens geschikt gemaakt als onderkomen van het kinderdagverblijf 't Bloementuintje van Reinie en Klaas Posch. De KNVB heeft er meteen een landelijk proefproject van gemaakt: de voetbalkantine als multifunctioneel gebouw.

22 maart
Schagen De gemeente telt – heus waar – nog 74 boerderijen binnen haar gemeentegrenzen. Ooit waren het er 125. Binnen de Westfriese Omringdijk staan nog ruim vierduizend stolpen.

Wieringen IJsclub Westerland viert zijn eeuwfeest. Arie Eriks, oud-marathonrijder, mag de vlag onthullen en ziet tot zijn verrassing zichzelf terug op de vlag. Hij won tweemaal de KNSB-marathonbeker. De club heeft een goede naam in het marathonschaatsen.

Wieringermeer Aan de Zuiderkwelweg staat de grootste windmolen van Nederland. De hoogte is zeventig meter; hij levert een vermogen van 2,75 megawatt. Bij het officieel in gebruik stellen deed de molen niets: er was geen wind.

29 maart
Hoorn Op de hoek Kleine Noord-Noorderveemarkt wordt, ter afsluiting van de herinrichting van het Kleine Noord, een fontein geplaatst. In de fontein staat het beeld Waterdrager, van de Amersfoortse kunstenaar Jan Ros. Aan het kunstwerk wordt een plaquette bevestigd. Dit geschenk van de WLTO herinnert aan de afgesloten periode van Hoorn als veemarktstad. Het geschenk is gefinancierd met de Auroraprijs, die het Westfries Genootschap de WLTO heeft toegekend bij het afscheid van kringvoorzitter Ria Huisman-Spruit.

31 maart
Hoorn Deze maand heeft een record aan zonneschijn opgeleverd. Normaal schijnt de zon in maart 114 uur, nu bijna 199 uur. Dat was meer dan ooit sinds in 1901 is begonnen met de metingen. Het oude record dateerde van maart 1931: 194,6 uur.

« februari | april »

 


Hé, is dat Westfries?

723. Ik hou niet van z'n konkelefóesies (smoesjes; overdreven beleefdheid, mooipraterij).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.