Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2003 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 2003

Eerder verschenen in West-Friesland Oud & Nieuw, 71e jaarboek, pagina 149-164.
Uitgave: Westfries Genootschap, 2004.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 2 januari
De Goorn Cor Berbee (68), voorzitter van Wonen Plus, voorts actief in de parochie en in de Stichting Behoud Groene Leekerlanden, ontvangt op de nieuwjaarsreceptie de penning van verdienste van de gemeente Wester-Koggenland.

9 januari
Hoorn De kreekruggen in West-Friesland, zo'n zestien in getal, worden als provinciaal aardkundig monument aangeduid. Veel dorpen in onze regio zijn op zo'n kreekrug gebouwd.

10 januari
Schagen Met het verwijderen van drie luidklokken uit de toren van r.-k. Christoforuskerk begint de restauratie van het kerkgebouw.

Enkhuizen Vier generaties Kroeb maakten in 1998 in de Torenstraat de eeuw vol met de productie van paardenworst. Maar binnenkort komt de worst uit Heerhugowaard. Jan Jaap Kroeb neemt Vleesrokerij De Jong in deze gemeente over. Hij geeft hiermee een kans aan z'n 15-jarige zoon Joost om als vijfde generatie in het bedrijf te treden. (Zie ook artikel ‘100 jaar paardenworst’, door Hans Rijswijk, WFON, 65" bundel (1998), pag. 109-117).

13 januari
Obdam Als eerste Obdammer brandweerman wordt Jos de Boer (55) bij zijn vertrek koninklijk onderscheiden. Hij wordt benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. „Het werk van leden van de vrijwillige brandweer voor de gemeenschap is te lang ondergewaardeerd”, aldus burgemeester Ab van Beelen.

15 januari
Hoorn Het ministerie van justitie heeft de huur van het gevangeniscomplex Oostereiland opgezegd. Wat er met de gebouwen gaat gebeuren, is nog niet bekend. De beslissing daarover ligt bij Rijksgebouwendienst. De gebouwen hebben de status van monument.

17 januari
Enkhuizen De Stichting Behoud Erfgoed Verkade en het Zuiderzeemuseum hebben overeenstemming bereikt om de Verkadecollectie naar Enkhuizen over te brengen. De collectie omvat onder meer de originele Verkadeplaatjes van de beroemde albums. (De overeenkomst is in februari 2004 verbroken)

18 januari
Hoorn Oud-journalist Herman Lansdaal krijgt de bronzen penning van de gemeente als blijk van waardering voor zijn publicaties in het kwartaalblad Oud Hoorn in de jaren 1991-2003 en voor de vele andere activiteiten binnen de Hoornse gemeenschap. Op 19 juni overlijdt hij.

19 januari
Warmenhuizen De Stichting Vrienden van de oude Ursulakerk, die sinds de jaren zeventig het gerestaureerde rijksmonument bekendheid geeft als concert- en expositiekerk, staakt haar activiteiten. Het kerkbestuur heeft het contract met de stichting per 1 februari opgezegd.

21 januari
Medemblik Nauwelijks een maand na de brand bij jachtwerf Fels breekt er opnieuw brand uit. Nu bij jachtwerf Yacht Service, eigendom van Frits Conijn. Tachtig kapitale jachten gaan in vlammen op. Geraamde schade: ruim dertig miljoen euro. Een heuse vuurdoop voor Jos Neefjes: sinds 1 januari commandant van het Medemblikker korps.

Bovenkarspel De hervormde gemeente biedt het kerkgebouw De Driesprong (gebouwd in 1968) te koop aan. Het is niet langer nodig omdat de gemeente samengaat met de zustergemeente in Grootebroek. Daar is de kerk na een jarenlange restauratie op 20 december 2002 weer in dienst gesteld.

Obdam In het verzorgingshuis De Horstenburgh viert Aagje Dekker-Smit haar 103e verjaardag. Een drukke dag, dat wel, maar op andere dagen kan zij alles ‘nog een beetje besloffen’.

22 januari
Wervershoof De bevolking wijst in een referendum een samengaan met de gemeenten Medemblik, Andijk en Noorder-Koggenland af. Met 75,9% wordt het nee tegen een fusie. Slechts 21,4% stemt voor.

25 januari
Heerhugowaard Kaarsenfabriek Parcan aan de Kelvinstraat op bedrijventerrein Zandhorst gaat in een vuurzee ten onder. Een naastgelegen aardappelhandel en een autopoetssalon gaan eveneens verloren. Het vuur hield de brandweerlieden 38 uur in touw. Het riool raakte verstopt door gesmolten kaarsvet.

Oudijk. Cor Schilder, in 1941 hier geboren als zevende kind van boer Lau Schilder en Tonia Laan, wordt in Kenia tot bisschop van Nigon gewijd.

 


Hé, is dat Westfries?

460. Hij heeft 't wild in de bienen (hij is erg gehaast, bv. in z'n werk). In z'n haast stroffelde (struikelde) ie over 'n steen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.