Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2002 » november

Kroniek van West-Friesland - november 2002

2 november
Hoorn Om 4 uur sluit Adrie van Dulmen (55) na 42 jaar zijn ouderwetse schoenmakerij aan de Ramen. ‘Echte schoenen kreeg ik nog zelden te zien, het is allemaal synthetisch’, zegt hij.

Hoorn In 1852 begint Johannes Ruttenberg aan het Grote Noord een zaak in huishoudelijke artikelen en brillen. Het Huis Ruttenberg gaat met alleen brillen verder in nu vier vestigingen: drie in Hoorn, een in Spanbroek. André Ruttenberg (64) stopt ermee; Maarten, vertegenwoordiger van de vijfde generatie neemt de leiding over van een bedrijf dat zich Hofleverancier mag noemen. Geschenk aan de gemeenschap: een kroonluchter voor de hal van de nieuw te bouwen Parkschouwburg.

6 november
Lutjebroek De slagwerksectie van muziekvereniging St. Caecilia promoveert in Uithuizen naar de eredivisie podiumconcours met 90 punten. Ook bij de marsconcoursen komt de sectie uit in de hoogste divisie.

7 november
Hoogwoud Eigenaar Fred Veul van supermarkt De Spar aan de Burg. Hoogenboomlaan noteert een landelijke primeur. Via ‘Geldservice’ van de Postbank kan er bij de kassa geld worden gepind. Dat is in ieder geval veiliger dan buiten bij de muur.

Hoorn Commissaris van de Koningin Borghouts opent nieuwe wooncomplex aan het Jeudje. Het bestaat uit 116 woningen, een parkeergarage voor 340 auto's plus een apotheek. En dat alles op 1 ha. Het heeft twintig jaar geduurd alvorens de plannen realiteit werden. Het saneren van de vervuilde grond en de enorme kosten die de sanering met zich meebracht heeft vertragend gewerkt.
Destijds werd de projectontwikkelaar eigenaar van de grond voor slechts ƒ 1.- en vergat die te betalen. Hij rekende alsnog € 0,50 af. Nog een dubbeltje winst ook!

9 november
Wognum Ester Schouten (25) legt in het Oostenrijkse Vösendorf beslag op de wereldtitel in het junior/vedergewicht van de Women's International Boxing Federation via een puntenzege op de Amerikaanse Leona ‘Downtown’ Brown.

11 november
Koedijk De voormalige r.k. kerk, gehuisvest in een stolpboerderij aan de Kanaaldijk en nu in gebruik als uitvaartcentrum, brandt tot de grond toe af.

14 november
't Veld Hier overlijdt 78 jaar oud Cor Leegwater. Hij leidde zijn internationale transportbedrijf van 1953-1977: met als logo een hazewindhond. Ook op voetbalgebied -bij VZV- heeft hij zijn sporen verdiend. Hij was drager van het herinneringskruis van het Rode Kruis voor zijn werk hiervoor tijdens de bezetting.

26 november
Medemblik Een forse brand legt drie bedrijven aan de Zeldenrust in de as. De oorzaak is niet bekend. Een loods van een scheepsconstructiebedrijf ging geheel verloren.

27 november
Hoogkarspel De 47 bewoners van het verzorgingshuis Het Hiemert hebben het gebouw verlaten en zijn verhuisd naar het nieuwe Rigtershof aan de Van Stuifbergenlaan. Het Hiemert wordt gesloopt en op die plek komt de uitbreiding van het verpleeghuis Nicolaas.

Andijk Marijtje (82) en haar man Cees van Gelder (80) zijn gekozen tot Vrijwilligers van het Jaar. Zij hebben zich jarenlang ingezet voor hun sportclub AVV. Zij heeft zich bovendien 50 jaar lang beijverd voor de Plattelandsvrouwen. Hij is 60 jaar lid van AVV en bekleedde daarin bestuursfuncties en zat jarenlang in de redactie van het clubblad.

30 november
Medemblik In de moskee breekt brand uit. Brandstichting blijkt de oorzaak. Eerder kwam de moskee ook al in het nieuws wegens vermeende overlast. Een rechtszaak hierover viel in het voordeel van het moskeebestuur uit.

Hoorn Het Westfries Museum is op een veiling in Keulen in het bezit gekomen van een schilderij van de Hoornse schilder Rotius (1624-1686). Het stelt vermoedelijke een Hoornse regentes voor. Wie het is is nog niet bekend.

« oktober | december »

 


Hé, is dat Westfries?

176. Die auto gaat nog wel 'n tijdje mee. Die moet je niet wegskoiten (ver beneden de waarde van de hand doen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.