Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2002 » oktober

Kroniek van West-Friesland - oktober 2002

5 oktober
Andijk Evert Bot (55) is een man die is opgegroeid in het bollenvak, maar ook een bestuurder en wel van de Bond Groothandel Bloembollen en Boomkwekerijen. Voorts heeft hij een naam verworven in het agrarisch onderwijs. De waardering kon niet uitblijven, hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

6 oktober
Hoorn Het Oostereiland wordt definitief door het ministerie van justitie overgedragen aan de gemeente. Het ministerie wil het eiland en het gevangeniscomplex, ook bekend als de Krententuin, kwijt.

12 oktober
De Gouwe In een grote tent op het land van Piet Langedijk aan de Oosterboekelweg viert de vereniging IJs en Volksvermaak haar 100e verjaardag. Ondermeer met het spel katknuppelen.

13 oktober
Bergen In zijn woonplaats overlijdt Willem Resoort (80). Van 1 april 1974 tot 31 december 1986 dijkgraaf van het waterschap Westfriesland. Hij was ook voorzitter van de voorbereidingscommissie ruilverkaveling De Gouw. Officier in de Orde van Oranje Nassau, onderscheiden met de zilveren penning van Noord-Holland.

Oostwoud De klinkerbestrating van de Oostwouder Dorpsstraat verdwijnt onder het asfalt vanwege de geluidsoverlast. Alleen de fietsstroken blijven een klinkerbestrating houden.

18 oktober
Hoorn De zittingzaal van het Hoornse kantongerecht aan het Grote Oost is gerestaureerd. De tot het plafond reikende wandschilderingen zijn gereinigd en van een nieuwe vernislaag voorzien. Ook het overige schilderwerk is opgeknapt en groen geschilderd. Deze kleur kwam te voorschijn na het afkrabben van diverse verflagen.

Wadway In de geheel gerestaureerde theaterkerk voltrekt pastor G. Koning uit Wognum het huwelijk voltrokken van Marije van Engen en Dick Overboom.

19 oktober
Enkhuizen Rusthuis Westerhof bestaat 125 jaar en viert dat met de bewoners. Honderdvijfentwintig jaar geleden gaven de dames Snouck van Loosen de financiële stoot tot de bouw van het -toenmalige- diaconiehuis.

25 oktober
Schermer De elf overgebleven molens van de 54 stuks, die de Schermeer in 1634 droogmaalden, worden in oude luister hersteld. Voor de restauratie van ‘De Deltawerken van de Gouden Eeuw’ is een bedrag van 2,4 miljoen euro beschikbaar. Voorzitter F. van Zon van de Stichting Schermer Molens kan zijn geluk niet op.

26 oktober
Opperdoes Als eerste geboren en getogen Opperdoezer maakt Douwe de Leeuw de eeuw in dit dorp vol.

27 oktober
Hoorn Een zware storm met windstoten van 148 km/u teistert Nederland. De financiële schade in onze regio is groot door omgewaaide bomen, losgeslagen dakplaten en pannen. Wegen werden afgesloten en het treinverkeer stilgelegd.

 


Hé, is dat Westfries?

383. Op oudejaarsavond had moeder boffers gebakken (kleine, dikke pannekoek, waarin gist gebruikt is) en bollebuisies (poffertjes).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.