Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2002 » september

Kroniek van West-Friesland - september 2002

1 september
Hoogkarspel Burgemeester Gerardus Mattheüs Broens (62), sinds 1983, wordt met de erepenning van de gemeente Drechterland uitgeluid. Marjan van Kampen – Nouwen zal hem als loco vervangen. Acht jaar geleden nam hij het initiatief om te komen tot een herindelingsplan voor oostelijk West-Friesland. Daarin zouden de gemeenten Venhuizen, Stede-Broec en Drechterland samen verder gaan.

Hoorn De kassa in het Westfries Museum moet weer terug. Dat is een besluit van de gemeenteraad. De geldkist, waarin de bezoekers een vrijwillige bijdrage konden storten moet weer weg. Ondanks meer bezoekers en meer financiën, besloot de gemeenteraad de proef tot gratis toegang terug te draaien.

3 september
Hoorn Een tweede kunstijsbaan voor noordelijk Noord-Holland kan in Hoorn worden gebouwd. Ged. Staten hebben voor deze locatie gekozen. De kosten worden geraamd op € 11 miljoen. De provincie betaalt daarvan 3,7 miljoen euro, de rest moet het gebied zelf ophoesten.

5 september
Schagen Provinciecommissaris Harry Borghouts beukt met een stormram de poort van het naar een ontwerp van architect Wil Schagen herbouwde Slot Schagen open. Van het oorspronkelijke slot hadden alleen twee torens de tijd overleefd. De Exploitatiestichting Slot Schagen, met als voorzitter Johan de Veer, heeft op zich genomen een schuld van 450.000 euro in 30 jaar af te lossen. De inkomsten moeten komen uit verhuur van de Ridderzaal t.b.v. allerlei evenementen, de verhuur van een aantal hotelkamers aan Igesz en uit de verhuur van een ruimte aan de VVV. Slotvrouwe Jorien van der Hoven (43) weet wat haar te doen staat.

Alkmaar Hilbrand -Hip- Breebaart (61), de grote roerganger van het schaalvergrotingsproject van het agrarisch onderwijs in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal, uitmondend in het AOC Clusius College, vertrekt als voorzitter van het College van Bestuur met vut en wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

12 september
Haarlem Het plan om dertien gemeenten in oostelijk West-Friesland terug te brengen tot vijf, waarover al acht jaar wordt gediscussieerd, wordt door Ged. Staten afgeblazen. ‘Gemeenten, die op vrijwillige basis samen verder willen gaan, zullen wij geen strobreed in de weg leggen,’ aldus gedeputeerde Meijdam.

13 september
Westerblokker Rob Baltus, 13 jaar eigenaar van party-boerderij De Nadorst, stelt zijn zaak op vrijdagavond weer open als dancing. Daarmee herstelt hij een traditie. In 1968 werd De Nadorst als dancing geopend, maar begin jaren tachtig noodzaakte de opkomst van de disco een bestemmingsverandering tot party-boerderij.

16 september
Lutjebroek De Nicolaaskerk, gebouwd door architect Pierre Cuypers, bestaat 125 jaar. Jong en oud vieren dat in de komende tijd met allerlei festiviteiten. In 1925 werd de kerk vergroot.

19 september
Langedijk In de woning Bosgroet 76 wordt Tess Evers geboren. Zij is de dochter van Fred Evers en Mirella Berkhout Haar geboorte brengt het inwonertal van de gemeente op 25.000.

Wijdenes Gekleed als Vikingen nemen 130 leerlingen van de Roelof van Wienesseschool deze nieuw gebouwde school van 1,8 miljoen euro in gebruik. Eén van de zes lokalen huisvest de peuterspeelzaal 't Kwetternest.

22 september
Wadway Voorzitter Hein Weijman van de Stichting Wadway is een tevreden man. Het nieuwe theaterseizoen kan in een gerestaureerde theaterkerk worden gestart. Negen maanden heeft de onder auspiciën van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg uitgevoerde klus geduurd.

25 september
Beemster Aan de gevolgen van een hartstilstand overlijdt op 48-jarige leeftijd Erik Postma, sinds 1 april 1998 burgemeester van deze gemeente. Postma, lid van D66, promoveerde dit jaar aan de Universiteit van Utrecht op een proefschrift over gemeentelijke herindeling.

27 september
Bovenkarspel Met het officieel in gebruik nemen van de openbare bibliotheek, ondergebracht op de eerste verdieping, is het winkelcentrum De Streekhof nu echt af.

28 september
Wognum Edith van Dijk prolongeert in het Egyptische Sharm al Sheik de wereldtitel lange afstandszwemmen. Die afstand bedraagt 25 km ...

Langedijk Na 12 jaar – door vele vrijwilligers – hard werken is de klus geklaard. De damschuit, het visitekaartje van de Broeker Veiling, kan gaan varen. Mevrouw A.M. van Kemenade-Nijman, de vrouw van de beschermheer van dit project, doopt het schip met de naam Geestman.

Sint Maartensbrug Met een totaal van 160 punten legt Detlev Redeker, superkolver van TOGIDO uit Krommenie, beslag op de nationale kolf titel en dat met 6 punten voorsprong op de tweede klas ser Wil Hoogland van Gezellig Samenzijn uit Zuid-Scharwoude. Bij de dames gaat de titel naar Elly de Geus-Ackermann van de Vier Eenen uit Spanbroek. Met een totaal van 198 punten blijft zij A. Bankert (Andijk) 5 punten voor.

29 september
Zwaagdijk-Oost Café De Bak wordt door een grote brand getroffen, de gehele bovenverdieping gaat verloren. Op deze verdieping waren 27 vertrekken waarin Polen onderdak hadden gevonden.

30 september
Waarland Sinds 1974 zet B. Swart (68) zich in voor kerk en pastorie. Voor zijn arbeid ontvangt hij de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice.

Winkel In Winkelmade overlijdt Trijntje Koom-Baas op 90-jarige leeftijd. Zij was de schrijfster van onder meer de streekroman ‘Ans, dat moidje’.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

615. Een paar van die echte brakken (rakkers, deugnieten) van schooljongens hadden m'n fiets opgeknapt. Ik gaf ze 'n bogie ('n pluimpje) en wat bokkeneuten (pinda's, sausjes). Ze gingen bloid (blij) op huis an (naar huis).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.