Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2002 » augustus

Kroniek van West-Friesland - augustus 2002

1 augustus
Schagen Jack Manneveld overlijdt op 52-jarige leeftijd. Hij was fractievoorzitter van Duurzaam Schagen. Voorts had hij zitting in het Centrum voor Milieu- en Natuureducatie, de vogelwerkgroep Tringa en de historische vereniging Schagerkogge.

3 augustus
Medemblik De drie eerste jachten van scheepsbouwer Jongert zijn overgebracht naar de nieuwe scheepswerf in Oude Zeug. Met veel kunst en vliegwerk werden de schepen op een dieplader vervoerd, waarbij lichtmasten even werden ‘scheef gezet’ en verkeersborden verwijderd. Het grootste jacht was 45 meter lang.

4 augustus
Rustenburg Een hevige binnenbrand verwoest het interieur van het bekende café-restaurant De Gouden Karper.

7 augustus
Harenkarspel Een echte Heerlijkheid! Sinds 1421. Daar hoort een Heer bij. Voor de 35e maal is er nu weer een. Het is de 85-jarige vertaler Cor Keesom uit Heemskerk, die zich zo mag noemen. Hij kreeg die titel voor zijn 80e verjaardag. Maar er ging een hele ambtelijke en juridische procedure aan vooraf alvorens het eigendomsoverdracht te verkrijgen. Een titel die vroeger nog inhoud had, maar nu slechts een naam is. De volgende Heer zal zijn 11-jarige kleinzoon Cor zijn.

Schagen Een zware stortbui van een uur met een windhoos, teistert Schagen en omgeving. Winkels, kelders en garages lopen vol en fietstunnels worden onbegaanbaar. De schade is groot.

12 augustus
Nibbixwoud Een felle brand doet het restauratiewerk, in de afgelopen maanden aan de r.k. St. Cunerakerk verricht, grotendeels teniet. De toren en de pastorie blijven gespaard, evenals de gebrandschi1derde ramen en de inhoud van de kluis. De afronding van de restauratie zou volgend jaar feestelijk worden gevierd tijdens het 125-jarig bestaan van de kerk.

18 augustus
Warmenhuizen Ds. Rob Basten neemt afscheid van de Ned. Herv. Gemeenten Warmenhuizen, Dirkshorn en Langedijk-Noord. Hij diende deze gemeenten negen jaar en vertrekt nu naar Haarlem.

21 augustus
Venhuizen De Lucaskerk is weer bij de tijd. Een bedrijf uit het Brabantse Aarle-Rixtel heeft de wijzerplaten en wijzers aangebracht.

Zuidermeer Eef Commandeur (61), eigenaar van het café De Toekomst en zijn vrouw Ria houden het voor gezien. Anton Buis mag er zijn 65e verjaardag nog vieren en daama gaat de deur op slot. ‘De cantine op de nieuwe sportvelden is een te grote concurrent.’

Schagen Het echtpaar Borst-Kant is 75 jaar getrouwd en daarmee het langst getrouwde echtpaar van Nederland. Ze zijn beiden 97 jaar.

29 augustus
Westwoud Achtentwintig jaar heeft Sipke de Vries zich ingezet voor de brandweer. Hij vertrekt met leeftijdsontslag. De burgemeester speldt hem het ereteken van lid van de Orde van Oranje Nassau op.

30 augustus
Schagen Theo de Weger overlijdt op 87-jarige leeftijd. Voor de PvdA was hij politiek actief van 1948-1974 en 21 jaar wethouder. Hij stond bekend als de ‘grondkoopman’. Hij schatte zelf zo'n 300 ha grond te hebben aangekocht ten behoeve van de gemeentelijke uitbreiding. Ook op maatschappelijk terrein bekleedde hij tal van functies.

31 augustus
Venhuizen De Onderlinge Brandwaarborgmaatschappij De Eendracht maakt de eeuw nog net vol en gaat dan op in Univé Westfriesland/Schagerland waarmee enkele jaren eerder een samenwerkingsverband was aangegaan. De Onderlinge haalde het einde met 605 deelnemers en een verzekerd bedrag van 430 miljoen euro.

« juli | september »

 


Hé, is dat Westfries?

22. Ik ben drie nachten te warskip geweest (te logeren). We krijgen vandaag twee warskippers (logés, logées).
Volksrijmpje:
Warskippers en vis
Bloiven maar drie dagen fris.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.