Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2002 » juli

Kroniek van West-Friesland - juli 2002

1 juli
Schermer In Sander Schelberg (37), lid van de VVD, begroet de gemeente weer een heuse burgemeester. Hij was beleidsadviseur bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten en raadslid van Den Haag. Hij is de opvolger van waarnemer Don Bijl, die als eerste burger vertrekt naar de nieuw gevormde gemeente Wijdemeren.

Hoorn Als hommage aan de sigarenfabriek Bernardo, 100 jaar geleden opgericht aan de Dubbele Buurt en als merk inmiddels al dik 50 jaar van de markt verdwenen, werd in 2001 het Hoorns Sigarengenietschap Bernardo opgericht. Een speciaal ontworpen sigarenbandje, gewijd aan Bernardo, zou worden aangeboden aan Ben Lieshout (79), kleinzoon van de stichter van de fabriek. Kort na de ceremonie overleed hij aan een hartstilstand.

2 juli
Noord-Scharwoude In zijn woonplaats overlijdt Willem Koeman (79). Bijkans een leven lang was hij de drijvende kracht -als voorzitter- van het fanfarekorps Kunst Na Arbeid. Op maatschappelijk en cultureel terrein een reeks van jaren de motor binnen de Langedijker gemeenschap. Hij was Ridder in de Orde van Oranje Nassau en ereburger van de gemeente.

10 juli
Nieuwe Niedorp Op 71-jarige leeftijd overlijdt Gerie Stammes-Kossen. Zij was met haar man Jan beheerster van het dorpshuis Prins Maurits en later bestuurslid van dit huis. Voorts was zij voorzitter van de Plattelandsvrouwen en lid van de dameskolfvereniging.

Enkhuizen De twee 125 meter lange sluiskolken, onderdeel van het naviduet, ontvangen het eerste water, een laagje van 10 cm om te kijken of de bodem niet lekt. Twee dagen daarvoor werd de nieuwe weg onder het naviduct voor het verkeer opengesteld. Men gaat 17 m. naar beneden. In april 1999 werd met de bouw van het project gestart, dat ook nog aan de vooroever een 70 ha. groot natuurgebied oplevert.

15 juli
Wognum Irma Günther wordt geïnstalleerd als waarnemend burgemeester. Zij is de opvolgster van de naar Haaksbergen vertrokken Karel Loohuis. Onbekend is zij niet in de regio. Zij was eerder als waarnemer werkzaam in Obdam en Bergen.

17 juli
Ursem Het clubgebouw van de muziekvereniging valt ten prooi aan de Rode Haan en brandt geheel af. Ook een deel van het instrumentarium gaat verloren.

28 juli
Wognum Lange afstandszwemster Edith van Dijk, Europees kampioen op de 25 km., behaalt in Potsdam opnieuw een gouden medaille. Nu op de 10 km. Zij heeft sinds 1995 al een aardige ‘voorraad’ medailles.

« juni | augustus »

 


Hé, is dat Westfries?

307. De schooljongens gaan in de winter skosse-loupen (van de ene ijsschots op de andere springen en lopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.