Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2002 » juni

Kroniek van West-Friesland - juni 2002

3 juni
Hoogwoud Dirk Schuijtemaker neemt na 18 jaar afscheid als bestuurder van de Stichting Museumboerderij West-Frisia en ontvangt de gemeentelijke oorkonde van Opmeer als blijk van erkentelijkheid voor de wijze waarop hij structuur heeft aangebracht in de collectie van Adriaan Donker, waarmee dit museum is ingericht.

6 juni
Wieringermeer De eerste windmolen voor de opwekking van elektriciteit in een reeks van twaalf wordt opgebouwd aan de Oudelandertocht. Ook komen er nog windmolens te staan langs de Groettocht en Waardtocht. Vanaf de A7 tot het Amstelmeer zal er dan één lint van molens staan.

7 juni
Schagen In het gebouw van de scholengemeenschap is in een schoorsteen een kolonie vleermuizen ontdekt. Er zijn er ruim tweehonderd geteld. In vleermuizen heeft men verschillende soorten, deze kolonie behoort tot die van de meervleermuizen.

Den Helder De Helsdeur, het gemaal in de Noordkop, is na een driejarige vernieuwing volledig geëlektrificeerd. Er kan nu 900 m3 water per minuut worden uitgeslagen. Samen met de gemalen in Zaandam en Kolhorn en de sluizen in Schardam beheerst men nu de boezem boven het Noordzeekanaal. (De Wieringermeer en West-Friesland regelen het boezembeheer zelf).

8 juni
Winkel Jan Couperus viert zijn 100e verjaardag in zorgcentrum Winkelmade. Hij is nu wel een eeuw oud, maar voelt dat nog niet.

Anna Paulowna De Geerligsprijs 2002 is door de Polderse Gemeenschap uitgereikt aan Truus van den Berg-Wijnker. Achtendertig jaar lang heeft zij zich als vrijwilligster ingezet voor De Zonnebloem.

13 juni
Wester-Koggenland Een meerderheid van de gemeenteraad wil eigenlijk niks meer te maken hebben met het voorstel tot een gemeentelijke herindeling van oostelijk West-Friesland. Een federatieve samenwerking moet de oplossing brengen voor ruimtelijke problemen in het gebied. Maar burgemeester Nico Groot weet de meerderheid tot uitstel te bewegen.

14 juni
Hoogwoud Peter Doeve (55), was gedurende 25 jaar als hoofd en directeur hét gezicht van de basisschool De Adelaar en neemt afscheid. Na de grote vacantie gaat hij verder als leerkracht voor groep 7 van de basisschool De Ieveling in Avenhorn. ‘Gewoon lesgeven is veel leuker.’

15 juni
Wognum Op 1 september 1997 werd Karel Loohuis als eerste burger verwelkomd. Vandaag wordt hij al weer uitgeluid. De socialist keert als burgemeester van Haaksbergen morgen terug naar Twente.

17 juni
Obdam De grenspaal Obdam-Hensbroek, een rijksmonument, is broodnodig aan reparatie toe. Het blijkt nu dat het monument niet meer te herstellen is. Goede raad is duur.

18 juni
Avenhorn Een gevelsteen in het pand West 1 vermeldt de datum 18 juni 1852. Het is het onderkomen van het kantoor van notaris Peter Kleuters (54). Opdrachtgever voor de bouw in 1852 was notaris Joan Pan en 150 jaar lang was het pand steeds een notariskantoor. Na Pan volgden W. Vuijstingh, H. Verhoeff, A. Wit, O. van Riemsdijk, E. Rutgers-Wessels en nu dus Peter Kleuters.

19 juni
Oosterleek Het vuurtorentje van Oosterleek, ook bekend als ‘'t Leeker licht’, is door Rijkswaterstaat vervangen.

Kolhorn Albert van Zoonen overlijdt op 68-jarige leeftijd. Hij was slager van professie in Kolhorn en de grondlegger van een fabriek in snacks. In 1967 vestigde hij – als eerste – zijn bedrijf op het industrieterrein de Witte Paal. Ook op andere terreinen was hij actief: hij was o.m sponsor van een wielerploeg, toneel had zijn belangstelling, verder was hij de organisator van de Kolhornse nachtmarkten en ... Sinterklaas op de basisscholen.

21 juni
Hoorn In het zwembad De Waterhoorn is detectieapparatuur voor drenkelingen aangebracht. Het systeem geeft na enige seconden een signaal af als iemand bewegingloos op de bodem van het bad ligt. Het is tweede bad in Nederland dat zo'n systeem heeft. Apeldoorn had de primeur.

23 juni
Onderdijk Bert Mosch (65) neemt na 50 jaar afscheid als directeur van het muziekkorps Jong Leven en wordt onderscheiden met de gouden speld van de gemeente. Hij kwam uit een muzikaal gezin. Hij en zijn negen broers en zussen kregen van vader de muziek met de paplepel ingegoten.

24 juni
Warmenhuizen Bij de Harmonie DSV zijn de leden Van den Berg, Afra Rohling, Bram Dekker en Andries Dekker samen 205 jaar lid. Zij vervullen bovendien nog bestuursfuncties. Bram Dekker spande de kroon, hij is 73 jaar lid!

27 juni
Wognum Er is een cd met 20 liederen van het befaamde koor Jacob Kwast uitgebracht. Men kon daartoe putten uit particuliere bronnen en grammofoonplaten uit de jaren 1909-1911 met opnamen die toen in Berlijn en Amsterdam zijn gemaakt.

30 juni
Heerhugowaard -De Noord. Dirk Koomen (74) bespeelt al 50 jaar het orgel van de Heilig Hart kerk. Voorts staat hij als dirigent ook al dik 30 jaar voor het gemengd koor St. Caecilia. Tijdens de huldiging wordt hij benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

Bovenkarspel Bij zijn afscheid als dirigent van het gemengd koor van de Martinusparochie ontvangt Piet Grooteman de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice. Achtendertig jaar lang leidde hij het koor.

Waarland Een zwembad verwarmen kost een vermogen aan gas. Hier heeft men op dat verbruik wat gevonden door 36 zonnecollectoren te plaatsen. Een gift van € 23.000 plus veel vrijwilligerswerk maakten dit mogelijk. Men hoopt op deze wijze het energieverbruik met 40% omlaag te brengen.

« mei | juli »

 


Hé, is dat Westfries?

209. De helt (handvat, greep) van m'n graaf (spade, schop met naar onder spits toelopend blad).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.