Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2002 » april

Kroniek van West-Friesland - april 2002

1 april
Hoorn Bij zijn afscheid als wethouder van financiën en cultuur -na 18 jaar- wordt Jaap Schaper (50) uitgeluid met de gemeentelijke erepenning in goud en als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Vooral monumentenbehoud vond in deze PvdA-bestuurder steeds een warm pleitbezorger. Zijn VVD-collega Gerard van der Meer, die na één jaar oppositie voeren de portefeuille ruimtelijke ordening kreeg toebedeeld, ontvangt eenzelfde koninklijk lintje en de zilveren penning van Hoorn.

4 april
Enkhuizen Burgemeester Steven de Vreeze speldt Quirinus -Qu- Langedijk de Zilveren Haring op vanwege zijn verdiensten -al 48 jaar- voor de ijsclub.

6 april
Anna Paulowna Een molenromp, gebouwd in 't Zand, gaat op transport naar zijn onderbouw langs het Oude Veer, een niet alledaags vervoer. Aannemer De Leeuw bouwt op deze plaats een houtzaagmolen.

De Weere De 6-jarige Philine Kuijpers, leerlinge van de Petrus Canisiusschool overlijdt in het Westfriese Gasthuis aan meningitis (nekkramp). Vijf dagen later worden alle jongeren tot en met 18 jaar uit het dorp in het Theresiahuis ingeënt tegen meningokokken.

Broek op Langedijk Aan de Sluiskade, aan de rand van het Oosterdelgebied, stelt burgemeester Han ter Heegde een ouderwetse scheepshelling in gebruik. Hij trekt met spierkracht een akkerschuit van Henk Glas als eerste op de wal. De helling is eigendom van scheepsbouwer en hobbyist Nico Vader. De helling zalondermeer gebruikt worden voor de varende monumenten van Langedijk Waterrijk.

13 april
Andijk Liefst acht jubilarissen van de muziekvereniging Sursum Corda worden in de bloemetjes gezet en onderscheiden wegens hun lidmaatschap. Twee leden spannen de kroon: zeventig jaar lid! Het zijn Siem Groot (81) en Piet Schenk (82). Ook waren beiden actief als bestuurslid.

18 april
Beemster Erik Postma (48), eerste burger van deze gemeente, mag zich doctor in de sociale wetenschappen noemen. Aan de Rijksuniversiteit van Utrecht promoveert hij op zijn proefschrift ‘Leren van een Gemeentelijke Herindeling’.

24 april
Alkmaar In zijn woonplaats overlijdt Bernardus Jacobus-Ben-Kalb (84). Van 1 juni 1950 tot 1 augustus 1956 burgemeester/secretaris van de gemeente Oude Niedorp, van 7 augustus 1956 tot 1 januari 1979 burgemeester/secretaris van de gemeenten Zwaag en Nibbixwoud, van 1 januari 1979 tot 1 februari 1983 burgemeester van de gemeente Drechterland, die het eerste jaar nog Bangert heette. Ben Kalb was Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

25 april
Andijk CDA-wethouder Gerard Kuin (55) wordt vanwege zijn vele verdiensten in de agrarische sector benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De bloemkoolteler werd in 1974 bestuurslid van de veiling De Tuinbouw, nadien van de WFO en is nu alweer geruime tijd vice-voorzitter van de afd. Noord-Holland van de Verenigde Tuinbouwveilingen Nederland. En ook al weer 9 jaar voorzitter van de WLTO Andijk.

26 april
Drechterland Gerard M. Broens, eerste burger van deze gemeente, komt als Ridder in de Orde van Oranje Nassau uit de “lintjesregen”: vanwege zijn verdiensten als bestuurder van provinciale en landelijke muziekorganisaties.

Hoorn Eenzelfde onderscheiding krijgt Gerard van Ophem (62) opgespeld: voorzitter van het Westfries Mannenkoor, van de Stichting Gerard Boedijn en sinds april 1975 secretaris/directeur van het SOW.

27 april
Alkmaar Een aantal kaasdragers deponeert een op 12 maart door Piet Klaver te Winkel gemaakte kaas uit 5000 liter melk op de weegschaal van de Waagtoren. Het gewicht is 567 kilo. Een nieuw wereldrecord en goed voor een plaats in het Guiness Book of Records. Het was een stunt van de 100-jarige zuivelcoöperatie Cono uit de Beemster.

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

649. Loop je straks even aan: ik heb 'n boskip an je (iets met je te bespreken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.