Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2002 » maart

Kroniek van West-Friesland - maart 2002

1 maart
Stede Broec Provinciecommissaris Jos van Kemenade benoemt burgemeester Jan W. Haanstra, die 65 is geworden, tot waarnemend burgemeester. Het gemeentelijk herindelingsproces mag hij uitzitten.

2 maart
Enkhuizen Aukje Huisman-van der Zee (47), als voorzitter een reeks van jaren het gezicht van de Oranjevereniging Juliana, overlijdt in haar woonplaats. Op Koninginnedag 2001 werd zij geëerd met de zilveren legpenning van de gemeente.

3 maart
Wieringerwaard Herman Slikker (56) overlijdt plotseling. Hij was hoofdredacteur en drukker van het dorpsblad. Sinds 1962 was hij hierbij betrokken en kreeg daarvoor de Polderse Gemeenschapsprijs: de G.H. Geerligsprijs. Op velerlei terreinen was hij maatschappelijk betrokken.

Schellinkhout Op de kunstijsbaan De Meent in Alkmaar legt Marja Vis (25) beslag op de nationale allround titel. Precies acht dagen na de desastreus verloren 5000 meter bij de Olympische Spelen in Salt Lake City. ‘Een mooie pleister’, aldus Marja.

4 maart
Harenkarspel Burgemeester Ed Huisman stelt de naast het gemeentehuis aan de Oostwal nieuw gebouwde vestiging van de openbare bibliotheek in gebruik.

7 maart
Hoorn Hans Schipper, hoofd externe betrekkingen – hij startte zijn ambtelijke carrière 27 jaar geleden als voorlichter – wordt door de gemeente uitgezwaaid met de zilveren erepenning. Zijn nieuwe functie: gedeputeerde -voor het CDA- van Noord-Holland.

12 maart
Aartswoud Piet Zonneveld wordt verrast met een grote bos bloemen. Dat is de waardering van de gemeente voor zijn inzet om de kinderen van de basisscholen het schaken bij te brengen. Behalve in Aartswoud geeft hij ook les in Hoogwoud en Opmeer. De school van Aartswoud is overigens jeugdschaakkampioen van West-Friesland.

13 maart
Alkmaar Arend Lind (80), dertig jaar achtereen de luis in de pels van de gemeenteraad -zijn lokale partij Stadsbelang maakte in 1972 haar entree- neemt als lid in de Orde van Oranje Nassau afscheid.

16 maart
Anna Paulowna In Arnoud Jan Pennink (45), lid van D66, verwelkomt de gemeente haar nieuwe eerste burger. Sinds 1998 is hij directeur van het Coenecoop College in Waddinxveen. Daarvoor was hij wethouder van Stadsdeel Amsterdam Zuid.

Langedijk Wim Bruin (55), sinds 1977 ondercommandant van de vrijwillige brandweer, vertrekt met functioneel leeftijdsontslag. Hij begon zijn brandweercarrière in 1979. Hij wordt onderscheiden met de gemeentelijke penning van verdienste.

18 maart
Bovenkarspel Th. Duijs (66) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten als vakbondsman. Hij zette zich in voor de sociale zekerheid van de werknemer in de agrarische sector. De huldiging vond plaats in het nieuwe gebouw van de Kamer van Koophandel te Hoorn waarvan hij 27 jaar bestuurslid was.

Alkmaar De uit 1630 daterende molen C aan de Hoornse Vaart, die op 6 maart 1999 door brandstichting werd vernield, is uit zijn as herrezen. Voorzitter Eric Zwijnenberg van de Alkmaarse Molenstichting, de nieuwe eigenaar, licht de vang. De molen moet nu nog bewoonbaar worden gemaakt voor de vrijwilligster molenaar Aggie Fluitman. Het is de bedoeling dat de molen de oude functie van watermolen terugkrijgt.

Alkmaar Al op 26 november vorig jaar had het personeel de nieuwbouw van de Kamer van Koophandel Noordwest-Holland aan de Comeniusstraat betrokken.Vandaag mocht Annemarie Jorritsma, minister van Economische Zaken, het gebouw officieel in gebruik stellen.

20 maart
Schagen Na een jaar afwezigheid vanwege MKZ-perikelen wordt “Paasvee” gevierd. Het blijft de enige Paasveetentoonstelling, die in ons land wordt gehouden. Alleen Schagen heeft het er voor over om het geld, teneinde de berg regelgeving te kunnen nakomen, op tafel te leggen.

25 maart
Lutjebroek De Lutjebroekers – en zij niet alleen – kunnen met Pasen op de schaats. De ijsclub bestaat 100 jaar en viert dat met een kunstijsbaan ter plaatse. De plek is voor De Wurft, het verenigingsgebouw.

Hoorn In het Liornehuis viert mevrouw Mater-Kamlag haar 101e verjaardag. Burgemeester Pierre Janssens kwam haar bloemen brengen.

Onderdijk West-Frieslands bekendste biljarter, de biljartoloog Jaap Koomen, een broer van wijlen de legendarische radio-verslaggever Theo, overlijdt op 74-jarige leeftijd. Hij was erelid van het district West-Friesland van de KNBB. Met zijn boeiende verhalen dreef hij vooral jongeren naar de biljarttafel.

27 maart
Beemster Bij haar afscheid als bestuurslid van museum Betje Wolff, wordt Mies Porte (75) benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Na haar arbeidzame leven als telefoniste bij de PTT in Amsterdam, keerde zij terug naar de polder en zette zij zich in voor het historisch genootschap J.A. Leeghwater, het museum Betje Wolff, de VVV en de Ned. Herv. kerk. Niet ten onrechte wordt zij wel de ‘moeder van de Beemster’ genoemd.

« februari | april »

 


Hé, is dat Westfries?

721. Kalkedodders zijn kale, jonge vogeltjes, die nog maar korte tijd uit 't ei zijn.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.