Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2002 » februari

Kroniek van West-Friesland - februari 2002

1 februari
Schagen Gerrit Westerink (51) schrijft geschiedenis. Tot dan, namens de PvdA als wethouder deel uitmakend van het college van B & W is hij vanaf vandaag de B.: de burgemeester, de boven de partijen staande voorzitter.

Obdam De stichting Oud Obdam-Hensbroek gedenkt met een tentoonstelling Jacob Broersen, journalist en schrijver van een vijf tiental Westfriese boeken. Jac Broersen (1902-1974) werd in Obdam geboren. De expositie is een onderdeel van de 50e bloemenshow Lenteweelde.

6 februari
Alkmaar Jan van Es (55), sinds 1992 commandant van de gemeentelijke brandweer en van de regionale brandweer Noord-Kennemerland vertrekt wegens functioneel leeftijdsontslag. Hij was ook de bouwer en sinds 1998 directeur van de Meldkamer Brandweer CPA Noord-Holland. Uit handen van burgemeester Van Rossen ontvangt hij de gemeentelijke zilveren penning. Per 1 april treedt zijn opvolger H. Foederer in functie.

9 februari
Grootebroek Honderd jaar geleden begon Hein Baars een schildersbedrijf. Via zoon Gerrit staat nu kleinzoon Thijs aan het hoofd van het bedrijf: Baars schilder- en glaswerken, met zeven man personeel op de loonlijst. Hij is de laatste Baars aan de top, want Thijs heeft drie dochters.

Andijk Joop Veenstra en Rob Venekamp, beiden 50 jaar lid van de muziekvereniging Excelsior, krijgen het verguld zilveren insigne van de Kon. Ned. Federatie van Muziekgezelschappen opgespeld. Joop blaast de baritonsax en was 35 actief als bestuurslid, Rob is slagwerker en 22 jaar penningmeester.

Andijk De stichting Jachthaven Andijk en de watersportvereniging De Kreupel zijn officieel eigenaar geworden van het ruim 11 ha grote buitendijkse complex met daarin de jachthaven met 800 ligplaatsen. Voor ruim € 600.000.- deed het Rijk de zaak over. De haven werd op 23 mei 1981 in gebruik genomen.

13 februari
Opmeer Na ruim 25 jaar is er door ziekte een voortijdig einde gekomen aan de burgemeesterlijke loopbaan van Wim de Leeuw. Hij wordt tot ereburger van de gemeente benoemd.

14 februari
Hoorn De Ondernemingsprijs “Westfriesland Méér” wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Het Park door minister van verkeer Tineke Netelenbos overhandigd aan Jan Scholtens, directeur van Bouwbedrijf Scholtens uit Andijk. Met zijn zoon Guido voert hij de directie over het bedrijf met ruim 200 medewerkers en vestigingen in Andijk en De Meern.

15 februari
Bovenkarspel Provinciecommissaris Jos van Kemenade onthult het logo van het Holland Flowers festival: de Westfriese Flora in een nieuw jasje. J.W. Reus Bloembollen b.v. in De Goorn legt beslag op de Zilveren Tulp. De afdeling Winkel van Bloembollencultuur wint de Zilveren Molen. De expositie, in het teken van 400 jaar VOC, trekt 57.000 bezoekers in negen dagen.

Broek op Langedijk De Groentencultuur, de laatste belangenvereniging voor de tuinders in het restant van het Rijk van de Duizend Eilanden heft zich bij gebrek aan leden na ruim 100 jaar actief te zijn geweest op. (Zie ‘Ruim 100 jaar oude tuindersvereniging De Groentencultuur houdt nog stand’, door Bram Leegwater in het 68e jaarboek (2001) blz. 98-106).

20 februari
Lutjebroek Honderd jaar geleden werd in café De Paus de ijsclub opgericht. Ook niet rooms-katholieken mochten lid worden. Pas na vier jaar kon de eerste schaatswedstrijd worden georganiseerd. Oud-voorzitter Piet Schipper en secretaris Pé Baas worden tot erelid benoemd. De club telt inmiddels 550 leden en 200 donateurs.

26 februari
Tuitjenhorn Henk Blokzijl is 65 jaar lid van het fanfarekorps Hildegardis en wordt gehuldigd. Bij 65 jaar lidmaatschap zijn er geen onderscheidingen meer toe te kennen, hij is al ‘voorzien’. Ook vier andere leden werden gehuldigd.

Wervershoof Op medisch advies moet Jaap van Ophem (68), wethouder namens Progressief Wervershoof, voortijdig afhaken. In 1970 maakte hij zijn entree in de raad: namens de Onafhankelijke Eenheidspartij, na vier jaar omgedoopt in Progressief Wervershoof. Tussen 1980 en 1990 en vanaf 1998 maakte hij deel uit van het college van B & W. Bij zijn afscheid ontvangt hij de gouden speld van de gemeente. Als Ridder in de Orde van Oranje Nassau komt hij nadien uit de lintjesregen.

« januari | maart »

 


Hé, is dat Westfries?

523. Ik vond dat toneelstuk skoftig mooi (heel erg, buitengewoon).
Opm.: Dit woord is de laatste decennia in West-Friesland in omloop gekomen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.