Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2002 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 2002

Eerder verschenen in West-Friesland Oud & Nieuw, 70e bundel, pagina 151-167.
Uitgave: Westfries Genootschap, 2003.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 1 januari
Hem Het in 1946 door Piet Besseling opgerichte transportbedrijf Besseling, waarvan inmiddels de derde generatie in het bedrijf zit, neemt het Transportbedrijf Rob Boots, sinds 1964 in Venhuizen gevestigd, over. Het bedrijf heeft 25 vrachtwagens op de weg.

1 januari
Hoogwoud Huisarts Henk Scheer (61) en zijn vrouwen collega Mada Scheer-Pool beleven hun eerste dag als rustend burger. Daarmee komt, na precies een eeuw, een einde aan de huisarts-Pool dynastie. Van 1902 tot 1941 was de opa van Mada hier huisarts, van 1941 tot 1971 diens zoon Johan, die toen werd opgevolgd door zijn schoonzoon, met dochter Mada als assistente.

12 januari
Wognum De Stolp Award wordt postuum uitgereikt aan Dick Smit. Hij heeft zich ingezet voor het behoud van de stolp aan Kerkstraat 23. Deze Award wordt door de boerderijenstichting Noord-Holland verleend aan ieder die zich inzet voor het behoud van stolpen. Het was de twintigste uitreiking, maar de stolp heeft moeten plaats maken voor het uitbreiden van een supermarkt.

15 januari
Opmeer Johannes Franciscus Nicolaas – Hans – Cornelisse (49), lid van het CDA, wordt door provinciecommissaris Jos van Kemenade aangesteld als waarnemend burgemeester. Hij vervangt burgemeester Wim de Leeuw die door ziekte moet afhaken. Tot en met 31 december was Cornelisse eerste burger van de gemeente Akersloot, die op 1 januari is opgegaan in de nieuw gevormde gemeente Castricum, samen met Limmen.

Purmerend De veemarkt is weer opengesteld. Bijna een jaar geleden werd de markt als gevolg van de MKZ-crisis gesloten. De aanvoer bestond slechts uit 250 kalveren.

18 januari
Obdam Riem Jonker (58) wordt tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau benoemd. Hij kwam in 1966 als administratief medewerker bij het bouwbedrijf N.J. Groot in Andijk. In 1972 werd hij tot directeur benoemd.

Obdam Met haar 102 jaar is Aagje Dekker-Smit de oudste inwoner van Obdam én van De Horstenburgh. Burgemeester A. van Beelen kwam met een bos bloemen haar feliciteren.

19 januari
Hoogkarspel Burgemeester/voorzitter Gerard Broens eert een aantal leden van de muziekvereniging Dr. Nuyens. Jan en Simon Beerepoot spelen al vijftig jaar mee en ontvangen het gouden insigne van de Hollandse Bond van Muziekgezelschappen. Ook een aantal andere leden wordt geëerd.

24 januari
Zwaagdijk De toneelvereniging WIK (Willen Is Kunnen) bestaat 80 jaar. Wil Sijm neemt na 42 jaar afscheid, waarvan 35 jaar als voorzitter. Tachtig jaar geleden was het de pastoor die als ‘geestelijk adviseur’ bepaalde wat er gespeeld mocht worden. Zeker geen gemengd toneelspel, want vrouwenrollen waren taboe ...

26 januari
Lutjebroek St. Caecilia eert tijdens haar concertavond twee leden: Jaap Sikkink (72) speelt 60 jaar en Fred Weel 40 jaar bij de beschermvrouwe van de muziek.

29 januari
Schagen Waarnemend burgemeester Godfried van den Heuvel neemt afscheid met de woorden: ‘Ik heb hier acht heerlijke maanden gehad’.

 


Hé, is dat Westfries?

775. Morgen ga ik 't plafond wittelen (witten). Ik zal de witteles maar klaar maken (witsel, witkalk).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.