Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2001 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 2001

Eerder verschenen in West-Friesland Oud & Nieuw, 69e bundel, pagina 157-173.
Uitgave: Westfries Genootschap, 2002.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 1 januari
Alkmaar Marietje van Rossen (56), lid van de PvdA, mag zich de eerste vrouwelijke burgemeester van Alkmaar noemen. Daarvoor was zij tien jaar burgemeester van Hellevoetsluis.

2 januari
De Goorn Gerra Klay uit Berkhout, al meer dan 25 jaar in velerlei functies actief in de dorpsgemeenschap, ontvangt de zilveren penning van de gemeente Wester- Koggenland.

4 januari
Schagen Marie Koomen-van Soelen uit Hoogwoud, 66 jaar, krijgt in het Scagon-theater de gouden speld van het Nederlandse Centrum van Amateurtoneel opgespeld. Zij staat al 50 jaar op de planken, waarvan zij er 48 vol maakte bij De Hoop in Aartswoud.

11 januari
Hensbroek Honderd jaar geleden werd de IJsclub Hensbroek opgericht. De eerste vereniging in het dorp, waarin roomskatholieken en protestanten samen werkten. Jan Pijper, sinds 1957 bestuurslid, biedt de club een eigen vlag aan.

12 januari
Hoorn Tijdens een afscheidsreceptie wordt de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice uitgereikt aan Joke de Vries-Bogaard (68). Dertig jaar lang deed zij in de Hoomse parochie vrijwilligerswerk.

16 januari
Spierdijk De plaatselijke afdeling van De Zonnebloem bestaat 25 jaar. Dat wordt gevierd met een mis en een feestelijke bijeenkomst. Drie medewerkers van het eerste uur, te weten Nel Koopman, Annie Pronk en Jo de Vries worden hierbij gehuldigd.

17 januari
Hoorn In zijn woonplaats overlijdt op 86-jarige leeftijd Klaas Veer, wiens naam onverbrekelijk verbonden blijft met schouwburg Het Park. Hij nam in 1980 afscheid als directeur.

18 januari
Winkel Beers Expeditie b.v. met onder meer vestigingen in Venlo, Zwolle en Rotterdam, gaat verder in afgeslankte vorm. Alleen de vestigingen in Den Helder en Texel blijven gehandhaafd. Ruim de helft van de 120 werknemers wordt ontslagen. In 1939 legde Cor Beers de basis voor het bedrijf, dat bestond uit één vrachtauto en één beurtschip. In 1994 had het internationale transportbedrijf nog 70 vrachtauto's op de weg en 5 vrachtschepen in de vaart.

Harenkarspel In de fundering van een nog te bouwen kunstwerk wordt een kistje ‘bijgezet’ met daarin informatie over het project Warmenhuizen-Zuid. Het kistje bevat tekeningen, schetsen en teksten over het project ‘Een erfenis voor de toekomst’.

27 januari
Zwaagdijk Tiny Aker, 40 jaar op de planken bij de toneelvereniging WIK, krijgt het gouden NSA-insigne opgespeld.

30 januari
Bergen Op 84-jarige leeftijd overlijdt Willem Ferdinand Stomps. Een van de laatste overlevenden uit de Slag bij Rustenburg in oktober 1944. Stomps was drager van het verzets-herdenkingskruis. Bij de wapendroppings was hij een leidende figuur.

Hoorn De zeventiende eeuwse scheepshelling op de plek van de voormalige brandweerkazerne wordt verder onderzocht. Er zijn al belangrijke vondsten gedaan. Na de bloeiperiode van de helling liep deze activiteit terug als gevolg van een verminderde overzeese handel. Dat had weer tot gevolg dat men daar zoutziederijen in werking bracht. Ook daarvan zijn resten teruggevonden. Er worden ook funderingen van huisjes gevonden, alsmede een keienstraatje. Maar de vondst blijft een 17e eeuwse waterpomp met zuigerstok, compleet met leertje.

 


Hé, is dat Westfries?

33. Ik ben op de zuikerstikken geweest (kraamvisite). Wat had m'n zus 'n pittig kloin purkie ('n lief klein kindje) in de wieg. Toen de buurmeisjes twee jaar geleden bij haar waren op de bruidstranen (in de bruidsdagen 'n glaasje kwamen drinken ten afscheid), was ze al gelukkig, maar 't haalt niet bij 't geluk van nu.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.