Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2000 » november

Kroniek van West-Friesland - november 2000

1 november
Krabbendam Weer een nat najaar. Uitwaterende Sluizen heeft een deel van de Westfriese Omringdijk voor het verkeer moeten afsluiten.

Hoorn Bij werkzaamheden in de beeldentuin van de kunstuitleen aan het Grote Oost vindt Gerda Visser de ambtsketen van de gemeente Zwaag, voor het laatst gedragen door burgemeester B. Kalb. De keten was in het bezit van het Cultureel Centrum De Plataan, waar de vermissing nog niet was ontdekt.

4 november
Wognum Lange-afstandzwemster Edith van Dijk (27) wacht een huldiging in haar woonplaats. In Hawaï wint zij zowel op de 10 kilometer als op de 25 kilometerwedstrijd de gouden medaille. Op de 10 kilometer gaat zij meteen als de eerste wereldkampioen de geschiedenisboeken in.

Enkhuizen In het kader van de betrekkingen ‘400 jaar Nederland-Japan’ wordt in de Zuiderkerk een symposium gehouden met als centrale figuur Dirk Gerritsz Pomp, alias Dirk China. Hij was de eerste Nederlander – en Enkhuizer – die in Japan voet aan wal zette. Hij zal in zijn geboortestad worden geëerd met een Dirk China plein bij de haven.

6 november
Bobeldijk Op de gasketel naast de boerderij Nobelshof van Ad Keesom wordt de nationale driekleur geplaatst. De gasbron mag blijven stromen. De Vereniging van Gasbronhouders heeft het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen van haar gelijk – geen vervuiling van het polderwater – kunnen overtuigen. Er zijn nog ruim 150 gasbronnen productief. “We gaan als historische vereniging verder”, zegt voorzitter Wim Keesom.

10 november
Bovenkarspel Ten behoeve van het creëren van werkgelegenheid werd op het terrein aan de Burgemeester Van Bredastraat kort na de bevrijding een aantal loodsen gebouwd. Tussen 1954 en 1971 werden hier de bekende Vroling-heteluchtkachels geproduceerd. Het terrein is nu gesaneerd. Wethouder E. Winter slaat er de eerste paal voor de bouw van 15 huizen. “Ter verfraaiing van het dorp”.

11 november
Medemblik Verzorgingshuis St. Martinus viert het 125-jarig bestaan met een feest voor de bewoners. In 1875 begonnen de Zusters van de Liefde met de zorg voor bejaarden. Op de plek van het feestvierende tehuis verrees het eerste tehuis voor ouden van dagen, zoals dat toen heette.

14 november
De Goorn Na 24 jaar leiding te hebben gegeven aan het amateurvoetbal in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal neemt Nico Visser afscheid. Door de KNVB wordt hij tot lid van verdienste benoemd.

18 november
Hauwert De vijzel uit de molen die tot eind jaren zeventig de polder De Eendracht droog hield, prijkt nu onder een afdak als een monument in het dorp bij de dorpsschool. Een initiatief van de Dorpsraad. Cor Beemster mag het infobord onthullen, waarop tekst en uitleg wordt gegeven.

Kroniek van West-Friesland - 18 november 2000
(Foto Creatief Westfries)

21 november
Wieringermeer Bij de Oude Zeug is men begonnen met de aanleg van een jachthaven voor scheepsbouwer Jongert uit Medemblik. In 2002 moet de verplaatsing van het bedrijf gereed zijn.

22 november
Oosthuizen Oscar Hamakers (64) vindt het welletjes. Gedurende 27 jaar heeft hij de post van secretaris van de gemeente Zeevang bezet. Hij wordt opgevolgd door Tjaard Reikens (48), tot dan chef van Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van de gemeente Maassluis.

Hoorn De VVV Hoorn die na een faillissement in 1997 een nieuwe start maakte, wordt opgeheven. Zij wordt opgenomen in de nieuw opgerichte VVV Schiereiland Midden met daarin ook de VVV Alkmaar. Alleen Enkhuizen en Medemblik gaan nog met een eigen VVV verder.

24 november
Alkmaar In aanwezigheid van minister Willem Vermeend van Sociale Zaken wordt het Podium Canadaplein geopend. Het is het nieuw ingerichte plein met vijf culturele instellingen dat zich als het culturele hart van de Kaasstad wil presenteren. Theater De Vest is gemoderniseerd en vergroot, nieuw gebouwd zijn het Stedelijk Museum, de Openbare Bibliotheek en de muziekschool Artiance. De Grote Sint Laurenskerk als multifunctioneel centrum sluit het plein aan de zuidkant af. Het totale project heeft zo'n 48 miljoen gulden gekost.

27 november
Alkmaar Voor ‘der Rudi’ is er dan eindelijk een Nederlandse onderscheiding. Waarnemend burgemeester Henk Eggermont overhandigt de in Alkmaar geboren Rudi Carell (Kesselaar) tijdens een gastoptreden in De Vest de zilveren penning van de gemeente.

28 november
Hauwert Café De Sack sluit zijn deuren. Een gevoelige slag voor het dorpsleven, want de verenigingen hebben nu geen huisvesting meer.

« oktober | december »

 


Hé, is dat Westfries?

307. De schooljongens gaan in de winter skosse-loupen (van de ene ijsschots op de andere springen en lopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.