Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2000 » oktober

Kroniek van West-Friesland - oktober 2000

1 oktober
Wervershoof De Werenfriduskerk bestaat 125 jaar. Kerken draaien veelal op vrijwilligers. Voor de kerk van Werenfridus zijn er zo'n 450 werkzaam en zij worden bij deze gelegenheid in 't zonnetje gezet. Verder zijn er zeven evenementen, over het hele jaar verdeeld, te vieren. Onder meer wordt de musical Jesus Christ Superstar vijf maal opgevoerd. Aan het einde van de feestelijke jubileumdienst wordt door het comité Orgel 2000 in een ton het bedrag overhandigd voor de restauratie van het orgel, ook een ton.

9 oktober
Hoogwoud Op de leeftijd van 75 jaar overlijdt in zijn woonplaats Klaas Beuker. Hij was oud-lid van de Tweede Kamer. Hij is geëerd met een pauselijke onderscheiding. Beuker behoorde destijds tot zeer conservatieve rooms-katholieke partij RKPN.

10 oktober
Hoorn Mr. Pieter van Vollenhoven opent de nieuwe vestiging van de Stichting Bureau Slachtofferhulp Noord-Holland Noord aan de Vredehofstraat. Het oude gebouw aan het Grote Oost voldeed niet meer.

11 oktober
Heerhugowaard De nieuw gebouwde vrouwengevangenis Amerswiel – in de stijl van een rijtjeshuis, naar de visie van directeur Bernadette van Dam – is klaar om de eerste bewoonsters te ontvangen.

12 oktober
Enkhuizen De gebroeders Gerard en Jan Steen verzorgen de laatste voorstelling in bioscoop De Waegh. Dertig bezoekers kijken naar de laatste film: The Hollow Man.

Zuid-Scharwoude Op de baan van De Roode Leeuw legt Jan Vaartjes van ‘Onder Vrienden’ uit Oudkarspel beslag op de nationale kolftitel 2000. In drie partijen brengt hij 160 punten op het scorebord. Hij was al tweemaal eerder kampioen. Bij de dames gaat de kampioenstitel naar Hennie Jansma van Steeds Beter uit Zuid-Scharwoude. Zij eindigt met 126 uit de drie partijen.

Bovenkarspel Ter nagedachtenis van de 30 slachtoffers van de legionellaramp in 1999 wordt door de Stichting Flora Veteranenziekte een marmeren gedenkbeeld onthuld. In dat jaar werd de Westfriese Flora getroffen door een uitbarsting van de veteranenziekte, zoals de legionellabesmetting ook wel wordt genoemd. Minister Els Borst van Volksgezondheid woont de plechtigheid bij en plant een boom.

15 oktober
Enkhuizen Met een bijzondere kerkdienst op de dag van St. Gommarus is in de oud-katholieke kerk aan de Breedstraat de aanwezigheid gevierd van het zilveren beeld van deze heilige. Het beeld is voor ƒ 450.000 aangekocht door het Frans Halsmuseum in Haarlem. Eén dag mocht het beeld in de kerk zijn. Het beeld uit 1636 was ooit eigendom, maar werd in 1907 verkocht om aan geldmiddelen voor een nieuwe kerk te komen.

20 oktober
Grootebroek Op 64-jarige leeftijd overlijdt dirigent Joop Vrijman. Familie en leden van zijn koren eerden hem tijdens de uitvaart met een fakkeloptocht. Hij was dirigent van het Driebankoor, het Vocaal Ensemble Drechterland en het Vocaal Ensemble Volendam.

21 oktober
Medemblik Brandweercommandant Albert Meendering (60) vertrekt met functioneelleeftijdsontslag en als Ridder in de orde van Oranje Nassau. Hij wordt als commandant opgevolgd door zijn zoon Marc.

23 oktober
Zwaagdijk-Oost Een jaar geleden werd de eerste paal geslagen voor de Rabobank Westfriesland-Oost. Vandaag wordt het gebouw geopend. In het nieuwe bankgebouw werken 120 medewerkers.

28 oktober
Medemblik Na 12 jaar van restaureren is het orgel in de Bonifaciuskerk weer bespeelbaar. Met een concert is het ingewijd. Het orgel is in 1671 door de orgelbouwer Pieter Backer gebouwd.

30 oktober
Hoorn Op de locatie St. Jan aan de Maelsonstraat worden de eerste werkzaamheden verricht voor het nieuwe gebouw van het Westfries Gasthuis, dat uiteindelijk hier zal komen te staan.

Enkhuizen Het boek over de in augustus 1999 verdwenen en nooit gevonden lanspuntslang van een ook nooit gevonden eigenaar, waarop Bert Munnike moest passen, kan worden gesloten. De gemeente had een schadepost van ƒ 80.000. Door een schikking van de verzekeringsmaatschappij gaat de gemeente akkoord met ƒ 15.000.

 


Hé, is dat Westfries?

405. Ik ben bij m'n zus op de zuikerstikken geweest (op kraamvisite).
Stik (boterham). Stik-eten (brood-eten).
Stikkebordje (boterhambordje).
Stikkebuul (broodzak).
Hij blijft op stikken (hij blijft over, met brood). Gastestikken (extra lekkere boterhammen als voor gasten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.