Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2000 » september

Kroniek van West-Friesland - september 2000

7 september
Hoorn Cultuurwethouder Jaap Schaper overhandigt de gouden penning van de gemeente op diens 75e verjaardag aan architect Henk Zantkuijl. De oprichter van het Bureau Monumentenzorg Amsterdam heeft zich in de afgelopen tien jaar actief bemoeid met restauraties en nieuwbouw in de Hoornse binnenstad. “Als je van het oude houdt moet je niet bang zijn voor het nieuwe”.

Hoogkarspel Lisette de Boer is de 10.000ste inwoner van de gemeente Drechterland. Zij is de dochter van Jos de Boer en Marjan Botman. Burgemeester G. Broens en eega kwamen op kraamvisite en hadden cadeautjes mee: een spaarrekening en twee klompjes met haar naam èn dat zij de 10.000ste is.

8 september
Alkmaar De zuivelcoöperatie Campina, met productiebedrijven in Lutjewinkel en de Schermer (De Prinses) legt in het kaasmarktseizoen 2000 beslag op de Gulden Vlies-wisselketen.

9 september
Hoorn In het Drechterlandsehuis aan het Grote Oost opent dijkgraaf J. Bruins Slot van Waterschap Westfriesland een nieuw museum: het Affichemuseum. Rec1ameposters vinden hier onderdak, maar ook zijn er de topografische kaarten van het waterschap te bewonderen.

Bovenkarspel In een nieuw pand aan De Tuin, nabij het winkelcentrum Streekhof, betrekt de Wereldwinkel een nieuw onderkomen.

11 september
Oosterblokker Een grote brand legt de Westfriese Beurs plat. De beurs was in gebruik als verkoophal van tweedehands goederen. De gehele voorraad ging verloren.

Schermer In zijn woonplaats Bergen overlijdt Tames Visser (82). Van 16 mei 1971 tot 1 maart 1983 burgemeester van de gemeente Schermer. Hij was Ridder in de orde van Oranje Nassau.

12 september
Lutjebroek Jimmy Reus (26) is Nederlands kampioen monopoly. U zou denken van beroep makelaar of projectontwikkelaar? Welnee, medewerker bij een supermarkt. In New York deed hij mee aan de wereldkampioenschappen, maar daar lukte het niet.

14 september
Alkmaar Op 78-jarige leeftijd overlijdt Jan Hendrik Eyssen. Ruim 40 jaar gaf hij leiding aan de Koninklijke Kaasfabriek Eyssen. Hij was Ridder in de Orde van Oranje Nassau. (Zie ook Eyssen: 100 jaar in Kaas door Volkert J. Nobel in de 50e bundel – 1983, blz. 150-162).

19 september
Schellinkhout De kantklosschool ‘Ieder voor Allen’ betrekt een lokaal in de Jan Luykenschool. In de Roelof van Wienesseschool was geen plaats meer. Na 87 jaar moet men het ‘geboortedorp’ Wijdenes verlaten.

21 september
Wieringermeer Burgemeester – sinds 1 april 1994 – Wiert P. Omta neemt onverwacht en enigszins overhaast afscheid. Per 1 oktober mag hij zich eerste burger van de Gelderse gemeente Ermelo noemen. Oud-burgemeester Jaap Gutker van Zijpe zal als waamemend burgemeester optreden.

23 september
Enkhuizen Na zeven jaar van stilte gaat ds. G. Schilder nog één keer voor in een dienst van de hervormde gemeente in de Westerkerk. Het is meteen de laatste. Begin juli is het kerkgebouw al eigendom geworden van de Stichting Westerkerk.

Aartswoud De geboorte van Simon Bot, zoon van Peter Bot en Karin Kuiper, brengt het inwonertal van de gemeente Opmeer op 11.000.

25 september
Wieringen Landschapsbeheer Noord-Holland heeft de Erfgoedprijs 2000 toegekend aan de Stichting Landschapszorg Wieringen voor de bescherming van de Wierdijk op het voormalige eiland. Tegelijkertijd viel in Wester-Koggenland het daliegat in de prijzen en ook aan de drinkpoelen voor het vee in Noorder-Koggenland werd een prijs toegekend.

28 september
Warmenhuizen De jaarlijkse onderscheiding Regio Alkmaar Award is voor het jaar 2000 toegekend aan Bejo Zaden. Het bedrijf ontvangt de prijs voor ‘grensverleggende vernieuwingen en harmonieus personeelsbeleid’. Bejo Zaden heeft veertien vestigingen in het buitenland.

Medemblik Op de plaats waar eens Huize Levensavond stond wordt het woonzorgcomplex De Valburg in gebruik genomen.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

723. Ik hou niet van z'n konkelefóesies (smoesjes; overdreven beleefdheid, mooipraterij).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.