Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2000 » augustus

Kroniek van West-Friesland - augustus 2000

1 augustus
Medemblik Zoals vele gemeenten kampt ook Medemblik met een parkeerprobleem. Men is nu begonnen met het aanleggen van een parkeerplaats achter de Westfriese Omringdijk: in de Wieringermeerpolder. De capaciteit bedraagt zestig auto's.

Hoorn Top-kok Constant Fonk sluit zijn restaurant ‘De Oude Rosmolen’, het enige restaurant met twee Michelin-sterren in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. (Zie ook de 61e bundel – 1994 – ‘van Foko tot Oude Rosmolen: sterren stralen overal’ door Klaas Molenaar, blz. 75-86.)

2 augustus
Wervershoof Het grote orgel van de Werenfriduskerk wordt gerestaureerd. Kosten ƒ 130.000. Een ton is bijeengebracht door acties en giften. Door lekkage in de windbalgen was het orgel moeilijk bespeelbaar. Het telt 1118 pijpen en met die restauratie krijgt elke pijp weer de juiste hoeveelheid lucht.

4 augustus
Schellinkhout De Grote Molen aan de Zuiderdijk heeft van alle molens in de regio de meeste rondjes gedraaid, namelijk 874.904 omwentelingen. Een goede tweede was De Hoop in Wervershoof met 810.000 omwentelingen. De Klikjesmolen in Oostwoud draaide er slechts 1548.

7 augustus
Harenkarspel De geboorte van Wout Reinier Theodorus Kruijer in Tuitjenhorn brengt het inwonertal van de gemeente op 15.000. De burgemeester en zijn loco boden een bestek en een spaarbankboekje met daarop € 150 aan. Aan guldens heeft hij straks immers niks meer.

8 augustus
Bovenkarspel Bij de wereldkampioenschappen wielrennen in het Italiaanse Fiorenzuela behaalt Vera Koedooder (16) de regenboogtrui in de puntenkoers bij de junioren. Zij wordt door burgemeester J. Haanstra onderscheiden met de hoogste gemeentelijke onderscheiding ‘De Gouden Broche van Stede Broec’.

11 augustus
Abbekerk Tony Aukema wordt tweede bij het wereldkampioenschap schoonspringen in München. En dat in de categorie van 75-80 jaar! Zij maakte onder meer een achterwaartse duik met schroef.

16 augustus
Anna Paulowna Commissaris van de Koningin Jos van Kemenade benoemt Hans Bulte, oud-burgemeester van de gemeente Langedijk, tot waarnemend burgemeester.

Enkhuizen Het ‘frissoir’, een mooi woord voor urinoir, op de Kaasmarkt – centrum van het uitgaansgebied – wordt feestelijk ingewijd. Niet met een plassende heer, maar met champagne! Liefst vier flessen worden weggespoeld: door de gemeente, de politie, de ontwerper en de TU te Delft. Wie binnenstapt passeert een sensor die een spoeling in gang zet, na het bezoek volgt een speciale spoeling om het geval fris te houden.

17 augustus
Hoorn De ooievaar moet voortaan wat verder vliegen. Hij moet de baby's in het ziekenhuis afleveren. Oorzaak van dit ongemak ligt in het feit dat de huisartsen rond Wognum geen bevallingen meer doen. Er zijn te weinig verloskundigen beschikbaar voor bevallingen. De aanstaande moeders moeten nu naar het Westfries Gasthuis.

18 augustus
Harenkarspel Na veertig jaar overheidsdienst neemt burgemeester Jos Louter afscheid van zijn gemeente. Hij wordt tot ereburger benoemd.

Alkmaar In het Medisch Centrum Alkmaar overlijdt op 80-jarige leeftijd Johannes Joseph Stam: mentor en dirigent van het koorwezen in Wognum en ereburger van deze gemeente. Ook tal van andere kerk- en operettekoren in West-Friesland hebben van zijn muzikale gaven geprofiteerd. Met ere droeg hij de Gouden Speld van de Nederlandse Bond van Katholieke Zang- en Oratoriumverenigingen. Een bijzondere West-Fries.

22 augustus
Stede Broec Na ruim tien jaar ‘de kar te hebben getrokken’ vertrekt burgemeester J. Haanstra als voorzitter van de Stichting Westfriese Flora. De legionella-affaire ligt mede aan deze beslissing ten grondslag. Vice-voorzitter Wim Boon (60) neemt de voorzittershamer over.

Hoorn De Lutherse Kerk aan de Ramen krijgt van een Amerikaanse reisorganisatie een gift van 45.000 dollar. De toeristen van die organisatie worden bij het bezoek aan de kerk veelal vergast op een orgelconcert.

31 augustus
Venhuizen Trijntje Wognum-Kooiman viert in de Bosmanstichting haar 100e verjaardag. Burgemeester Ho-Ten-Soeng feliciteert haar namens de gemeente. “U bent een wondermens”, zei deze en de jarige beaamde dat ten volle.

« juli | september »

 


Hé, is dat Westfries?

26. Jongens, niet zo klammen (ruzie maken)!
Twee klammers, twee schuld.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.