Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2000 » juli

Kroniek van West-Friesland - juli 2000

1 juli
Enkhuizen Op het uiterste puntje van oostelijk West-Friesland – de Venhoek – werd vandaag 300 jaar geleden de eerste steen voor vuurtoren De Ven gelegd. Reden voor de bewonersvereniging Oosterdijks Belang om hieraan enige aandacht te besteden met onder andere een bescheiden tentoonstelling over de Westfriese Omringdijk.

Wervershoof Hanneke van Wel-Karbet (48) uit Diemen begint als waarnemend burgemeester. Van mei 1999 tot februari 2000 vervulde deze vertegenwoordigster van het CDA deze functie ook al in de gemeente Graft-De Rijp.

6 juli
Oostwoud Op 75-jarige leeftijd overlijdt in het Westfries Gasthuis te Hoorn Annie Saal. Een reeks van jaren dreef zij een manufacturenwinkeltje in het dorp. Zij was gedurende tientallen jaren organiste in de N.H. gemeente THOMAS. Met tekenpotlood en penseel heeft zij vele fraaie plekjes in haar omgeving vastgelegd. Een aantal daarvan is door het genootschap uitgegeven in de vorm van ansichtkaarten.

Enkhuizen De hervormde gemeente doet de nog te restaureren Westerkerk voor één gulden over aan de Stichting Westerkerk. Voorzitter van die stichting is Aad Vlaar, oud-burgemeester van Venhuizen. De toren en de kosterij vallen buiten de overdracht.

10 juli
Wognum Het Millenniumplatform voert driemaal achtereen voor een uitverkochte zaal de Millenniummusical op. Ruim driehonderd personen werkten eraan mee en beeldden 1000 jaar geschiedenis uit van Wognum en omgeving.

Hoorn Het huis van bewaring op het Oostereiland sluit zijn poorten (of zet ze juist open). De inrichting wordt opgeheven. Wel blijft de Jeugd Werkinrichting voorlopig nog gehandhaafd. De gevangenis is bekend onder de naam Krententuin.

12 juli
Bovenkarspel Bij aanvang van het veilseizoen maakt de directeur van de veiling bekend dat de veilklok wordt opgeheven. De bollenkwekers vinden het niet ‘nôselijk’.

15 juli
Lutjebroek Pastor André de Jong gaat met emeritaat. Hij begon als pastoraal werker en betrok toen met zijn gezin de pastorie.

17 juli
Obdam ‘Maandag-Snoepjesdag’. Dat gold alleen voor de leerlingen van de basisschool De Caegh. De gulle gever was pastor Theo Beemster. Steeds op deze dag trakteerde hij de leerlingen. Maar dat is nu voorbij. Hij gaat met pensioen en vertrekt naar een rusthuis in Oosterbeek.

20 juli
Middenbeemster Gerrit Köhne, oud-onderwijzer, de geestelijke vader van het Museum Betje Wolff en van het agrarisch museum Westerhem, overlijdt op 85-jarige leeftijd. Hij maakte deel uit van de redactie van het tijdschrift ‘De Speelwagen’ en was ruim 50 jaar de spil van het historisch Genootschap Jan Adriaenszoon Leeghwater. Van zijn hand verscheen in 1991 in onze Stolphoevereeks als deel 16 het boekje ‘Iemand uit Noord-Holland: Wouter Sluis’.

Zuid-Scharwoude In zijn woonplaats overlijdt Willem Hendrik van den Brink (79). Hij was burgemeester van Langedijk van 1 juni 1974 tot 1 oktober 1984. Hij was drager van de zilveren penning van de gemeente en Ridder in de orde van Oranje Nassau.

26 juli
Westwoud Arie de Lange draagt na ruim 30 jaar de voorzittershamer van de Stichting De Schalm, die het dorpshuis beheert, over aan Anke van Ammers. Hij zat al in de voorbereidingscommissie: ‘Toen kreeg ik de hamer en ze vonden dat ik het aardig deed, maar nu vind ik het genoeg’.

Andijk Een grote zwaluwenkolonie heeft zich aan de daklijst van het Poldermuseum genesteld. Men heeft er vierenvijftig nesten geteld en de kolonie is hiermede de grootste in Noord-Holland.

31 juli
Wieringen Hier is een traditie in ere hersteld, namelijk het ‘tulenfeest’. Tulen zijn warme witte broodjes met roomboter en ham. In de kerk werd een traditionele ‘tulendienst’ gehouden. Na afloop kregen de kerkgangers een ‘tule’ aangeboden. Als teken dat de broodjes gaar waren werd er op de hoorn geblazen.

Westwoud Op 81-jarige leeftijd overlijdt Quirines Schouten. Een voorman uit de biljartwereld. Van 1979 tot 1996 was hij voorzitter van het biljartdistrict West-Friesland. Voorts fungeerde hij als vice-voorzitter van het gewest West-Nederland. Hij werd onderscheiden als Bondsridder en was drager van de Gouden Erespeld van de KNBB.

« juni | augustus »

 


Hé, is dat Westfries?

176. Die auto gaat nog wel 'n tijdje mee. Die moet je niet wegskoiten (ver beneden de waarde van de hand doen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.