Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2000 » juni

Kroniek van West-Friesland - juni 2000

1 juni
Hoogkarspel Rob Noordeloos is schutterskoning geworden in het Gelderse Groessen. Hij is daar lid van de schuttersvereniging. Reden voor de vereniging om hem in zijn woonplaats Hoogkarspel te eren met een folkloristisch schuttersfestijn.

4 juni
Westwoud Gerda Veerman-Smit (74) neemt afscheid van de Nederlands Hervormde zondagsschool, die zij 50 jaar geleden begon met 46 kinderen. Nu zijn er nog vijf.

6 juni
Hoorn Het energiebedrijf Nuon haalt de hoogspanningsleiding tussen Hoorn en Enkhuizen weg. De masten zijn overbodig geworden door de aanleg van ondergrondse kabels.

10 juni
Warmenhuizen Een felle brand brengt zware schade toe aan de befaamde herberg De Moriaan: een provinciaal monument. Herstel blijkt evenwel nog mogelijk.

13 juni
Alkmaar Reeds na vijf jaar verlaat burgemeester mr. Ronaid Bandell (53) de gemeente: met de gouden penning van verdienste. Per 16 juni is hij benoemd tot eerste burger van Dordrecht. Wethouder H. Eggermont zal als tijdelijk burgemeester de honneurs waarnemen.

Alkmaar Uitgeverij Kluitman keert terug naar Alkmaar, waar het in 1864 met Pieter Kluitman aan het Verdronkenoord allemaal begon. Aan de Jan Ligthartstraat, in een nieuw gebouw dat rust op 225 energiepalen, is een ruim onderkomen gevonden. Het ‘uitstapje’ naar Heerhugowaard naar het bedrijventerrein Beveland heeft bijna 22 jaar geduurd. Het begon op 18 december 1978.

16 juni
Obdam Burgemeester A. van Beelen opent de nieuwe brandweerkazerne. De oude aan de Dorpsstraat is verlaten. Een nieuw plan voor het dorpscentrum lag ten grondslag aan deze verhuizing. De plantsoenendienst verhuisde mee naar het nieuwe gebouw.

17 juni
Spierdijk De Georgiusparochie viert met diverse activiteiten het 150-jarig bestaan van haar kerkgebouw. In juni 1849 legden veertien jongens de eerste steen. De geschiedenis van het kerkgebouw is door Zuster Odijk in een boekje vastgelegd. Hoogtepunt was de onthulling van een nieuw beeld, waarbij de heilige de draak doorsteekt. Het oude beeld werd in 1967 verwijderd, omdat het gevaar opleverde voor de kerkgangers.

Drechterland Aan de Dr. Nuyensstraat wordt door burgemeester G. Broens de nieuwe brandweerkazerne geopend. Daaraan ging een bewogen geschiedenis vooraf. Eerst de fusie van de korpsen Westwoud en Hoogkarspel. Daarna verliet een aantal Hoogkarspeler brandweerlieden het korps en vervolgens was de plek voor het nieuwe gebouw in het geding.

22 juni
Opperdoes Het stationsgebouw aan de historische tramlijn Hoorn-Medemblik is gerestaureerd en officieel door cultuurgedeputeerde Enno Neef geopend. Een maaltijd met Opperdoezer Rondes kon niet uitblijven.

30 juni
Anna Paulowna Burgemeester J. den Ouden legt na 23 jaar de ambtsketen terug in het foedraal. Hij en zijn echtgenote worden beiden geëerd met het ereburgerschap van de gemeente en worden tevens tot Polderleeuw benoemd. Een portret van hem komt te hangen in de ‘galerij der eerste burgers’, ook wel ‘dooiengang’ genoemd. Den Ouden verhuist naar Hoogkarspel.

Middenmeer In zijn woonplaats overlijdt Antonius Hermanus – Ton – Remmers op 74-jarige leeftijd. Als directeur van het Ariëns College forceerde hij op 15 augustus 1975, na veel strijd, een doorbraak in het dagonderwijs. Als ‘Vader van de Moeder-mavo’ ging hij de geschiedenis in. Bij zijn afscheid in 1983 ontving hij de erepenning van de gemeente Wieringermeer. In 1984 werd hij tot Ridder in de orde van Oranje Nassau benoemd.

« mei | juli »

 


Hé, is dat Westfries?

841. Ik ben blij dat ik thuis ben op de fiets, er staat 'n bonk wind (veel).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.