Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2000 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 2000

3 mei
Venhuizen Uit onvrede over de houding van de gemeente stapt het bestuur van het dorpshuis op. Oorzaak de herinrichting van het dorpscentrum door de gemeente. Het dorpshuis bestuur wil ruimte rond het centrum. De gemeente daarentegen wil daar een drogisterij. Het dorpshuis ontwikkelde alternatieve plannen. Tenslotte stelde de rechter de gemeente in het gelijk, waarna het bestuur van het dorpshuis opstapte.

6 mei
Grootebroek Sporthal ‘De Kloet’ is het toneel van zo'n 1200 reünie-gangers, die over de periode 1900-1950 in Grootebroek hebben gewoond. Een feest van herkenning! Het boek ‘Zo was Groötebroek de leste 100 jaar’ bleek een publiekstrekker.

8 mei
Obdam De kerkklok van de voormalige hervormde kerk is na 40 jaar weer bij de tijd. Medewerkers van de Hoogovens hebben het 100 jaar oude uurwerk hersteld.

10 mei
Hoorn W. Anijs ontvangt de zilveren legpenning van de gemeente voor zijn arbeid voor de gemeenschap en voor zijn inzet, speciaal voor de allochtone gemeenschap.

13 mei
Enkhuizen Precies deze dag, maar dan 200 jaar terug in de tijd, kocht Cornelis Koolhaas, een tuinder, enige stukken tuinbouwgrond. De opbrengst daarvan ventte hij uit. Acht generaties later staat er nog altijd een Koolhaas achter de toonbank van de groente-winkel.

12 mei
Obdam Van 1949 tot 1997 speelde Kees van Velzen (68) voor Sinterklaas. Maar hij was – bestuurlijk – op meerdere fronten actief. Op zijn 40-jarig huwelijksfeest wordt hij verblijd met de zilveren medaille van de gemeente.

16 mei
Hauwert Jan Koster overlijdt op 79-jarige leeftijd. Hij werd bekend als schrijver van West‑Friese toneelstukken. In 1946 verscheen zijn eerste: ‘Zoin Offer’. Ook verschenen er gedichtenbundels van zijn hand, alsmede jeugdherinneringen. Hij was regisseur van de rederijkerskamer De Eendracht, dansleider van de Schermer dansers en bestuurslid van de gymclub. Vele jaren lang was hij kerkvoogd van de hervormde gemeente.

18 mei
Venhuizen Zestig jaren huwelijk begint gewoon te worden. Maar hier viert het echtpaar Maarten en Betje Klomp-Landman zijn 70-jarig huwelijk.

19 mei
Enkhuizen In 38 jaar bracht Kees Visser het bij Enza Zaden van boekhouder tot directeur. Bij zijn afscheid wordt hij benoemd tot Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw.

Spanbroek De strijd voor het behoud van de Nederlands Hervormde kerk heeft zo'n 20 jaar geduurd, maar als multifunctioneel centrum, dat wordt beheerd door de Stichting Behoud Hervormde Kerk, kan 't Kerkhuys er weer jaren tegen. Onder leiding van architect Wil Schagen uit Nieuwe Niedorp is ook het interieur prachtig opgeknapt en aan de nieuwe bestemming aangepast. Een klus van ruim drie miljoen gulden.

24 mei
Schagen De historische vereniging Schagen introduceert bij haar leden een donorcodicil. Leden die dit invullen geven hierbij aan dat hun verzamelingen na overlijden aan de vereniging moeten worden overgedragen. Men hoopt hiermede te voorkomen dat nabestaanden collecties bij het oud papier of oud vuil zetten. De invuller moet wel zijn vereniging inlichten dat hij of zij de verzameling aan de historische vereniging heeft geschonken.

25 mei
Wervershoof Burgemeester Henk Wokke (65), die op 16 december 1990 uit Marken in deze West-Friese gemeente arriveerde, wordt met de gouden speld van de gemeente uitgeluid. Van de raad ontvangt ‘de zakenman van de West-Friese burgemeesters’ een Makkumer wandbord met daarop het gemeentewapen.

28 mei
Alkmaar Een zware storm trekt over ons land en veroorzaakt een grote schade. Bomen waaien om en in het kustgebied houdt de storm huis onder de strandpaviljoens. Tal van evenementen werden afgelast en de politie adviseerde om niet met de auto de weg op te gaan. Een dergelijke storm in mei is zeldzaam, aldus meteorologen.

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

403. Joos (mensen), komen jullie te konkelen (schaften, te ± 10 uur in de voormiddag 'n rustpauze onder 't werk, waarin 'n kop koffie door de baas wordt aangeboden).
Opm.: 'Konkelen' is wel Ned. maar betekent dan knoeien, knoeierijen plegen, kuipen, intrigeren, kwaadspreken, bv.: Door konkelen achter onze rug hebben ze ons die mooie betrekking afgesnoept.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.