Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2000 » april

Kroniek van West-Friesland - april 2000

1 april
Enkhuizen Om gezondheidsredenen vertrekt Joop Knukkel (63) als wethouder: een post die hij in 1990 innam. Sinds 1966 maakte hij, namens de CPN, deel uit van de gemeenteraad; de laatste jaren voor GroenLinks. Als blijk van waardering krijgt de ‘koningstijger’ namens de gemeente een gouden speld met drie haringen aangeboden.

2 april
Hoorn De uit 1918 daterende Winston-bioscoop, op de hoek Grote Noord-Rode Steen, vindt een vurig einde. De enige bezoeker van de late voorstelling van ‘The Beach’ wordt door de politie als brandstichter gezocht. De bios werd geëxploiteerd door mevrouw C. van Tellegen (72): een kleindochter van de stichter.

3 april
Alkmaar Anja Brink-Grootoonk (39) beleeft haar eerste werkdag als hoofdcommissaris van de politieregio Noord-Holland-noord. Zij is de eerste vrouwelijke korpschef in ons land. Via een loopbaan bij het onderwijs en de Industriebond trok zij voor het eerst drie jaar geleden – in Twente – een politie-uniform aan.

8 april
Enkhuizen Geer Broekhuizen speelt haar laatste rol in ‘Laat me met rust’. Heel toepasselijk, want hiermee beëindigt zij haar 50-jarige toneelloopbaan. Zij begon haar carrière bij Justus van Mourik in Grootebroek.

11 april
Barsingerhorn Henk Bak, die 41 jaar geleden de in 1935 door zijn vader begonnen kruidenierswinkel overnam en nadien met zijn zoon Arthur uitbouwde tot Bak en Bak Verswinkel, sluit zijn zaak. Ook dit West-Friese dorp moet het voortaan zonder kruidenierswinkel stellen.

13 april
Wervershoof Gemeentesecretaris Jacques Schaminée neemt afscheid. Gedurende 35 jaar diende hij de gemeente. De laatste tien als secretaris: ‘Een Brabander werd een West-Fries’. Hij ontvangt de gouden speld van de gemeente. Zijn opvolger: mevr. mr. A. van der Knaap (52), hoofd van de milieu dienst van Schiedam.

14 april
Nieuwe Niedorp Na een restauratie van een halfjaar en één miljoen gulden staat de toren van de Nederlands Hervormde kerk er weer als nieuw bij, inclusief het haantje dat vorig jaar door de bliksem werd gekliefd.

15 april
Middenmeer Vandaag is het een belangrijke dag voor het Genootschap voor de Geschiedenis van de Wieringermeer, namelijk de opening van het Poldermuseum. Hier vindt men veel documentatie omtrent de wordingsgeschiedenis van de polder en tastbare attributen als landbouwmateriaal. Op 17 april is het 55 jaar geleden dat de polder door de Duitsers onder water werd gezet. Ook aan dit feit is veel aandacht besteed.

Wijdenes Het fanfarekorps Ons Genoegen, dat dit jaar zijn eeuwfeest viert (op 9 september wordt de honderd jaar vol gemaakt) wordt onderscheiden met de koninklijke legpenning in zilver.

17 april
Wognum Het Rode Kruis en het Centraal Laboratorium Bloedonderzoek houden de laatste bloedafnameavond. Einde van een traditie van 52 jaar. De Bloedbank Noord-Holland neemt de organisatie over.

21 april
Medemblik Eigenaar Ruud van Leeuwen verwelkomt de eerste klanten in zijn in de vorm van een stolp nieuw gebouwde zwembad, dat aan de Oosterdijk op het recreatieterrein Vooroever is verrezen.

22 april
Oostwoud Veehouder-in-ruste Cor Druif (78), de motor van het verenigingsleven in dit dorp, krijgt uit handen van burgemeester Dorrestijn het tweede ‘zilveren Koggeschip’: de hoogste onderscheiding van de gemeente Noorder-Koggenland. Hij ontvangt de hulde na afloop van de laatste millenniumvoorstelling: Cor's geesteskind.

24 april
Winkel Een felle brand legt tegen de avond van Tweede Paasdag een deel van het bedrijf van transport- en handelsmaatschappij Spaansen B.V. op het Winkelerzand in de as. Het oude kantoor, het magazijn en de werk- en opslaghal gaan verloren. De schade wordt geraamd op ruim ƒ 2 miljoen.

29 april
Zwaagdijk-Oost Twee jaar lang moesten de gelovigen het doen zonder pastor, maar door de komst van pastor C. Koning (65) is de vacature weer vervuld. Voordien was hij pastor in Hoogkarspel en Blokker.

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

804. 't Hele hussie (de hele boel, alles bij elkaar) was geen cent waard.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.