Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2000 » maart

Kroniek van West-Friesland - maart 2000

1 maart
Hoorn Het is vandaag 100 jaar geleden dat Pieter Marinus van Wijk aan de Nieuwendam de borstelfabriek De Arend begon. Daarna werd aan het Breed 3 ook een winkel geopend en in 1940 volgde de verhuizing van de winkel van P.M. van Wijk naar de huidige locatie aan het Grote Noord 86-88, waarvan de leiding nu berust bij de derde en vierde generatie: Ruut van Wijk en diens dochter Hanneke. Met de fabricage van borstels werd in 1947 gestopt. Lederwaren – koffers en tassen – vullen het winkelpand.

10 maart
Grootebroek Cor Koomen (62) speelt 50 jaar bij de fanfare ‘Irene’. Hij krijgt de bondsspeld van de Federatie van Katholieke Muziekbonden.

De Noord Burgemeester Vermeer van Heerhugowaard stelt het nieuw gebouwde dorpshuis in gebruik: kosten ruim één miljoen gulden, waarvan ruim de helft door dorpsbewoners op een of andere wijze zelf is betaald. Tussen de Heilig Hartkerk en het Dorpshuis werd en passant het (autovrije) Anna's Plein ingericht en Hugo Boys hield aan deze totale operatie een nieuwe (eigen) kantine over. Voorzitter Kees Dekker van de Stichting Dorpsbelang: “De Noord heeft eindelijk een echt dorpshart.”

Hoorn Provinciecommissaris Jos van Kemenade slaat aan de Westerdijk de eerste paal voor de nieuw te bouwen schouwburg annex congrescentrum. De grote zaal krijgt 920 stoelen, de kleine zaal 250. In de parkeergarage komt plaats voor 125 auto's. De bouw vergt een investering van ƒ 48 miljoen.

24 maart
Hensbroek Dekker Chrysanten, een bewortelingsbedrijf voor chrysanten, is met een oppervlakte van 2,2 ha uitgebreid. Gerrie Knetemann doopt een nieuwe chrysant met de naam Mona Lisa en directeur Dekker presenteert een steksteekmachine.

25 maart
Zwaag Jan Bennis, Nico Klaver en Ben Koedooder tekenen tezamen voor 180 jaar lidmaatschap van de fanfare St. Caecilia. Wethouder Schaper reikt hen de onderscheidingsspeld uit, alsmede een boek.

26 maart
Obdam Arie Rood (62) ontvangt voor zijn vele en veelzijdige arbeid in de parochie van Sint Victor de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice.

27 maart
Hoorn De oude Goss-pers van Drukkerij Noordholland in het pand aan de Draafsingel wordt definitief stil gezet. Einde van een tijdperk. De verhuizing naar de Edisonweg in Alkmaar is voltooid.

29 maart
Obdam Joop van der Vlugt (77) ontvangt in het bijzijn van kinderen en kleinkinderen uit handen van burgemeester A. van Beelen de zilveren erepenning van de gemeente. Hij krijgt deze als verdienste voor het vele werk in het verenigingsleven.

Alkmaar Na een dienstverband van 22 jaar neemt drs. Jan Jaap Nierop afscheid van de Rabobank Alkmaar als directeur financieel advies. Als ‘sponsorman’ was hij nauw betrokken bij het Alkmaarse verenigingsleven en als beloning daarvoor krijgt hij de gemeentelijke penning van verdienste uitgereikt.

« februari | april »

 


Hé, is dat Westfries?

397. Ouwerwisse (ouderwetse) stoelen hebben nog triemen (sporten, steunlatjes tussen de poten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.