Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2000 » februari

Kroniek van West-Friesland - februari 2000

1 februari
Graft-De Rijp In Ria Oosterop-Leussen (47), voor D66 lid van de gemeenteraad van Zoetermeer – na vier jaar wethouderschap – begroet de gemeente haar nieuwe eerste burger.

4 februari
Alkmaar Veertien historische plafondpanelen, 115 jaar geleden verwijderd uit de Grote Sint Laurentiuskerk, worden door het Rijksmuseum – waar ze lagen opgeslagen – overhandigd aan burgemeester Bandell. Na restauratie zullen ze op hun oorspronkelijke plaats worden terug gebracht. De gewelfschildering De Zeven Smarten dateert uit 1518.

Schagen Het stadsarchief wordt overgedragen aan het Regionaal Archief te Alkmaar. Dat zou aanvankelijk per 1 januari geschieden. Het gebeurt nu eerder. De reden daarvan is dat er in het nieuw te bouwen stadskantoor aan de Laan geen archiefruimte komt. Schagen is een van de laatste gemeenten die het archief in eigen beheer had.

6 februari
Hoorn De Nederlandse Kermisbond heeft de Kermisprijs 1999 toegekend aan de Hoornse kermis. Om de prijs te krijgen moet de kermis aan een aantal criteria voldoen. In augustus 2000 zal de prijs tijdens de kermis worden uitgereikt.

7 februari
Noorder-Koggenland Een meerderheid van de gemeenteraad wijst een bij het station Twisk stilstaande wagon van de Stichting Stoomtram Hoorn-Medemblik als officiële trouwlocatie aan. Slechts de VVD-fractie ziet er – bevreesd voor parkeerproblemen – geen heil in. Onzin, aldus de meerderheid, iedereen komt per spoor.

15 februari
Venhuizen Arie Vennik (80), al jarenlang een voortrekker in het ouderenwerk, krijgt de zilveren penning van de gemeente uitgereikt.

16 februari
Hoorn Voor het vele werk op zorggebied voor ouderen neemt A. Smit als directeur van de Westfriese Stichting Ouderenzorg afscheid. Hij ontvangt de zilveren penning van de gemeente.

17 februari
Hoorn De Ondememingsprijs ‘Westfriesland Méér’ wordt tijdens een galafeest in de Parkschouwburg uitgereikt aan Wim de Vries, eigenaar en bedenker van Sprookjeswonderland in Enkhuizen. Zevenentwintig jaar geleden begon hij één kabouter te maken en allengs volgden er meer. In 1999 bedroeg het aantal bezoekers 185.000.

18 februari
Bovenkarspel Landbouw-gedeputeerde Ben Verburg opent de 67e Westfriese Flora, die 57.000 bezoekers trekt: ruim 20.000 minder dan in 1999. “Maar de mensen hebben ons na de legionellaramp niet in de steek gelaten”, constateert stichtingvoorzitter Jan Haanstra, die voorts bekend maakt dat er langs de Spoorsingel een bomentuin wordt aangelegd, met daarin tenminste 28 bomen ter herinnering aan de slachtoffers van die rampzalige epidemie. De Zilveren Tulp wordt gewonnen door Triflor B.V. in Oude Niedorp; de Zilveren Schuit door de fa. J.A. Borst Bloembollen B.V. in Obdam en de Zilveren Molen door de afd. Flevoland van Bloembollencultuur.

19 februari
Grootebroek Het kindertehuis ‘De Schuilhoeve’ bestaat 425 jaar. Het valt onder de Stichting Hervormd Weeshuis. De gemeente Stede Broec schonk ƒ 4.500. De gift werd in twee delen gesplitst, een deel ging naar De Carrousel in Hoorn en het andere deel naar De Klink in Opmeer. Dit zijn centra voor orthopedagogische opvang.

23 februari
Hoorn Kersenboogerd Supermarkt Deen ontvangt op de levensmiddelenbeurs te Utrecht de beker voor de beste supermarkt van Nederland.

Schagen In de Magnushof viert mevrouw Ten Brink haar 102de verjaardag. Zij is momenteel de oudste inwoonster van Schagen. In januari overleed haar stadgenote mevrouw Janson-Koster op de leeftijd van 104 jaar.

26 februari
Wervershoof De artsen Duijnhoven en Mosman hebben hun praktijk beëindigd en nemen met een druk bezochte receptie afscheid van hun patiënten. Tegelijkertijd kon men met hun opvolgers kennis maken.

Grootebroek Germ Bot (19) behaalt in het Twentse Daarlerveen het Nederlands jeugdkampioenschap biljarten met een algemeen moyenne van 37.19. Zijn clubmaten Frans Dekker uit 't Zand en Jerry Bakker uit Lutjebroek worden respectievelijk derde en vijfde. Zij waren allen pupillen van de vorige maand overleden Jaap Bleeker.

29 februari
Hoorn Gedeputeerde Staten hebben op de rem getrapt voor wat betreft de Hoornse woningbouw in de Bangert/Oosterpolder. De gemeente krijgt voorlopig geen toestemming om daar 3500 woningen te bouwen.

« januari | maart »

 


Hé, is dat Westfries?

721. Kalkedodders zijn kale, jonge vogeltjes, die nog maar korte tijd uit 't ei zijn.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.