Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2000 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 2000

Eerder verschenen in West-Friesland Oud & Nieuw, 68e bundel, pagina 153-171.
Uitgave: Westfries Genootschap, 2001.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 1 januari
Venhuizen Een nationale primeur voor deze West-Friese gemeente. In de Alkmaarse CDA-wethouder K. Ho-Ten-Soeng (54) mag Venhuizen de eerste allochtone burgemeester verwelkomen. Hij heeft Chinese wortels en werd in Suriname geboren.

5 januari
Obdam Vrijwilligster Afra Feld-Mosch krijgt de vrijwilligersprijs tijdens de nieuwjaarsreceptie uitgereikt. Zij zet zich vooral in voor ouderen en gehandicapten. De prijs werd voor de eerste maal uitgereikt en bestaat uit een bronzen beeldje.

6 januari
Wervershoof Staatsbosbeheer wilde het natuurgebied Groote Vliet uitbreiden met 50 ha. Gedeputeerde Staten echter staan slechts een uitbreiding van 25 ha toe en dat vanwege de kosten. Het gebied zal nu zo'n 60 ha groot worden.

7 januari
Wervershoof Minister L. Brinkhorst van Landbouw heeft het glastuinbouwgebied Het Grootslag officieel op de kaart gezet. In een overeenkomst met de LTO heeft de minister in totaal tien ‘glazen steden’ aangewezen.

8 januari
Medemblik Op 77-jarige leeftijd overlijdt Jaan Jongert; grondlegger van Jachtwerf Jongert BV. Op 11 november 1953 begon bij in Opperdoes met een schuitenhelling. In 1960 verhuisde hij met twee personeelsleden naar Medemblik, waar de werf nu aan 180 mensen werk biedt.

19 januari
Obdam In de Horstenburgh komt burgemeester A. van Beelen Aagje Dekker-Smit feliciteren. Zij viert haar 100e verjaardag.

21 januari
Hoorn Ton van Weel, voorzitter van Oud Hoorn, onthult in de gevel van de Oosterkerk een beeltenis van Sint Antonius, patroonheilige van de kerk. Opdrachtgever was het bestuur van de kerk. Het deed dit uit eerbetoon aan John Lamers, die afscheid nam als bestuurslid.

Avenhorn In zijn woonplaats Hoorn overlijdt Jan Cornelisse: van 16 december 1962 tot de herindeling per 1 januari 1979 burgemeester van de gemeente Avenhorn. Per 1 januari 1968 kreeg hij de gemeente Oudendijk er bij. Jan Cornelisse, ridder in de orde van Oranje Nassau, werd 81 jaar.

25 januari
Obdam Het 19 leden tellende vrijwillige brandweerkorps bestaat 50 jaar. Commandant Ton Bankras draagt de leiding over aan Peter Homan en neemt afscheid als lid van de orde van Oranje Nassau. De aan de Laan van Meerweijde gebouwde nieuwe kazerne kan binnenkort worden betrokken.

Twisk Op 86-jarige leeftijd overlijdt ‘verenigingsman’ Jan Kay Vzn. Gedurende 28 jaar – waarvan de meeste als wethouder – maakte deze veehouder ook deel uit van de gemeenteraad van Twisk.

27 januari
Hoorn In 1905 begon E.J. Stumpel aan de Draafsingel met ‘Onze Krant’, later omgedoopt tot Noordhollands Dagblad. Tot vandaag heeft de krant haar domicilie daar gehad. Kantoren en redactie verhuizen naar de Maelsonweg. De drukkerij gaat naar Alkmaar. Het karakteristieke woonhuis van de oprichter wordt als gevolg van de verhuizing met sloop bedreigd.

28 januari
't Veld Jan van den Hoek ontvangt uit handen van burgemeester Lenie Jansen-van der Gevel de versierselen van Officier in de orde van Oranje Nassau. Als onderscheiding voor zijn werk op het gebied van onderzoek naar bloembollenrassen en de betekenis voor de economie en de afzet daarvan.

Tuitjenhorn Alhier overlijdt Jaap Bleeker, biljarter van het zuiverste bloed. Hij was als jeugdtrainer van groot belang voor de Hoornse biljartclub Horna. Hij heeft ondermeer kampioenen afgeleverd. Met het A-team van Horna kwam hij uit op Europese jeugdkampioenschappen. Onder grote belangstelling is hij door zijn pupillen ten grave gedragen.

29 januari
Alkmaar Jacco Jan Leeuwangh, de 27-jarige sprinter uit Alkmaar, neemt op de baan in Calgary het wereldrecord 1500 meter over van de Noor Adne Söndral. Hij brengt het op 1.45.56. Het oude stond op 1.46.43.

Warmenhuizen Jan Jonker, sinds 1975 bestuurslid van de ijsclub SIS en daarmee onlosmakelijk verbonden, wordt benoemd tot lid van verdienste van de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijdersbond.

 


Hé, is dat Westfries?

573. M'n ouwe bromfiets moet opgeruimd worden. Elke dag zit ik er aan te madderen of: medderen (knoeien, klungelen, inspannend werken).
Dat gemadder moet nu 'ns uit zijn (dat moeilijke werk).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.