Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1999 » december

Kroniek van West-Friesland - december 1999

1 december
Beemster Groot feest in de in 1612 “geboren” droogmakerij. De Unesco heeft de polder uitgeroepen tot Werelderfgoed. De Stelling van Amsterdam – ten dele liggend in de Beemster – prijkt al op deze lijst, zodat er nu sprake is van een unieke situatie, twee in een.

8 december
Hensbroek Door blikseminslag wordt de hervormde kerk beschadigd. De verwarmingsinstallatie en de elektriciteitsvoorziening zelfs ernstig.

9 december
Hoogkarspel Bij zijn afscheid als gemeentesecretaris wordt Piet Sachs (58) onderscheiden met de zilveren penning van de gemeente Drechterland. Hij heeft de functie 33 jaar lang vervuld. Achtereenvolgens diende hij de gemeenten Westwoud, Bangert (1 jaar) en Drechterland. Hij wordt opgevolgd door H. Rood.

10 december
Andijk Reddingsbrigade 't Span heeft in de nieuw gebouwde hal van de Stichting Jachthaven Andijk een nieuw ondergekomen gekregen voor haar twee reddingboten.

12 december
Schagen Piet van Etten ontvangt de onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice. Gedurende vele jaren heeft hij gewerkt onder de armen en de minderbedeelden in de regio Schagen.

17 december
Oude Niedorp Burgemeester L. Jansen-van der Gevel en Th. Blokker, voorzitter van de Protestantse Armvoogdij openen samen het nieuwe Dorpshuis “De Mafkikker”. In 1977 werd de kerk, die gebruikt werd voor allerlei doeleinden, getroffen door de bliksem en veranderde in een ruïne. Geen ontmoetingsruimte dus meer. Er kwam wel een alternatief dat nu vervangen is door een nieuw dorpshuis. Gemeente en Armvoogdij zorgden voor de financiering.

18 december
Andijk Ben van der Wiel (57) neemt afscheid als financieel directeur van de N.V. Schildersbedrijf De Toekomst. Het bedrijf ontstond in 1965 uit een samengaan van de schildersbedrijven Rinkel, Haak en De Jager. In 1971 begon hij er als boekhouder en in 1974 werd hij in de huidige functie benoemd.

20 december
Obdam In zijn woonplaats overlijdt François Julianus de Nijs (80): van 16 mei 1970 tot 1 november 1982 burgemeester van de oude en de nieuwe gemeente Obdam. Hij was ridder in de orde van Oranje Nassau.

22 december
Hoorn Co Waterman ontvangt de gemeentelijke legpenning voor zijn verdiensten als scheidend voorzitter van het Overleg Leefbaarheid Binnenstad.

Venhuizen Met een druk bezochte receptie neemt burgemeester Aad Vlaar afscheid van zijn gemeente. Hij kwam op die post op 1 mei 1986. Morgen wordt hij 65 jaar, tijd dus om met pensioen te gaan. Voordien was hij burgemeester van Wervershoof. Hij is ook voorzitter geweest van het SOW.

28 december
Driehuizen Een felle brand brengt ernstige schade toe aan café De Vriendschap; Noordhollands vermaardste café bij toeristen en schaatsers.

29 december
Schagen Vandaag werd op de schapenmarkt het 20.000ste dier aangevoerd. De resultaten over 1999 namen met 5% toe. Of het volgend jaar ook nog zo zal zijn valt te betwijfelen. De prijzen zijn dalende en het mestbeleid is aangescherpt.

31 december
Grootebroek Na dik 100 jaar sluit bakker Besseling zijn winkel in het uit 1643 daterende pand aan de Zesstedenweg. De bakkerij blijft wel bestaan.

Hoorn De 20 kilometer lange spoorbaan tussen Hoorn en Medemblik wordt door NS Rail Infrabeheer overgedragen aan de Stichting Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Directeur Jaap Nieweg van de stichting vindt dit een belangrijke stap voorwaarts.

Zwaagdijk Onder de klok in veiling The Greenery wordt voor het laatst fruit neergezet. Al het Westfriese fruit wordt voortaan geveild in Barendrecht.

 


Hé, is dat Westfries?

26. Jongens, niet zo klammen (ruzie maken)!
Twee klammers, twee schuld.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.