Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1999 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1999

2 september
Beemster Cees de Waal (70) ontvangt uit handen van burgemeester E. Postma de gemeentelijke erepenning voor 30 jaar trouwe dienst op het gebied van de gemeentelijke volkshuisvesting. In 1985 kreeg deze verenigingsman de Beemster Tegel al. In agrarisch Noord-Holland kreeg De Waal bekendheid als fokkerijdeskundige.

6 september
Hoorn Bij een auto-ongeluk nabij Amsterdam komt de musicuskoordirigent Hans Steenbergen (60) om het leven. Hij was onder andere dirigent van het Hoornse Soli Deo Gloria en van het Enkhuizer Stem en Snaren. Met beide koren voerde hij jaarlijks grote muziekstukken uit.

10 september
Beemster De zuivelcoöperatie CONO uit de Beemster legt in het kaasmarktseizoen 1999 beslag op de Gulden Vlies-wisselketen.

Enkhuizen Na de bestrijding van de knaagkevers met vochtig warme lucht in de Westerkerk is nu de toren naast de kerk aan de beurt. Een grote installatie is voor de toren opgesteld. In het hout moet een temperatuur van 48 graden worden bereikt. Daar kan het beestje niet tegen.

11 september
De Goorn In samenspel met de zangeres Imca Marina opent burgemeester Nico Groot het dorpspark Buitenhof (20 ha), een blijvende herinnering aan de ruilverkaveling Westerkogge.

Wieringerwaard Jan Bremer verricht als voorzitter van het restauratiecomité de heropening van de korenmolen De Hoop. De molen was oorspronkelijk een watermolen, maar werd later verbouwd tot korenmolen. De molen was toe aan een restauratie en die is nu met deze heropening voltooid.

Hoogwoud Museumboerderij Adriaan Donker exposeert een merklap van 6 meter lengte. De lap is geschonken door mevr. J. Huisman en was een examenstuk van haar tante aan de modevakschool te Utrecht.

14 september
Lambertschaag De gemeente Noorder-Koggenland draaide enige jaren geleden de subsidiekraan voor het cultureel centrum Het Groene Kerkje dicht. Blijkbaar is de waardering voor de evenementen zo groot dat de gemeente besloot ƒ 3350,- toe te kennen voor onderhoud en nog eens ƒ 2900,- voor activiteiten.

15 september
Schagen De gemeenteraad heeft besloten tot herbouw van het Schager Slot. Het wordt een commercieel centrum met publieksruimten. De bijdrage van de gemeente is ƒ 1.5 miljoen en zij staat bovendien garant voor een miljoen.

16 september
Medemblik Burgemeester Hans Smit herplaatst het haantje op de Bonifaciustoren. Daarmee is de eerste restauratiefase ten einde. De provincie Noord-Holland geeft ƒ 35.000,- voor de volgende fase en dan moet de toren er weer lange tijd tegen kunnen.

17 september
Medemblik Uit handen van burgemeester Hans Smit ontvangt Jaap van Leverink (75), voorzitter van de historische vereniging Medenblick en beschermer van monumentaal Medemblik, de zilveren penning van de gemeente.

18 september
Winkel In de Groetpolder worden 19 windmolens in werking gesteld. Tussen plan en in werking stellen liggen 7 jaar. Het is het grootste particuliere windmolenpark in Europa en is door zeven akkerbouwers op touw gezet. Kosten ƒ 25 miljoen.

19 september
Hoorn De Hoornse kunst- en cultuurprijs 1999 wordt uitgereikt aan Peter Dorleijn voor zijn gehele oeuvre. De prijs bestaat uit een geldbedrag van ƒ 5000,- en een beeldje van de godin Minerva. Dorleijn heeft in zijn werk de visserij en de zeilvaart verbeeld.

23 september
Heiloo Tien zakken vuilnis, dacht de eigenaar van een bedrijf dat zich bezig houdt met het digitaal vastleggen van fotomateriaal. Het bleken zo'n 70.000 negatieven te zijn van de Schagense fotografen Willem en Lubert Niestadt. Het bedrijf zal dit alles vastleggen en zo blijft een unieke verzameling bewaard. In de Zijper Oudheidkamer.

29 september
Langedijk Burgemeester Hans Bulte, die per 1 oktober 1980 werd benoemd in de toenmalige gemeente Sint Pancras en sedert 1 januari 1990 eerste burger van de toen nieuw gevormde gemeente Langedijk, neemt afscheid. Hij ontvangt de gouden erepenning van de gemeente.

30 september
Hoorn Deze maand gaat met een gemiddelde temperatuur van 17.3° C in De Bilt als warmste septembermaand de geschiedenis in. September 1949 is met zijn 17.2° C van de eerste plaats verdrongen.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

775. Morgen ga ik 't plafond wittelen (witten). Ik zal de witteles maar klaar maken (witsel, witkalk).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.