Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1999 » augustus

Kroniek van West-Friesland - augustus 1999

1 augustus
Avenhorn Bakkerij Pater neemt het in ernstige financiële problemen verkerende bedrijf West-Friesland te Oosterblokker over. Een bakkerij die in 1995 ontstond uit een fusie van de bakkerijbedrijven Veheko te Blokker en De Vier Eenen te Venhuizen.

2 augustus
Winkel Thijs Mooij (92) rijdt voor de laatste maal de Drentse Fietsvierdaagse. Zijn 25e en laatste. Hij was de oudste deelnemer.

6 augustus
Alkmaar Op 85-jarige leeftijd overlijdt Adrianus Gerardus Bakker: van 16 september 1946 tot 16 februari 1961 burgemeester van de gemeente Oudorp, vervolgens tot 1 juli 1978 eerste burger van de gemeenten Egmond-Binnen Egmond aan Zee en daarna nog – tot 1 november 1978 – van de nieuw gevormde gemeente Egmond.

14 augustus
Waarland De Stichting Molenhuijs ontvangt voor haar expositieruimte “de Molenboet” een door beeldhouwer Cock van der Eng gemaakt beeldje van een ‘hannekenmaaier’, ook wel ‘poep’ genaamd. Dit waren seizoenarbeiders, meestal uit het oosten van het land, op zoek naar werk. Na het seizoen keerden zij terug naar de eigen streek.

Enkhuizen De Enkhuizer ingezetene B. Munneke brengt zijn woonplaats uitgebreid in het nieuws. Een uitermate giftige langpuntslang, waarop hij tijdelijk moest passen en eigendom van een kennis is uit de kooi ontsnapt: Paniek. Een slangendeskundige wordt te hulp geroepen. Bij een arts wordt serum afgeleverd. Ondanks veel gezoek wordt de slang niet gevonden. De eigenaar van de slang blijft ook spoorloos. De gemeente blijft met een kostenpost van zo'n ƒ 80.000,- achter, die zij “ergens” probeert te verhalen.

28 augustus
Alkmaar Met een bijdrage van ƒ 30.000,- kan de joodse begraafplaats worden opgeknapt, de stenen en het lijkenhuisje hersteld. Het geld is afkomstig uit een fonds van door de nazi's geroofd goud. Men had ƒ 65.000,- gevraagd voor het totaal herstel en een monument voor de omgekomen joden. Dat moet nog wachten.

30 augustus
Zijpe De Zijper Oudheidskamer is officieel geregistreerd als museum. Dat betekent een statusverhoging. Bovendien is het nu makkelijker om subsidie te krijgen.

« juli | september »

 


Hé, is dat Westfries?

428. Die zwager van je is 'n snokkere of: snukkere kerel. Als hij van de partij is, kom je vaak in 'n snokkere situatie (wat eigenaardig, wat buitenissig, meestal met 'n komisch tintje eraan).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.