Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1999 » april

Kroniek van West-Friesland - april 1999

4 april
Zwaagdijk-Oost Vera Langedijk (87) ontvangt op Eerste Paasdag uit handen van pater Peelen de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice. Zij heeft zich vele jaren voor kerk en gemeenschap ingezet.

6 april
Barsingerhorn In Deyraa – Frankrijk – overlijdt J. Griep, oud-huisarts in Barsingerhorn. In 1996 legde hij zijn in 1964 begonnen praktijk neer. Ook op andere terreinen dan de geneeskunde was hij actief.

Tuitjenhorn Op 69-jarige leeftijd overlijdt Sjaak Tiebie: van mei 1975 tot september 1988 secretaris van de “oude” gemeente Harenkarspel.

7 april
Hoorn Twee nieuwe klokken, waarvan er een 2950 kg weegt en een doorsnee heeft van 1.73 m worden geplaatst bij het carillon van de Grote Kerk.

8 april
Oosterblokker Landbouw gedeputeerde Bob Verburg ontbindt de landinrichtingscommissie voor de ruilverkaveling Westwoud De commissie bestond uit Simon Steltenpool, voorzitter, Ab Sluis, vicevoorzitter en de leden Arie Galis en Peter Mak. Zij begonnen in 1982 met de klus.

Hoogkarspel Gerard Korse heeft het pluche van zijn wethouderszetel ingeruild voor het pluche van een VVD-zetel in Provinciale Staten. Hij wordt met een erepenning van de gemeente Drechterland uitgezwaaid.

11 april
Wognum Jan Hand (85) legt het dirigeerstokje neer en neemt afscheid van het Sweelinckkoor. Wel blijft hij nog dirigent van het koor “Vrienden van het Gregoriaans”. Hij begon zijn loopbaan in 1938 bij La Vita Nova, een kerkkoor in Zwaagdijk-West.

12 april
Schagen De bewoners van het rusthuis Christoffelhof verhuizen naar een nieuw onderkomen dat luistert naar de naam “De Bron”. 13 april
Alkmaar Een vleugel van het op 2 april 1940 in gebruik genomen Murmellius-gymnasium, met daarin de aula, wordt door brand verwoest. Het kwalijke werk van een brandstichter.

22 april
Spanbroek Burgemeester W. de Leeuw feliciteert in rusthuis “Zandhove” het echtpaar Willem en Alie Rood. Zij zijn zeventig jaar getrouwd! De bruidegom is 95 en zijn bruid 93 jaar.

23 april
Hoorn Mr. Pieter van Vollenhoven opent het nieuwe waterschapsgebouw aan de Willemsweg. Kosten: elf miljoen gulden. Het gebouw is ontworpen door architect Jan Rietvink uit Purmerend.

24 april
Harenkarspel In Waarland wordt het nieuwe woonzorgcomplex “Sabinahof” officieel in gebruik genomen. Het complex is vernoemd naar Jonkvrouwe Sabina van Egmond. Deze telg van de familie heeft in het verleden veel voor dit gebied gedaan, o.m. het droogmaken van landerijen. De gemeente Harenkarspel telt binnen haar grenzen vijf van dergelijke zorgcentra.

29 april
Wognum Het als ‘leerproject’ gerestaureerde uit 1885 daterende station Wognum-Nibbixwoud wordt aan de Stichting Museum Stoomtram overgedragen. De kosten, ruim 5 ton, zijn uit een Europese subsidiepot gefinancierd.
Medemblik Het echtbaar Theo en Ans Spil-de Boer van het in 1982 gestichte Bakkerijmuseum, gehuisvest aan de Nieuwstraat, komen beiden als lid van de Orde van Oranje Nassau uit de lintjesregen te voorschijn. Ook oud-wethouder voor het CDA Afra Vroling van Venhuizen valt deze onderscheiding ten deel, evenals Jan Jong uit Zuid-Scharwoude. Hij is nog altijd de motor van de in 1979 opgerichte Stichting Koogerkerk. In Hippolytushoef ontvangt Greet Boon (74) eenzelfde onderscheiding vanwege haar jarenlange, veelzijdige activiteiten voor het culturele – vooral muzikale – leven op Wieringen.

30 april
De Rijp Burgemeester Wim Denie (52) van Graft-De Rijp (sinds 16 juni 1991) neemt afscheid. Een dag later wordt hij burgemeester van de gemeente Swalmen in Limburg. De gemeentelijke erepenning valt hem bij zijn vertrek ten deel. Als waarnemend burgemeester treedt per 1 mei aan de oud CDA-wethouder van de gemeente Diemen, Hanneke van Wel-Karbet (48).

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

615. Een paar van die echte brakken (rakkers, deugnieten) van schooljongens hadden m'n fiets opgeknapt. Ik gaf ze 'n bogie ('n pluimpje) en wat bokkeneuten (pinda's, sausjes). Ze gingen bloid (blij) op huis an (naar huis).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.