Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1999 » maart

Kroniek van West-Friesland - maart 1999

6 maart
Zijpe Brandweercommandant K. Adema verlaat de vrijwillige brandweer. Zijn leeftijd van 60 jaar noopt hem daartoe. Hij ontvangt de zilveren legpenning van de gemeente.

Alkmaar Een molen langs de Hoornse Vaart, Molen C, gaat als gevolg van brandstichting in een vlammenzee ten onder. De molen uit 1630, eigendom van de provincie, was onbewoond en wachtte op restauratie.

10 maart
Hoorn Directeur L. Timmer van het Westfries Gasthuis slaat alarm, wanneer een groot aantal patiënten met dezelfde dubbele longziekte wordt binnengebracht. Nader onderzoek leert dat ze zijn besmet met de legionellabacterie, veroorzaker van de veteranenziekte. De besmettingsbron blijkt een bubbelbad op de consumentenbeurs van de Westfriese Flora te zijn geweest. In totaal 29 mensen overlijden aan de ziekte.

12 maart
Breezand Tiny Portegijs (69) is de 2 miljoenste bezoeker van het zwembad en wordt geëerd met bloemen en een gratis badenboekje. Ook degene die voor en na haar kwamen werden in de hulde betrokken.

18 maart
Nibbixwoud In Bessie – het oude raadhuis – wordt het eerste huwelijk voltrokken. De gelukkigen zijn Caroline Arkensteijn en Mathé op den Kelder. Sinds 1979 konden er in Nibbixwoud geen huwelijken meer worden voltrokken, nadat de gemeente bij Wognum werd gevoegd. Bessie is nu aangewezen als trouwlocatie.

21 maart
Westwoud De 79-jarige Henk Kors van de muziekvereniging “Dr. Nuyens” wordt tot erelid benoemd. Hij is 64 jaar lid geweest. Van 1964 tot 1988 was hij bestuurslid en later secretaris.

26 maart
Lutjebroek Vier leden van de muziekvereniging St. Caecilia worden gehuldigd voor hun langdurig lidmaatschap. Het zijn Cor Bakker, 50, Marcel Oud, 25, Frans Schilder, 40 en Arie Vlam, 60 jaar. Met z'n vieren 1¾ eeuw in de muziek.

27 maart
Zwaag Dit dorp kent al jaren twee fanfarekorpsen: “St. Caecilia” en “De Herleving” en voor het eerst in het 85-jarige bestaan van het r.k. korps zullen ze samen optreden. Dat zal in oktober gebeuren. Dan zullen er ook nog vier (!) Zwaagse zangkoren meedoen. Waarin een klein dorp groot kan zijn.

30 maart
Venhuizen De historische vereniging “"Suijder Cogge” geeft het startsein voor haar historische jaar met de presentatie door Fien Keesman-Mastenbroek van haar boek over Jannetje Visser-Roosendaal. Voorafgaand hieraan wordt de winnaar van de verhalenwedstrijd bekendgemaakt. Het is Gerbrand Valenteijn, die de ‘J. Visser-Roosendaalpen’ ontvangt.
De Rabobank Enkhuizen-Venhuizen beloonde de vereniging met een gift van ƒ 5.000.-.

« februari | april »

 


Hé, is dat Westfries?

254. 'n Moerloper is 'n lam of kalf, dat nog bij moer, het moederdier, loopt, dus nog niet ofwonnen is (afgewend). Ook gezegd van iemand die nog ongetrouwd en bij moeder thuis woont.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.