Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1999 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 1999

Eerder verschenen in West-Friesland Oud & Nieuw, 67e bundel, pagina 156-171.
Uitgave: Westfries Genootschap, 2000.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 1 januari
Hoorn In zijn woonplaats overlijdt op 48-jarige leeftijd Theo Hoogkamer. Hij was wethouder voor de VVD sinds april 1995. Eerder was hij lid van de gemeenteraad voor D66: van januari 1981 tot september 1982. Van huis uit was hij atoomfysicus.

4 januari
De Goorn Burgemeester Nico Groot reikt de jaarlijkse erepenning van Wester-Koggenland uit aan mevrouw Jannie Leeuw-Dik. Zij heeft zich een groot aantal jaren ingezet voor het ouderenwerk.

Ursem Na een enquête in De Volkskrant, waarbij 401 scholen waren betrokken, komt de Langereisschool als beste uit de bus. De gemeente Wester-Koggenland kent een cheque toe van ƒ 500.- als waardering voor dit resultaat.

6 januari
Medemblik Huize Levensavond is ten prooi gevallen aan de sloper. Na de sloop volgt de bouw van 52 zorgwoningen. Een luchtbrug zorgt voor de verbinding met het nabijgelegen St. Maartenshof.

7 januari
Andijk Ds. Aartsen-Allewijn slaat de eerste paal voor de uitbreiding van de hervormde kerk. Het was een van de laatste daden die zij verrichtte. De predikante vertrekt naar Landsmeer.

Alkmaar Vandaag is het 200 jaar geleden dat het eerste exemplaar van de Alkmaarsche Courant verscheen. De krant werd uitgegeven door Adrianus, Sterck, als voortzetting van de in 1796 opgerichte Noordhollandsche Courant.

9 januari
Hoorn Nog enkele weken en dan verhuist mevr. Sotthewes (92) als laatste bewoonster van het Liornehuis naar Westerhaven. Daarna komen er in het gebouw afdelingen van het psychiatrisch ziekenhuis Duin en Bosch en Lindendael. Ook het maatschappelijk werk wordt er gevestigd.

Schagen De gemeente neemt afscheid van drie brandweerlieden, tezamen met ruim 100 jaar ervaring. Het zijn de heren Van Haneghem, Kapitein en Van Loenen. Een oorkonde en penning vallen hen ten deel.

Venhuizen Veefokker Reijer Bakker overlijdt op 75-jarige leeftijd. Hij was voorzitter van de locale rundveefokvereniging. In 1960 richtte hij de harddraverijvereniging op en blies daarmee “Pinkster Drie“ nieuw leven in.

10 januari
Blokker Vanwege hun verdiensten voor de Heilige Michaël Parochie ontvangen drie leden de onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice. Het zijn J. Manshanden, G. Pronk en C. van Diepen.

12 januari
Alkmaar In zijn woning in het Oostenrijkse Sankt Anton overlijdt André Broekman op 85-jarige leeftijd. In 1948 legde hij in Hoorn de basis voor wat zou uitgroeien tot het nadien naar Alkmaar verhuisde reisbureau De Magneet. Rond 1970 verdrong het vliegtuig de touringcar en in 1972 werd De Magneet eigendom van de KLM.

19 januari
Middenbeemster Op 83-jarige leeftijd overlijdt in de Rusthoeve te Purmerend A.C. (Ab) Bakker, fruitkweker, raadslid en wethouder voor de PvdA en oud-voorzitter van de Stichting Beemster Gemeenschap. In 1974 verliet hij de PvdA en richtte de Beemster Polder Partij op en kwam voor die partij in de raad. Ook nadat zijn rol was uitgespeeld bleef hij zijn zwarte pak en hoed trouw. Hij was ridder in de Orde van Oranje Nassau en drager van de Beemster erepenning.

20 januari
Enkhuizen Suus Messchaert-Heering ontvangt van de Midwouder Dansers een oorkonde en een Westfriese krentenmik. Zij krijgt de eerbewijzen voor haar vele werk op het gebied van de Westfriese cultuur.

23 januari
Grosthuizen In zijn woning overlijdt Jan Braas (75). Hij realiseerde in 1976 de fusie van de bloembollenveilingvereniging West-Friesland in Bovenkarspel met de Coöp. Veilingvereniging H.E.G. Hieruit ontstond de Coöperatie CNB.

27 januari
Hoogkarspel De plaatselijke afdeling van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen heft zichzelf op. Er zijn nog maar 35 leden en niemand wil een bestuursfunctie. Komende maand zou de afdeling 60 jaar hebben bestaan.

30 januari
Berkhout Gerard Sas (55) vindt het na 34 jaar welletjes. Hij stopt met zijn rijdende winkel. De volgende morgen brengt de fanfare “De Volharding” Gerard en zijn vrouw Marijke een serenade: als blijk van waardering voor de verdiensten, de dorpsgemeenschap bewezen.

 


Hé, is dat Westfries?

173. 'Tijd is geld', zegt men. Daar is veul van an (grotendeels waar).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.