Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1998 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 1998

Eerder verschenen in West-Friesland Oud & Nieuw, 66e bundel, pagina 162-177.
Uitgave: Westfries Genootschap, 1999.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 2 januari
Oosterleek In het gerestaureerde kerkje – door de gemeente aangewezen als tweede huwelijkslokatie – vindt het huwelijk plaats tussen Erik Bakker en Angela van Stralen. Het eerste paar dat in het kerkje trouwt.

4 januari
Hoogkarspel De r.k. parochie neemt afscheid van pastor Balk. Hij gaat het wat rustiger aandoen. Zijn opvolger is pastor Nico Mantje. Pastor Balk heeft zijn parochie 12 jaar gediend.

Schagen Gre Kramer-Bregsma ontvangt de gouden rederijkersspeld van het Noordhollands Centrum voor Amateurtoneel. Ze speelt al vanaf haar 21e.

6 januari
De Goorn Burgemeester Nico Groot reikt tijdens de nieuwjaarsreceptie de erepenning van de gemeente Wester-Koggenland uit aan Betty Blank Zij ontvangt de penning voor haar werk als lid van de werkgroep Opvang Asielzoekers. Zij doet dit werk al tien jaar.

7 januari
Kolhorn De polders in de Noordkop hebben last van een te hoog waterpeil. De heersende westenwinden belemmeren het uitslaan. Het Amstelmeer kan niet spuien naar de Waddenzee. Het IJsselmeer staat 6 cm. boven NAP, terwijl als regel dit min 40 cm is. Enige dagen later draaide de wind en was het dreigende gevaar voorbij.

8 januari
Schagen In het Tuincentrum van René Bos wordt de eerste particuliere schapenmarkt gehouden. Met een aanvoer van 574 stuks wolvee meteen een succes.

De Weere Fanfarekorps Crescendo bestaat 75 jaar en in deze driekwart eeuw speelt de familie Molenaar al jaren mee. Pa Molenaar tekent voor 50 jaar, zijn kinderen Theo, Arie en Irma zijn op de helft.

9 januari
Obdam Jan van Leijen (64) neemt als voorzitter afscheid van de Bouwvereniging/Woningstichting Obdam en wordt geëerd met de Zilveren Erepenning van de gemeente.

Hoorn In zijn woonplaats overlijdt mr. A.P. Punt (79): van 4 september 1962 tot 10 juni 1980 secretaris van de gemeente Hoorn.

10 januari
Dirkshorn Langdurige en trouwe dienst bij de zangvereniging ‘Excelsior’ heeft tot een ware regen van onderscheidingen geleid. Liefst vijfmaal wordt er een gouden speld uitgereikt en tienmaal een oorkonde. Mevrouw Bronder zingt al 72 jaar en mevrouw De Goede 68: om er maar twee te noemen.

13 januari
Obdam Stilzwijgend stemt de gemeenteraad in met een financiële regeling voor burgemeester Marjolein Koopman-Krijt (52) die ontslag heeft genomen. Per 16 mei 1996 was zij in deze functie benoemd, maar al spoedig ontstond een ‘onwerkbare situatie’.

15 januari
Heerhugowaard Veertien lokalen van de scholengemeenschap Horizoncollege gaan door brand verloren, evenals tien kantoren en de administratie. In 1997 viel de school ook al ten prooi aan de vlammen. Toen werd de sector Economie getroffen, nu is het de sector Bouw.

Beemster Burgemeester Wim Cattel (56) neemt om gezondheidsredenen vervroegd afscheid en ontvangt – als eerste – de erepenning van de gemeente. Hij wordt óók benoemd tot ereburger van de Tsjechische zustergemeente Studená. Hij was burgemeester van de Beemster sinds 1 juni 1979, daarvoor was hij zes jaar eerste burger van de voormalige gemeente Sint Maarten.

19 januari
Wognum Edith van Dijk en Hans Huisman worden door de gemeente geëerd voor hun sportprestaties. Edith behaalde bij de wereldkampioenschappen afstandzwemmen in het Austrasche Perth een zilveren en een bronzen medaille. Hans werd Nederlands kampioen biljarten driebanden klein eerste klas.

21 januari
Zwaagdijk-Oost Tuinder Jan Deen (74) laat zijn eerste nieuwe aardappelen veilen. Paul Groot betaalde ƒ 150.- voor het eerste kistje. De totale opbrengst van 24 kg was ƒ 969,79. Dat geld gaat naar de missie in Brazilië.

22 januari
Obdam Oud CDA-wethouder mr. A. van Beelen (52) van Velsen gaat als waarnemend burgemeester aan het werk.

23 januari
Opperdoes Arie Rustenburg maakt al 35 jaar deel uit van de plaatselijke blusgroep. Hij mag nog twee jaar blijven, maar krijgt toch al de speciale medaille met de vermelding ‘35 dienstjaren’ opgespeld.

27 januari
Hoorn In zijn woonplaats overlijdt Willem Chr. N.M. Lips (83); een sociaal bewogen gemeenschapsmens. Hij maakte o.m. 25 jaar deel uit van de gemeenteraad voor KVP/CDA. Hij was ridder in de Orde van Oranje Nassau.

28 januari
Wognum De basisschool ‘De Regenboog’ uit Westwoud is Westfries kampioen schaken geworden. De wedstrijden werden gespeeld in De Speelwagen te Wognum. Eenenvijftig teams van 32 scholen deden mee. Tweede werd ‘De Boogerd’ uit Zwaag.

31 januari
Ursem De Bavoschool herdenkt dat zij 125 jaar geleden werd gesticht. Reden om een reünie te houden en die druk bezocht werd, ook omdat er veel oude schoolfoto's te zien waren.

 


Hé, is dat Westfries?

361. Hoe ver ben je heen met je was?
't Loupt op 't lessie ('t loopt naar 't einde, 't is gauw klaar).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.