Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1997 » december

Kroniek van West-Friesland - december 1997

1 december
Hoorn Met de beëdiging van F. Warnar is er weer een nieuwe districtschef van de politie in West-Friesland West. De beëdiging gebeurde door de korpschef R. Bandell.

Zwaagdijk-Oost Zestig brandweerlieden kunnen niet voorkomen dat het leliebedrijf van de gebr. Laan – 1.100 m² – in de as wordt gelegd. Ook de ‘kraamkamer’ gaat verloren en daarmee het levenswerk van de broers Ben en Nic. Laan.

2 december
Hoorn De Stichting Regio VVV West-Friesland, onder zware druk van de provincie per 1 januari 1996 gevormd uit een samengaan van de VVV's Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Drechterland/De Streek en Hoogwoud/Opmeer, krijgt met een schuld van ruim ƒ 1 miljoen surséance van betaling. Tien dagen later volgt het faillissement en de 21 personeelsleden krijgen ontslag aangezegd.

3 december
Schagen De Schager Drumband behaalt in Leerdam het Nederlands Kampioenschap. Er dongen nog 42 drumbands mee naar de hoogste eer. Die ging naar Schagen en bestond uit een vaandel en trofee.

5 december
Waarland Riet Wever-Appel slaat de eerste paal voor het woonzorgcomplex voor ouderen ‘Sabinahof’. Het zal 22 appartementen bevatten.

7 december
Hensbroek Pierre van Diepen (40) uit Hoogwoud ontvangt de zilveren Gregoriusmedaille voor zijn 25 jaar inzet als zanger, dirigent en organist bij het gemengd koor van de Sint Marcusparochie.

10 december
Hillegom In zijn woonplaats maakt een hartstilstand een abrupt einde aan het leven van de historisch geograaf dr. Henk Schoorl (77): een onderzoeker van formaat van de wordingsgeschiedenis van de kop van Noord-Holland. In 1990 werd zijn werk beloond met een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam en met de Zilveren Anjer.

12 december
Andijk Jan Remeijnse (55) treedt terug als brandweercommandant. Hij ontvangt uit handen van burgemeester Veldhuizen een oorkonde en penning van verdienste.

13 december
Hem Simon Ligthart wordt geëerd met een Theresiaspeld voor zijn 40-jarig kosterschap van de Theresiakapel.

14 december
Wognum Zuster Evarista (73) van de Hiëronymusparochie wordt feestelijk uitgeluid. Zij legt het kosterschap als laatste zuster der Franciscanen neer. Aanvankelijk heeft ze les gegeven aan jonge Wognummertjes.

15 december
Wogmeer In zijn huidige woonplaats Heerhugowaard overlijdt Jac. J. Oudejans (90): boer-bestuurder met grote en veelzijdige verdiensten voor agrarisch West-Friesland. Zie daarvoor: ‘Aurora Opmeer, een zonsondergang’, Stolphoevereeks deel 18, blz. 129-131.

17 december
Hoorn De heer J. Smit uit Berkhout ontvangt de zilveren penning van de gemeente Hoorn. In 1961 begon hij als onderwijzer bij de gemeentelijke VGLO. Nu, 36 jaar later, gaat hij als directeur van de Prismaschool met vut. De school maakt deel uit van het Atlas College met zo'n 3700 leerlingen.

18 december
Barsingerhorn Boer-bestuurder Cees Franzen (51) krijgt bij zijn afscheid als hoofdbestuurslid van de WLTO de zilveren penning van de provincie uitgereikt. Hij heeft agrarisch Noord-Holland op tal van posten gediend, o.m. als voorzitter van de Gewestelijke Raad van het Landbouwschap. Zijn bijnaam? ‘Man met duizend petten’.

Schagen De gemeenteraad heeft de geldkraan dichtgedraaid. Op de Markt, rond de Ned. herv. kerk, wordt de laatste schapenmarkt gehouden. Neerlands oudste wolveemarkt, met een traditi van zo'n 600 jaar is daarmee fini. Marktmeester Jan Komen sluit het boek met een aanvoer van 390 dieren.

25 december
Westwoud Een felle brand legt in de kerstnacht een uit 1860 daterende niet bewoonde stolp aan 't Laantje in de as. Aannemer Cees Sachs gebruikte de stolp – een rijksmonument – als opslagplaats. Wie de Kroniek heeft gelezen en alle stolpboerderijen heeft geteld die door brand verloren zijn gegaan, komt op het getal van 4!

Dirkshorn Het orgel in de Hervormde kerk wordt na een restauratiebeurt op Kerstavond weer in gebruik genomen. Eerdere restauraties waren niet altijd een succes. Het is nu weer in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht. Het werd in 1870 door orgelbouwer L. Ypma uit Alkmaar gebouwd. Kosten ƒ 5.000.

29 december
Wieringermeer In Erik Annaert (37) wordt de nieuwe gemeentesecretaris verwelkomd. Hij is de opvolger van Paul van Gog, die na 7 jaar vertrekt naar de nieuw gevormde Drentse gemeente Westerveld.

30 december
Hoorn De Kamer van Koophandel Noordwest-Holland, ontstaan uit een fusie van de Kamers van Alkmaar en Hoorn, krijgt als nieuwe voorzitter de heer F. Conijn uit Medemblik.

Schagen Gré Kramer-Bregman (67), veertig jaar bij de Nieuwe Tooneel Vereeniging op de planken, krijgt de gouden rederijkersspeld uitgereikt.

 


Hé, is dat Westfries?

352. Buurman was juist bij ons met koppiestoid (de tijd van gezamenlijk koffie of thee drinken in 't gezin te ± 10 uur en 15 uur).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.