Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1997 » oktober

Kroniek van West-Friesland - oktober 1997

1 oktober
Den Helder De Lange Jaap, de grootste vuurtoren van Europa, dooft voor het eerst in zijn l20-jarig bestaan zijn licht. Het optieklager is vastgelopen en moet worden vervangen.

3 oktober
Andijk Jo de Boer (66) geeft als bedrijfsleider bij de Stichting Onrwikkeling Leliecultuur, een eind 1968 door 20 leliekwekers opgericht samenwerkingsverband, de leiding over aan zijn opvolger Arjo van den Berg. Het proefbedrijf omvat inmiddels 18.000 m².

4 oktober
Winkel In de winkel bij zijn kaasboerderij snijdt Piet Klaver de grootste boerenkaas aan, die ooit is gemaakt. Het gewicht bedraagt 475 kg. Daarvoor werden twee dagen achtereen zijn 120 koeien gemolken om de benodigde 4700 liter melk bij elkaar te krijgen.

5 oktober
Onderdijk Dirigent Jan Moeskops (67) geeft na 22 jaar zijn laatste concert met de gemengde zangvereniging ‘Polymnia’. Hij is aan het afbouwen.

8 oktober
Hoorn De archeologische dienst van de gemeente heeft thans de beschikking over twee kantoren, een zaal en een depot. De dienst heeft jarenlang geen goed onderkomen gehad. De nu gevonden ruimte bevindt zich in de Statenpoort.

12 oktober
Zuid-Scharwoude Op 85-jarige leeftijd overlijdt Maarten Kuiper, oud-journalist van Het Vrije Volk. Van 2 september 1946 tot 23 mei 1961 was hij voor de PvdA tevens wethouder van de gemeente Langedijk. Hij was de auteur van deel XI van onze Stolphoevereeks, ‘Een kijkje in de geschiedenis van Langedijk’.

14 oktober
Koedijk Café ‘'t Vergulde Paard’, hèt verenigingsonderkomen in het dorp, wordt door brand volledig verwoest.

19 oktober
Hauwert Ds. J. Verdonk (79) houdt zijn laatste preek in de Ned. Herv. Kerk, waarin hij 50 jaar geleden óók zijn eerste hield.

Schagen Commandant van de brandweer, Jan de Graaf, die deze zomer als zodanig afscheid nam, is koninklijk onderscheiden. Drie en dertig jaar lang heeft hij het korps gediend. ‘Een prominent lid van de brandweer én van de gemeenschap’, aldus de burgemeester.

22 oktober
Opmeer Carel Kuip (60) treedt terug als brandweercommandant. Hij ontvangt uit handen van burgemeester W. de Leeuw een oorkonde en plaquette. Kuip was 35 jaar lid van de brandweer.

24 oktober
Bovenkarspel In het Gezinspaviljoen viert Maartje Mathót haar 100e verjaardag. Veel felicitaties, en een oorkonde met speld van het Katholiek Vrouwengilde. Ze is namelijk 75 jaar lid van het KVG!

Schermer In De Wittenburg, het gemeentehuis van Schermer, ontvangt voorzitter Johan Schilstra voor de Boerderijenstichting Noord-Holland/Vrienden van de Stolp de prijs voor culturele arbeid van het Anjerfonds: een bedrag van ƒ 10.000. Schilstra draagt de voorzitterhamer – na 10 jaar – vervolgens over aan burgemeester E. Vermeer van Heerhugowaard.

25 oktober
Zwaagdijk Na 60 jaar kooiker te zijn geweest op de eendenkooi legt Gerrit Kanis (90) zijn taak neer. Hij wordt opgevolgd door Johan Smit.

Scharwoude Honderd jaar geleden werd hier een ijsclub opgericht. Na de oorlog volgde een samengaan met Grosthuizen. De club telt nu 415 leden en 129 donateurs. In beide dorpen sieren ‘sneeuwpoppen’ en schaatsattributen nu reeds in tal van tuinen.

Burgerbrug Het verenigingsleven komt in de problemen. de familie Kooij heeft het café aan een particulier verkocht.

Onderdijk Staatsbosbeheer neemt het zelfbedieningspontje, onderdeel van een wandelroute in het natuurgebied rond de Groote Vliet, uit de vaart. Het laatste pontje in West-Friesland is daarmee wegbezuinigd. Pas als het beloofde bruggetje er ligt, kan er weer worden gewandeld.

26 oktober
Wervershoof Pastoor Suidgeest eert twee leden van het Dameskoor met hun 50-jarig jubileum. Oorspronkelijk waren het drie leden, doch één van hen overleed en wordt postuum geëerd. Het zijn mevr. N. Sneeboer-Hauwert en G. Lakenman en de overleden mevrouw M. van der Geest-Neefjes.

27 oktober
Andijk Een stolpboerderij aan de Dijkweg 295 gaat in een vlammenzee ten onder. De bewoners konden net op tijd het pand verlaten zonder nog iets te redden. In de stolp was theeschenkerij ‘De Stolp’ van Trudy Ypma gevestigd.

29 oktober
Wieringen In ‘Noorderlicht’ overlijdt Jan Lont Elbz. Toen deze op 7 december 1907 geboren vrijgezel op 65-jarige leeftijd stopte met boeren, richtte hij zijn in 1937 gekochte boerderijtje op Stroe in als museum. De zijn naam dragende Stichting zet Jan Lonts levenswerk voort. De kist met zijn stoffelijk overschot wordt na de rouwdienst in de koestal van de boerderij geplaatst. Van daar werd hij door zijn buurjongens naar zijn laatste rustplaats gebracht.

30 oktober
Wognum In het eerstvolgende Guiness Book of Records zal de familie Commandeur worden opgenomen als langst zittende burgemeestersgeslacht van ons land. Vijf leden van deze familie hadden het in deze gemeente van 1834 tot 1976 voor het zeggen. (Zie ook ‘Commandeur-tijdperk in Wognum na bijna 142 jaar ten einde’ door Volkert J. Nobel in de 43e bundel (1976), blz. 146 – 154)

 


Hé, is dat Westfries?

265. Voor de kerstdagen kochten we 'n pondje volvette meshanger (jonge, vette kaas, die aan 't mes blijft hangen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.