Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1997 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1997

1 september
Wognum In Karel Loohuis (38) begroet de gemeente haar nieuwe eerste burger; tot dan – voor de PvdA – wethouder van Oldenzaal.

3 september
Alkmaar Een vuurzee brandt in het gebied Laat, Bloemstraat en Oudegracht een gat van zo'n 40 bij 100 meter in de bebouwing van de binnenstad. Vier bedrijfspanden en tien woningen gaan verloren.

4 september
Schagen Op het bedrijventerrein Witte Paal worden met succes archeologische vondsten gedaan. Nu kwam er een kostbare gouden ring aan het licht, alsmede een muntenschat, zo'n 50 munten in getal. Deze dateren uit de tijd van de Romeinse keizers Philippus Cordianus en Posthumius. Sedert 1993, toen men startte met het opgraven, zijn er belangwekkende vondsten gedaan.

5 september
Wervershoof Winkelcentrum ‘De Molenhoek’ is vergroot van 1200 tot bijna 5000 m², met in totaal zo'n 17 winkels. Burgemeester Wokke stelt het in gebruik.

7 september
Abbekerk Schoonspringster Tonny Aukema (76) legt bij de Europese Masterwedstrijden in Praag in de categorie 70-80 jarigen beslag op de gouden medaille.

16 september
Nieuwe Niedorp Op de baan van de ‘Prins Maurits’ legt Koos Groot van ‘Onder Ons’ te Andijk met een totaal van 167 punten beslag op de nationale kolftitel. Bij de dames verovert zijn plaatsgenote Aafke Bankert met 144 punten de gouden plak.

23 september
Wognum De 110 jaar oude stolpboerderij van veehouder Gerard Kok aan de Oosteinderweg 35 gaat door brand verloren. Het is de laatste klus voor brandweercommandant Jan Ursem. Een paar dagen later verlaat hij het korps na 28 jaar.

27 september
Wijdenes Na vier jaren knokken kan het Zorgcentrum, gesitueerd bij 24 seniorenwoningen aan De Wieken/Molenweg, in gebruik worden genomen. De ouderhuisvesting is voor het dorp behouden gebleven.

30 september
Hoorn De vereniging Oud Hoorn kan voortaan beschikken over een eigen gebouw. Het onderkomen is gevonden in het voormalige VOC-pakhuis Onder de Boompjes. Voordien had de vereniging onderdak in het naastgelegen theater ‘Het Pakhuis.’

Zuid-Scharwoude Alkmaars burgemeester Bandell overhandigt de Promotie-Award van de Bedrijfsregio Alkmaar – De Waaghals – aan Nic. J. Kramer als vertegenwoordiger van zuurkoolfabrikant G. Kramer en Zonen en ‘dochter’ Vezet in Warmenhuizen.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

307. De schooljongens gaan in de winter skosse-loupen (van de ene ijsschots op de andere springen en lopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.