Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1997 » augustus

Kroniek van West-Friesland - augustus 1997

1 augustus
Winkel De Graaf Arnulf-mavo, sinds 1992 deel uitmakend van de scholengemeenschap Schagerwaard, bestaat nu ook officieel niet meer. In 1892 werd deze school – als ulo – in dit dorp opgericht.

20 augustus
Midwoud Amateur-archeoloog S.Visser schenkt zijn collectie vondsten aan de gemeente Noorder-Koggenland. Hij verzamelde zijn voorwerpen in de periode 1973-1985. Zijn locatie was Twisk, zijn toenmalige woonplaats, waar hij veel voorwerpen heeft gevonden.

Noord-Scharwoude Het hele veilingcomplex van 3,5 ha. van de voormalige ‘Noordermarktbond’ is door Greenery verkocht aan Grova Heiloo Holding BV ten behoeve van de bouw van woningen en een nieuwe Grosmarkt. De laatste band van het veilingwezen met de gemeente Langedijk, waar het op 29 juli 1887 bij de Bakkersbrug allemaal begon, is daarmee geschiedenis geworden.

21 augustus
Bergen Voorzitter Joh. Schilstra van de Boerderijenstichting Noord-Holland reikt de Stolp-Award uit aan commandant Beeldman van het vrijwillige brandweerkorps. Drie keer achtereen is het korps er in geslaagd een stolp voor de ondergang door brand te behoeden. Op 1 januari 1996 Schapenlaan 15, op 15 februari 1997 hoeve De Franschman aan de Herenweg en op 9 augustus 1997 Baakmeerdijk 15.

24 augustus
Ursem Ben Niessen (89) en al 60 jaar koorzanger – sinds 1986 als lid van het koor van de Bavo-parochie – ontvangt de pauselijke onderscheiding ‘Bene Merenti’ opgespeld.

Alkmaar Blikseminslag verwoest het gebouw van de voormalige Bruin Kops-mavo aan de Havinghastraat. Voor 500 leerlingen van de sector Economie van het Alkwaard College wordt de zomervakantie noodgedwongen met enkele dagen verlengd.

30 augustus
Wieringerwaard In de Waardpolder worden 19 windmolens in gebruik genomen. De verwachting is dat zij 9 miljoen kWh zullen leveren en dat is genoeg om 3000 huishoudens van stroom te voorzien. De komst van de molens liep vertraging op door het Comité Anti Zwaaipalen. Deze vindt dat het landschappelijk aanzien door de palen wordt aangetast.

Hauwert Leden van het in 1991 opgerichte ‘Kermiscomité’ hebben de klus geklaard: de zelf gebouwde draaimolen opent – in de regen – de kermis.

31 augustus
Benningbroek Ten behoeve van het restauratiefonds voor het kerkinterieur – het gebouw is al opgeknapt – preekt ds. Anne Vlieger drie uur achtereen over de Verloren Zoon. Zijn gesponsorde krachttoer brengt dik ƒ 5.500 op. Er is ƒ 280.000 nodig, waarvan ƒ 180.000 voor rekening van de kerkelijke gemeente.

Hoogkarspel Na 50 jaar neemt neemt Simon Heilig (69) als koster afscheid van de H. Laurentiuskerk. Vrijwilligers nemen zijn taak over.

De Bilt Augustus 1997 is volgens de statistieken de warmste maand sinds 1706. In dat jaar is men begonnen met het optekenen van de dagelijkse temperaturen. Gemiddeld was het 20,2 graden C.

« juli | september »

 


Hé, is dat Westfries?

573. M'n ouwe bromfiets moet opgeruimd worden. Elke dag zit ik er aan te madderen of: medderen (knoeien, klungelen, inspannend werken).
Dat gemadder moet nu 'ns uit zijn (dat moeilijke werk).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.